Predsjednica Europske centralne banke smatra da bi žene trebale voditi ekonomski oporavak nakon COVID krize. Nudi zanimljive argumente

Tko će igrati glavnu ulogu u izgradnji ekonomije nakon pandemijske krize? Sudeći prema Christine Lagarde, ženi koja posljednje tri godine služi kao predsjednica Europske centralne banke, to će biti žene, a ponudila središnje i prilično ozbiljno objašnjenje za svoju odvažnu tvrdnju.

U nedavnom obraćanju na Women Political Leaders Summitu, Christine Lagarde obrazložila je svoj stav prema kojem žene na vodećim pozicijama imaju određene kvalitete koje smatra ključnima kod oporavka svijeta nakon covid krize. Ponudila je tri ključna razloga za jačanje ženskog vodstva, a neki od argumenata utemeljeni su i u nedavnim istraživanjima.


Pročitajte još: Christine Lagarde – žena koju slušaju državnici diljem svijeta


‘Trebamo više raznolikosti i novih talenata’

“Voljela bih raspraviti tri razloga zbog koji nam treba više vodećih žena, posebno sada kada gradimo naše ekonomije nakon pandemije”, započela je Lagarde svoje obraćanje, “Na prvom je mjestu talent. Suočeni s izazovima bez presedana, pandemijom COVID-19 i klimatskim promjenama, i to su samo neke od njih, jednostavno si ne možemo priuštiti ostavljati talentirane žene po strani.”

Ovo je obrazložila i potrebom za većom raznolikošću u nadzornim odborima, parlamentima i vladama. Smatra da je potrebno više žena u ovim tijelima kako bi obogatile političke i ekonomske debate i proširile vidokruge, što je od presudnog značaja za obnovu ekonomije.

‘Zastupljenost žena ulijeva povjerenje’

“Sljedeće je povjerenje. Istraživanja pokazuju da zastupljenost žena u procesima donošenja odluka pomaže povećati razinu povjerenja javnosti u javne ustanove”, objasnila je.


Pročitajte još: Predsjednica Europske središnje banke otkrila najteže situacije u kojima se našla u svojoj karijeri jer je žena


Lagarde kaže da bi ove ustanove trebale bi biti preslika zajednice kojoj služe što podrazumijeva da žene čine polovicu ove zastupljenosti, a trenutno se još uvijek ne nalazimo blizu tih razmjera. Rekla je i kako je ovo posebno važno u vremenu krize i povećane nesigurnosti s kakvom se suočavamo danas.

Inkluzivniji stil vodstva

Kao zadnji argument, predsjednica Europske centralne banke navodi timski duh. Kaže da žene obično imaju inkluzivniji stil vodstva od njihovih muških kolega zbog čega su otvorenije prema različitim idejama, a takva kreativnost i spremnost na uvažavanje različitih ideja još je jedan od preduvjeta za kvalitetan oporavak ekonomije i svijeta nakon pandemije.

“Nedavna je studija pokazala da žene na vodećim pozicijama bile efektivnije tijekom pandemije, bolje se nosile s pritiskom, i imale bolje rezultate u većini kompetencija koje uključuju interpersonalne vještine. Upravo su to vještine koje nam trebaju za ponovnu izgradnju ekonomije na ravnopravniji i inkluzivniji način”, zaključila je Lagarde.

Foto: LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -