Top managerice su “lude” za spinningom, otkrivamo zašto!

Kad bi vam netko rekao da nas dvadeset odradimo trening na spineru uz ples, fantastičnu muziku, motivirajuće poruke te pokoji povik “ajmo” i pjesmu – biste li mi vjerovali? Da se pri kraju treninga opustimo u vožnji uz glas Annie Lennox koja pjeva o tome što novcem ne možemo kupiti. Dok vozimo u mraku, gori poneka svijeća i čuje se samo šum kotača. Među spinericama vlada potpuni mir, dok lagano ljuljaju svoja tijela u ritmu muzike tijekom spinning treninga. Znaju mi reći da osjete da više nisu tu. Da ih taj moment odvede negdje gdje zaborave sve s čim su došle ili što ih čeka. Možda se to zove živjeti u trenutku. Kod nas je to “spin into your full potential”.

Povezano:

Kako je nastala “spinning” priča?

Cijela priča o ovom rekreativnom treningu je za mene počela prije više od 5 godina. Spiner sam otkrila kao dio terapije za probleme s kralježnicom nakon višemjesečnog ne hodanja. Od tad brojim više od tisuću treninga na vlastitom biciklu spineru. Teško je trenirati sam. No kad čovjek zna da je to za bolje zdravlje onda disciplina i predanost nisu upitni, čak i kad je trening težak. Ipak, svatko od nas traži autentični oblik kretanja koji nam osim snage tijela pruža nešto više. Jedno kasno ljeto, na kratkom odmoru u New Yorku je moja kćer (hvala joj!) rekla tih par čarobnih riječi: “Mama, odi u SoulCycle!”. I tad je sve drugo za mene stalo i postalo prošlost.

Taj trening nije uobičajeni spin. To je kombinacija spina, muzike, plesa i inspirativnog coachinga. Od tada pa do danas, svaki svoj slobodni sat provedem u svladavanju koreografije, pronalaženju najbolje muzike s pozitivnim porukama, teme treninga za kojeg znam da liječi tijelo i dušu. Kad putujem, trudim se učiti od najboljih, master cycling instruktora u najboljim spin studijima na svijetu: SoulCycle-u u NYCu i od nedavno u Londonu, Dynamu u Parizu, VeloBeatu u Moskvi, Urban Riderima u Istanbulu.

Uvijek se sjetim zimskog, mračnog i snježnog jutra u New Yorku. Još nije bilo ni 6 sati ujutro dok sam ja veselo trčala ulicama Manhattan-a kako bih ulovila jedan slobodan bic kod Bryant Parka. Ulazim, osjećam se kao dobitnik na lutriji, trenerica pozdravlja – kako ste danas, kako vam je bicikl, kako vam je život? Znate da VI možete sve to promijeniti.

spinning
Spinning

Zašto sam počela voditi spinning treninge?

Povratkom u Zagreb, tražila sam ovakvu vrstu treninga. Bila sam uporna u traženju, ali sam ipak najradije trenirala kod kuće, sama u svom dobrom aranžmanu. U to vrijeme sam intenzivno radila sa svojom coachericom Janom Mitzodom.

U sklopu razgovora na temu mog razvoja, došle smo do toga da se ja osjećam božanstveno na svom biciklu. Da u spinu osjetim sebe i postanem neka druga ja. Ona je prva izgovorila: “Onda to jesi ti. Ti si spin coach.” Meni je ideja bila strana. Pokušala sam Jani objasniti da ja volim svoj “pravi” posao i da ga ne želim mijenjati. Tu je ona po drugi put izgovorila čarobne riječi: “Možeš biti i jedno i drugo.”

Zašto žena rukovoditelj ne bi istovremeno bila i spin coach? Koliko bi to mogućnosti otvorilo za mene i druge, pozvane u takav program. Bi li ih privukla činjenica da ja nisam savršeni instruktor u tipičnom tijelu, da su moji vlastiti problemi istovremeno i moja poruka i najveća motivacija meni i drugima. Da bi se mogle osjećati slobodno pokušati nešto što bi im moglo osnažiti tijelo i samopouzdanje. I kroz to otkriti svoj puni potencijal. Tako je sve počelo.

Povezano:

Spinning pojačava osjećaj – “Ja to mogu!”

Nije dugo trebalo da se skupi veliki broj zainteresiranih. Danas se trening popuni unutar par sati od vremena objave i broji 40 polaznica tjedno. Moj suprug koji je veliki fitness entuzijast i osobni trener mi je najveća podrška u cijeloj inicijativi. Mislim da smo zajedno pokrenuli najveći ženski interes za spin class u Zagrebu. Često su naše poruke rezervacije bicikla tipa…”Imaš bicikl za sebe i mamu, za sebe i kćer pa za dvije prijateljice, nećakinju i jedan za šogoricu”. I to je to! Mi smo grupa žena različite dobi, različite građe, različitog fitness nivoa. Ali jedno nam je zajedničko: sve volimo muziku, ples i zabavu.

Svaki korak nas veseli, od uspješne nabave i spajanje mikrofona (hvala mom sinu!) ili silikonskih jastučića za sjedenje na biciklu koji nam pomažu. Sve nam je to dovoljno da se spinningu uvijek vraćamo. Taj novi, drugačiji trening stvaramo mi same, svojim veseljem i entuzijazmom. Nitko ne treba biti u punoj formi da nam se pridruži.

Osjećaj forme dolazi s prvim, drugim, desetim satom treninga. To je vjerojatno jedini sport koji u fazi zagrijavanja i opuštanja dopušta da ga odradite zatvorenih očiju. Kao i mnoge druge sportske discipline, spin razvija pozitivan “ja to mogu” stav i mentalnu snagu koju svi trebamo u raznim sferama života. Najveći dokaz blagodati dobrog spina je to blaženo-euforično stanje nakon treninga. Nitko ne može osporiti jedno istinsko uzbuđenje nakon zajedničkog napora, predanosti treningu i ekipi koja ni jednu od nas ne ostavlja ravnodušnom. Jedna drugoj smo čista inspiracija dok jačamo svoje tijelo i odmaramo dušu.

spinning
Spinning

Zajednica žena koje se podržavaju

Posebno mi je draga naša mala zajednica i druženje koje se stvorilo oko treninga. Kad smo započele, nismo bile niti svjesne da će nam trening dati platformu za toliko toga: upoznavanje, druženje, proslave rođendana, skupljanje dobrotvornih priloga za dobru stvar. Tako smo za vrijeme blagdana trenirale za Centar Bea da ih podupremo u radu s ljudima koji pate od poremećaja u prehrani. I ja sam iz vlastite borbe pokrenula ne samo ovu inicijativu nego i otvoreno progovorila o svojim problemima kako bih pomogla sebi i drugima. Moja najveća želja je bila da se žene na trening osjećaju pozvane, prihvaćene, slobodne da voze svojim tempom i na način koji im odgovara. Da uživanjem u svemu tome inspiriraju jedna drugu. Ta želja se odavno ostvarila, a sva moja očekivanja su premašena.

Zadovoljstvo i uzbuđenje koje osjećam kad gledam cijelu sobu spinerica koje se ljuljaju u istom ritmu je neopisivo riječima. To je za mene najljepši prizor i motivacija za sve. Mnoge od njih dijele svoja iskustva i osjećaje, kako ih je spin promijenio, koliko su sretnije dok mijenjaju sebe i svoje živote na bolje.

Mi ćemo i dalje spinati, joggati na biciklu, sprintati i penjati se na još nedosegnute vrhove. I dalje ćemo zarazno širiti spin uz beat muzike i inspirirati nekog lijevo i desno od sebe. Ja više ne treniram sama. A ta snaga koju osjećamo u sebi kad je trening na vrhuncu i kad je najteže, to smo mi: žene spinerice iz programa CycleWithMel.

Pronađite nas na Facebooku i pišite nam na mail: [email protected] pridružite nam se!

Autorica: managerica i spinning trenerica Melita Mauer

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -