Hoće li žene konačno stati na kraj strahovladavini koju su uspostavili životopisi?

Mladi ljudi na početku karijere često upadaju u začarani krug – nitko ih ne želi zaposliti jer nemaju dovoljno iskustva, a ne mogu steći iskustvo jer ih nitko ne želi zaposliti. I ovaj scenarij nije rezerviran samo za mlade ljude. Nedovoljno ispunjen CV česta je zapreka u napredovanju sposobnih kandidata, a na najvećem su se udaru strahovlade koju su uveli životopisi obično nalazili žene i manjinske društvene skupine.


Pročitajte još: Ovih 7 alata za pisanje životopisa znatno će vam olakšati traženje posla


“Kada zapošljavam nekog, nije me briga za njihov životopis. Želim znati tko su i što misle o sebi, čovječanstvu i planeti”, komentirala je Dominique Crenn, chefica i jedina žena u Americi čiji restoran ima Michelinovu zvjezdicu, Brooke Baldwin u razgovoru za Fortune.

‘Tiranija životopisa u urede je dovodila stalno iste ljude’

Izgleda da sve više žena na visokim pozicijama, iz različitih industrija, danas želi stati na kraj začaranom krugu koji je navodno odgovoran za to da na pozicije uglavnom dolaze bijeli straight muškarci.

Baldwin, inače poznata američka je novinarka, televizijska voditeljica i autorica koja je na CNN-u bila od 2008. do 2021. godine, u svojoj kolumni za spomenuti časopis tvrdi kao životopis može predstavljati barijeru za mnoge žene koje pokušavaju doći na određenu poziciju. Te kandidatkinje često posjeduju vještine, sirovi talent i motivaciju, iako nemaju dovoljno godina iskustva da dođu do razgovora za posao jer njihovi životopisi na prvu djeluju skromno. “Tiranija životopisa često je značila da uprave i uredske demografije odjeci samih sebe”, kaže.


Pročitajte još: Fotografija u životopisu – da ili ne?


“Moramo skrenuti paradigmu od toga tko je najkvalificiraniji za posao, prema razmišljanju o tome koje se osobine najbolje mogu povezati s uspjehom u poslu”, rekla je Leanne Pittsfor, jedna od veteranki tehnološke industrije u kojoj žene čine samo 2,4% vodećih pozicija. “Liste kandidata za naše poslove gotovo su uvijek činili bijeli, straight muškarci, uz možda jednog gay muškarca na tisuću.”

I žene sada žele to promijeniti. Kroz razgovore s mnogim najmoćnijim ženama SAD-a, Baldwin je otkrila da se mnoge od njih oslanjaju na vještine, vrijednosti i životno iskustvo umjesto povijest zaposlenja. Ukratko, šefice mijenjaju način na koji se regrutiraju, mentoriraju, i oblikuju talentirane kandidatkinje. Ovakav proces na kraju rezultira timom čiji članovi u urede donose raznolike pozadine i životna iskustva, što na kraju koristi cijeloj firmi.

‘Dobro je da se o ovome priča!’

HR stručnjakinja Gordana Frgačić objasnila nam je kako za nju ovo nije nikakva novost jer je i sama znala nakon intervjua i završenog selekcijskog procesa odbiti ljude čiji su životopisi sjajno izgledali, te je radije preporučila osobu s manje iskustva, ali sjajnim potencijalom i karakterom. Također naglašava kako ovo ne znači da životopis u potpunosti izaći iz upotrebe već kako se paradigma zapošljavanja okreće prema karakteru osobe.


Pročitajte još: Ove 3 stavke životopisa osigurat će vam poziv na razgovor!


“Selekcijski proces se i tako ne može temeljiti samo na životopisu, a naravno da je najbolje kad se sve poklopi. Postoje industrije gdje imate manje manevarskog prostora jer je određena stručna sprema ili predviđena zakonom ili ne možete raditi taj posao bez određene diplome. U mojem slučaju karijeru sam započela sa stručnom spremom profesorice njemačkog i poljskog jezika i s pozicije tajnice vrlo brzo napredovala do pozicije direktorice ljudskih resursa. Tako da mi se ne čini da je ovo neka revolucionarna mjera, ali je dobro da se o tome govori. Čini mi se i dalje većim problemom što se na našem tržištu još uvijek smatra da će neki posao bolje obaviti muškarac nego žena”, zaključila je Frgačić.

Foto: LinkedIn, Pexels/cottonbro

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -