Izvršna direktorica Vibera: Što žene iz tech industrije mogu naučiti od CEO ikone modnog svijeta

U posljednje je vrijeme u serijama i filmovima nemoguće ne primijetiti sve veći broj žena koje nose glavne uloge, a koje nisu svedene samo na ljubavnice ili romantičnu zanimaciju muških likova. Velik dio zasluge pripada globalno omiljenom streaming servisu, Netflixu. Paralelno s tim raste i broj redateljica. Prema statistikama Annenber inicijative za inkluzivnost sa Sveučilišta Južne Kalifornije, koja prati stupanj diverziteta u Hollywoodu, Netflix je u posljednjih godinu dana gotovo udvostručio postotak američkih filmova koje su režirale žene. Od “Orange is the New Black” do “How to get Away with Murder”, žene su pokazale svoju artističku snagu ispred i iza kamere. Tech industriju očekuje vrlo slična transformacija.

Povezano:

Kakav položaj imaju žene iz tech industrije?

Tech industrija već dugo trpi kritike zbog nedovoljne uključenosti žena, koje su prisiljene prilagoditi se većinski muškom okruženju. Prema Statista data, žene sačinjavaju od 28 (Microsoft) do 42 posto (Amazon) radne snage zaposlene u najvećim američkim tech kompanijama, tzv. GAFAM grupi. Ipak, same brojke mogu lako zavarati. Kad se bolje prouči raspored po konkretnim tech pozicijama, postotak drastično pada. Podaci kompanija koje redovito izvještavaju o raspodjeli zaposlenika po spolu i radnom mjestu pokazuju da žene sačinjavaju manje od ¼ zaposlenika čiji opis posla spada u tech kontekst. To je ujedno i razlog zašto se pojam “tech industrija” automatski povezuje s idejom muških tech geekova s velikim naočalama, koji naokolo hodaju u kratkim hlačama i natikačama dok bacaju neprimjerene poglede na svaku ženu koja prođe hodnikom. Neki su stereotipi bolno istiniti, a ovo je jedan od njih.

No, ideja da bi se žene trebale prilagoditi muškom okruženju kako bi napredovale nije toliko pogođena. Istina, neka je prilagodba potrebna, kao i u svakom aspektu života, ali da bi žene zaista probile tu nevidljivu blokadu tech industrije prvo moraju shvatiti i prihvatiti vlastite jedinstvene kvalitete koje mogu ponuditi, baš poput žena u Hollywoodu. I u tome im može pomoći zavidan broj uzora.

Angela Ahrendts – ženski uzor

Uzmimo za primjer Angelu Ahrendts, bivšu višu potpredsjednicu Applea i izvršnu direktoricu Burberry Turninga. Američka poslovna žena iz malenog gradića u Indiani preuzela je Burberry kao zastarjeli britanski modni brend i transformirala ga u svjetsku lux senzaciju. Za vrijeme njenog vođenja Burberryja vrijednost kompanije porasla je s 2 milijarde na preko 7 milijardi funti. Ahrendts je, prema CNN Moneyju, 2012. godine bila najbolje plaćeni CEO u Ujedinjenom kraljevstvu, sa zaradom od 26,3 milijuna dolara. Najbolje plaćeni CEO općenito, ne najbolje plaćena žena na CEO poziciji. Kako je to uspjela? Zasigurno ne potiskivanjem svojih jedinstvenih vještina i kvaliteta ili pukim odrađivanjem uloge koju su joj drugi odredili.

Ahrendts je Burberry ocijenila kao staromodan i nezanimljiv “millennial” generaciji – brendu je bila potrebna hitna modernizacija, uz dobru dozu “techie” infuzije. Shvatila je važnost spoja tech trendova i mode jer je tome svjedočila i na primjeru brendova poput Applea, koji su se infiltrirali u svaki aspekt modernog života. Još važnije, shvaćala je da mlade generacije i dalje cijene – autentičnost. Hipsterska kontrakultura možda je mislila da ima izričito pravo svojatati sve što je okarakterizirano kao vintage, no ta njihova ljudska potreba za nečim stvarnim i opipljivim u svijetu Instagram filtera i e-knjiga probila se i u mainstream. Ahrendts je shvatila važnost očuvanja Burberryjevog originalnog brend identiteta. Posao joj je bio pronaći tu tanku liniju i ravnotežu između vintage i modernog, te kako taj spoj iskoristiti kako bi Burberry pogurala u 21. stoljeće.

Umjesto nove futurističke kolekcije, Ahrendts je odlučila naglasiti Burberryjevu vezu s tradicionalnim, britanskim luksuznim proizvodom – njihovim slavnim balonerom. Odlučila je da će vintage aspekt takvog njenog poteza biti upravo činjenica da je fokus na samoj odjeći. Futuristička nota morala je doći u obliku tech dodataka.

Burberryjev novi web dizajniran je za millenniale i kupce iz nadolazeće Generacije Z, kojima se obraćao kroz sadržaj koji evocira emocije, poput glazbe, filmova i storytellinga. Puna snaga kreative pokazala se i kroz omogućavanje kupcima da željenu kolekciju kupe izravno s modne piste, online. Tako nešto dotad je bilo neviđeno. U Burberryjevoj centralnoj trgovini u Londonu kupci su zapanjeno promatrali divovski 12 metara visoki LED ekran, na kojem su mogli gledati live stream modnih revija. Prodaja se vršila putem iPada, a ne standardnih blagajni. U odjeću su bili umetnuti RFID čipovi koje su mogli očitati svaki ekran ili zrcalo u trgovini. Kada kupac uzme artikl i s njim se približi zrcalu, ono očita čip i automatski krene prikazivati multimedijske sadržaje o proizvodu.

Danas to možda ne zvuči toliko impresivno, ali prije desetak godina stvari su bile bitno drugačije. Ahrendts je Burberry od propasti spasila kreativnim korištenjem svojeg jedinstvenog načina razmišljanja, uspješno spajajući dominantno žensku modnu industriju s “manje ženskom” tech industrijom. Upravo je to oličenje duha i pristupa na koje bi se trebale ugledati sve žene koje se vide kao buduće tech profesionalke. Ideja nije biti stereotipno ženskog načina razmišljanja ili pružiti tzv. “ženski pogled” na poslovne probleme – ideja je biti kreativna, jedinstvena i neustrašiva. Problem doživljavanja žena u tech industriji neće se riješiti ako će one same napuštati vlastitu osobnost i karakter prolaskom kroz uredska vrata. Kad jednom shvate da sve potrebno za uspjeh već imaju u sebi, brojke žena na konkretnim i odgovornim pozicijama u tech industriji naglo će porasti, kao što se to dogodilo u filmskoj industriji.

Autorica: Anna Znamenskaya

Anna Znamenskaya je izvršna direktorica rasta u Rakuten Viberu. Voditeljica je globalnog marketinškog tima, odgovorna je za rast broja korisnika, razvoj poslovanja i PR, a upravlja i timovima za analizu. Unutar kompanije ima ulogu glasa korisnika, zbog čega često sudjeluje u kreiranju inovacija inspiriranih upravo korisničkim feedbackom. Prije nego se pridružila Rakuten Viber timu, radila je kao Appleova regionalna direktorica zadužena za rezultate poslovanja i lokalne projekte Apple Storea, iTunesa, Apple Musica i iClouda.

Foto: Makers screenshut, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -