Prva predsjednica Tajvana izvrsno vodi korona krizu u svojoj zemlji!

Na Tajvanu je broj zaraženih izuzetno mali, a u napad protiv pandemije krenulo se brzo, na vrijeme i učinkovito. Sve to rezultiralo je da sada ova zemlja uslijed pandemije pomaže drugim zaraženim zemljama donirajući maske. Za ovako stabilno stanje uvelike je zaslužna tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen, prva žena predsjednica Tajvana i vođa tamošnje Demokratske progresivne partije.

Povezano:

“To je zaista velika stvar, uzeći u obzir da se Tajvan geografski nalazi blizu Kine”, ističe portal Women’s Agenda u svojoj kolumni.

Tajvan je najavio donaciju u iznosu 10 milijuna maski za medicinsko osoblje zemalja koje su najviše pogođene pandemijom koju je izazvao COVID-19. Ova mjera zemlju će koštati čak 35 milijardi dolara. Cijeli taj čin potaknuo je i kampanju “Tajvan može pomoći”, humanitarnu agendu kojoj je cilj pružanje znanja i iskustva drugim zemljama koje se nalaze u puno težem stanju.

Tajvanska predsjednica: “Naša globalna dužnost je da pomognemo”

Tsai Ing-wen za medije je rekla kako je cijeli svijet proteklih mjeseci svjedočio djelima hrabrosti i požrtvovnosti od strane medicinskih djelatnika te da je i Tajvan dio globalne zajednice te dužan pomoći.

“Moramo napraviti iskorak u dosadašnjoj suradnji, a to znači podjelu iskustva i materijala te da zajednički rad u cilju razvijanja cjepiva i načina liječenja ovog virusa.”

A da će ovaj čin sigurno potaknuti i druge zemlje koje su u mogućnosti da slično reagiraju te motivirati vođe zemalja diljem svijeta, dokazuje i to da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na svom Twitter profilu napisala kako je ovo “gesta solidarnosti koja pomaže pogođenim zemljama da se povežu jedna s drugom kako bi bile jače zajedno.”

Važnost pravodobne reakcije

Još početkom 2020. godine Tajvan je brzo reagirao i pobrinuo se da zemlja proizvodi čak 10 milijuna maski u danu kako bi svi imali dovoljan broj. Istovremeno su ograničili prodaju tih maski na 3 komada po osobi u tjednu kako bi svima bile dostupne. To se pratilo putem aplikacije koja je nudila ažurirani status dostupnosti maski u preko 6.000 ljekarni.

I dok smo u Hrvatskoj mogli naići na oprečne informacije oko nošenja maski, na Tajvanu su vladajući odmah proglasili obaveznim nositi je u javnom prijevozu i pri drugim socijalnim kontaktima. Danas Tajvan ima oko 329 slučajeva zaraze te 5 smrtnih slučajeva. Kako bismo stavili stvari u perspektivu, Australija, koja ima samo 7% veću populaciju nego Tajvan, trenutno ima 5.224 zaražena i 23 smrtnih slučajeva.

Građani su prioritet

U ožujku 2003. godine na Tajvanu se prvi puta pojavio SARS od kojeg se u narednih nekoliko mjeseci zarazilo na stotine ljudi. Dolaskom COVID-19 Tajvan je bio spreman na pomoć građanima.

Glasnogovornica Kolas Yotaka poručila je građanima da, ukoliko sumnjaju na zarazu koronavirusom da se ne boje kako neće moći dobiti medicinsku pomoć. Država je odredila da se građani mogu besplatni testirati, a ukoliko su primorani na samoizolaciju od 14 dana, bit će im osigurana hrana, smještaj i medicinska pomoć. Istaknula je kako nitko ne bi trebao izbjegavati doktora zato što si to ne može priuštiti.

Tajvanska predsjednica ima odlike pravog lidera

Predsjednicu Tsai Ing-wen građani vole zbog jednostavnog načina govora i smirenosti u doma kada je to najviše potrebno. Njezini prijatelji i poznanici ističu kako se u svojim govorima drži jednostavnog rječnika. “Ona ne koristi komplicirani rječnik kao mnogi drugi lideri. Njezin lingvistički pristup je jednostavan jer želi biti sigurna da je svi, bez obzira na edukacijsku pozadinu, razumiju.” Građani je opisuju kao iskrenu, inteligentnu i odlučnu.

Upravo su te osobine potrebne liderima svih zemalja, a tajvanska predsjednica ulijeva nadu i inspiraciju za sve nas.

Foto: YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -