Uloga CFO-a se u posljednjih nekoliko godina transformirala

Vlasnici tvrtki nerijetko smatraju da im financijski direktor (CFO) nije potreban jer imaju računovodstvo. Imati eksperta za financije omogućava tvrtki da planira svoje prihode i rashode, sastavlja što kvalitetnije financijske izvještaje i da donosi strateške odluke. No, uloga financijskog direktora u posljednjih se nekoliko godina iz temelja promijenila. 

Financijski direktor tehnološkim i digitalnim napretkom postaje strateški stručnjak, a dolaskom pandemije okreće se i kriznom komuniciranju. Uloga CFO-a postaje sve važnija jer se počinje usmjeravati upravo prema rezultatima i načinima kako do njih doći.

CFO kao upravitelj financija, ali i kao savjetnik uprave

Nekada davno su računovođa i knjigovođa bile osobe za koje se smatralo da su glavne za sva financijska pitanja tvrtke. Za razliku od njih, financijski direktor je osoba koja ima mnogo širi pristup prema financijama i koja mijenja način poslovanja tvrtke. Dok je nekada naglasak najviše bio na upravljanju financijama, od današnjih CFO-ova sve se više očekuje savjetovanje uprave i izvršnog direktora o nizu drugih pitanja.  


Pročitajte više: Poslovne kratice koje morate znati: Što je CEO, CFO i SEO?


Prve velike promjene u krizi 2008. godine

Koliko je važno imati financijskog direktora najviše je došlo do izražaja 2007., odnosno 2008. godine. U to vrijeme, tvrtke su shvatile kritičnu važnost financijskog upravljanja te su tražile financijskog direktora da pruži dodatne smjernice tijekom razdoblja značajnih previranja. Iako su mračni dani prošli, dodatne odgovornosti koje su tada dodijeljene CFO-u zadržale su se, ali su se i s novim tehnologijama ponovno proširile. S time se slaže i Nikolina Dizdar Čehulić, financijska direktorica u Plivi, koja smatra da je transformacija uloge CFO-a itekako prisutna.

“Digitalno okruženje i tehnologije omogućuju financijama da danas, više nego ikad do sada, zajedno sa poslovanjem upravljaju rezultatima, a ne brojkama. Transformacija financija se očituje i u načinu razmišljanja („forward looking“), ali i u kompetencijama koje su danas potrebne za pozicioniranje financija kao partnera poslovanju. Uz postojeće optimiranje procesa i upravljanje rizikom, financijska novija atraktivna uloga je ona pokretača šire organizacije promjenama koje donosi novo digitalno okruženje.”


Pročitajte više: Uloga eksternog CFO-a danas postaje sve važnija u hrvatskim malim i srednjim poduzećima!


Strategija, analiza i rezultati – tri riječi koje opisuju CFO

Danas je naglasak na strateškim predviđanjima. Primjerice, od financijskog direktora se može zatražiti da utvrdi kako mjere zadovoljstva kupaca mogu utjecati na buduću prodaju. Također, rezultati se mogu analizirati prije i nakon velike marketinške kampanje, kako bi se utvrdila učinkovitost potrošnje na oglašavanje. Tako u usku korelaciju dolazi područje financija, marketinga i oglašavanja. Način na koji se tvrtka prikazuje na društvenim mrežama utječe na promet, lansiranje proizvoda i buduće planove širenja, a upravo zato financijski direktor mora imati pristup različitim izvorima podataka kako bi sve segmente mogao sagledati iz šireg kuta.  

Zanimljivo je kako je vrijeme pandemije ponovno promijenilo ulogu financijskog direktora. Naime, konzultantska tvrtka za menadžment McKinsey, ističe da se u jeku pandemije fokus financijskog direktora pomaknuo prema kriznom upravljanju i eksperimentiranju s novim alatima i tehnologijama.

“COVID-19 uistinu je potaknuo digitalizaciju poslovnih procesa i skrenuo pozornost kompanija na bitnost okretanju ka tehnologiji i prilagođavanju promjenama kako bi se lakše nosili s postojećim i mogućim budućim neplaniranim krizama. Bitno je da u proces digitalizacije budu uključeni svi, počevši od čelnih ljudi kompanija kao što su financijski direktori s ciljem lakšeg prilagođavanja i bržeg usvajanja novih načina poslovanja”, ističe Tina Knežević iz Megatrenda.

Tina Knežević i Nikolina Dizdar Čehulić govorit će na ovogodišnjoj Konferenciji za žene u financijama.

Foto: Unsplash, M. B. M. /Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -