Zašto zaplesati trbušni ples?

Kad pomislimo na čari Orijenta, zamišljamo nepregledne pustinje, deve, oaze, tepihe i nargile, ali i trbušne plesačice. Trbušni ples za neke je doduše još uvijek nešto egzotično, a za neke i vulgarno. Uputit ćemo vas u sve benefite trbušnog plesa te što on donosi ženskom tijelu, duhu – i ženstvenosti. Postoje različite vrste trbušnog plesa koje su se razvile nakon popularizacije istog u SAD-u te ćemo ih ukratko navesti. Potrebno je naglasiti kako je usprkos brojnim novonastalim stilovima, baza plesa ostala – identična.

Kako je trbušni ples dobar za moje tijelo?

Nakon popularizacije – okušali su se mnogi, i žene i muškarci. No umjesto da se njeguje tradicija, da pronalazimo zaboravljeni respekt prema tijelu (osobito prema kralježnici) i zadobijemo samopouzdanje, na satove su došle žene koje žele samo jedno, a to je smršaviti. Naime, to je floskula. Trbušni ples ne utječe na kilograme već na elastičnost tijela te spajanja pokreta koji su kao namijenjeni ženskom tijelu pa im se ono brzo prilagođava i sve postaje nekako prirodno.


Pročitajte više: Budite konačno ženstvene žene, ne vodite dvostruki život


Spomenuli smo samopouzdanje koje žene steknu kroz satove gledanja u dvoranskim zrcalima. Da, počeci su uvijek teški i osim što za neke pokrete niste “sazreli” uz kontinuiran rad na sebi kroz ples, sve se da savladati. Pa čak i trema pred nastup lagano nestaje s brojem ponovljenih pokreta u kojima ćete uživati i usavršavati ih do mjere u kojima ih radite opušteno, elegantno i ženstveno.

I tada, nakon nekog vremena, ono što se zrcali u vama počinje se vidjeti u ogledalu. Više ne vidite “smotanu” ženu oblina koje tako žarko želite “skinuti” već vidite ženstvenu figuru i biće koje uživa u glazbi punoj slavljenja ljubavi i snažnih, hrabrih žena. Shvatit ćete koliko dugo se niste osjećali tako elegantnima, a opet čvrstima i zdravima, kako psihički, tako i fizički.

Izvorni trbušni ples

Izvorni trbušni ples potječe iz doba prije islama, zato se u plesu, osim klasičnim zemljanih pokretima pleše i s – kosom. Pokreti su, kao što smo rekli, zemljani, a udarcima kukova pleše se u ritmu glazbe, uz posve sitne korake. Zašto zemljani pokreti? Jer trbušni ples potječe upravo od ženske/majčinske energije koja se spaja u duhovnom smislu s oblinama ženskog tijela te sve pretvara u odu jedne praiskonske ljepote i slavljenja žena.

Hollywood

Kad se trbušni ples pojavio u SAD-u počele su se događati promjene te se orijentalni ples pomiješao s primjerice elementima baleta, pa čak i hip-hopa (Tribal fusion). Plesačice su otkrivale prekrasne tradicionalne, ali i orkestralne, teatralne pjesme te su u zanosnim okretima posve “začarale” zapadni svijet.


Pročitajte više: Ples na zračnom ringu novi je fitness izazov za sve neustrašive žene


Arapski trbušni ples

Najpopularnija inačica trbušnog plesa je arapski stil. Iz baleta je pokupio (u suvremenom dobu) okrete, držanje i arabeske. Pleše se isključivo na instrumentale ili na vrlo osjećajne pjesme. Najveći broj njegovateljica ovog stila dolazi iz – Rusije. Ovaj stil je i baza svih stilova jer se koriste izolacije trbuha (za što je potrebna gipka kralježnica) i plesni stav (koljena su povijena).

Kad savladate arapski stil, savladali ste sebe. Spomenimo podvrstu uličnog plesa shaabi koji nije tako elegantan, ali su kao u arapskom bitni vrckasti pokreti i svakako – širok osmijeh. Dakle, elegancija i sitni pokreti odlike su ovog stila.

Turski trbušni ples

Za razliku od arapskog stila turski nije ni vrckast ni razigran, a neki će reći, nema tu ni elegancije. On je specifičan po svojim velikim, širokim pokretima te je u prvom planu moć žene. Žena izlazi na podij kako bi pokazala svima da je kraljica plesa.

Na turski trbušni ples utjecali su i Romi pa su pokreti katkad grubi i brzi, ali nimalo vulgarni! Turski trbušni dugo se plesao na egipatsku glazbu, ali rečeno je – dosta, i tako je revolucionarno započeo ples koji objedinjuje osjećaje samopouzdanja i tradicionalnih turskih pjesama.


Pročitajte više: Trening plesa na stolici koji će probuditi vašu ženstvenost


Tribal fusion

Osobito je zanimljiva ova mračna verzija trbušnog plesa koja je stekla popularnost diljem svijeta. Ona miješa razne stilove i pleše se na – sve. Pravila nema kad su pjesme, fuzije drugih plesova i kostimi u pitanju, iako je tijelo “preplavljeno” nakitom.

Iako fuzija, pokreti se zasnivaju na izvornim pokretima, zemljanim, kao što smo spomenuli. Tribal fusion je ujedno i plemenski/duhovni, a suvremeni. Uz njega se vježba joga koja priprema kralježnicu na jake, jače nego u drugim stilovima, izolacije. Ples je statičniji, ali i teži. Eto, ako ipak želite smršaviti…

Zašto epitet “vulgaran”

Ako se sramite ženske seksualnosti ili ju niječete, svakako će vam ovaj stil plesa biti vulgaran. Ali on je sve samo ne vulgaran. On slavi žensku ljepotu koja je različita, on spaja, sklapa prijateljstva i podiže samopouzdanje. Postoje brojne škole, a ogledni satovi su uglavnom – besplatni. Tako da lako možete barem probati… i zaljubiti se.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sport i menstruacija

Sport i menstruacija: poznavanje menstrualnog ciklusa ih može savršeno ujediniti

Bilo da ste profesionalna ili rekreativna sportašica, poznavanje načina na koji vaš ciklus utječe na trening ključno je za postizanje vašeg...
- Advertisment -