Budite konačno ženstvene žene, ne vodite dvostruki život

Kaouthar Darmoni  je osnivačica i direktorica Feminine Capital & Goddess Dance organisation u Amsterdamu, gdje podučava žene kako da se osnaže i bave trbušnim plesom. U svom je TED talku ispričala nevjerojatnu priču o važnosti ženskih osobina te pritom naučila gledatelje ženstvenom plesu boginja, kao jednom od najstarijih ženskih rituala u svijetu.

Čak i muškarci koriste ženstvenost više od žena

Darmoni je Tunižanka koja je odrasla u muslimanskoj kulturi. Jedna od njenih najljepših, ali istovremeno i najtužnijih uspomena iz djetinjstva bio je ples. Taj ples boginja potječe još iz doba Mezopotamije i star je 4 tisuće godina, kad je još društvo bilo matrijarhalno.

Žene koje su plesale, bile su tako divlje, senzualne, prekrasne, žive… Darmoni im se divila i uvijek je željela biti kao one. No, te slavne božice kad su izašle iz kuće i ušle u vanjski svijet u kojem dominiraju muškarci, pretvorile su se u pokorne sluškinje. Doslovno i simbolički velom bi prekrile svoju ženstvenost, kako ona ne bi muškarcu donijela nemir ili pak prijetnju.

Darmoni je još kao djevojčicu takva situacija mučila i nije joj bilo jasno što nije u redu sa ženama da se moraju prilagođavati muškarcima. A jedini odgovor koji je dobivala za to bio je „Zato jer si djevojka“.

Zbog toga je oduvijek htjela napustiti Tunis i biti slobodna. Smatrala je da u Zapadnom svijetu takvo što ne postoji. Htjela je biti slobodna kao ptica, da može „letjeti“ i da joj nebo bude granica.  No, shvatila je da ni na Zapadu žene nisu u boljoj situaciji.

Društvu su potrebne ženske osobine

Primijetila je kako mnoge žene uopće ne lete, mali je broj onih koje se bore da budu slobodne kao ptice, a još je manji dio žena uspio doći do tih visina. No te koje su uspjele, izgledale su zaista čudno – izgledale su kao žene, ali „letjele“ su kao muškarci.

Feminizam na Zapadu nije ono što bi trebao biti, a Darmoni smatra da to nije samo odgovornost muškaraca. Žene nisu samo žrtve, i one su odgovorne.

Ipak, prihvatila je pravila dolaskom  u Europu, i počela se tako ponašati. Na poslu se prilagođavala i koristila muške osobine kako bi mogla graditi svoju karijeru, a kad bi došla kući, koristila bi svoje ženske osobine. Osjećala se kao da vodi dvostruki život, što je za nju bilo zaista iscrpljujuće jer nije mogla biti ono što zaista je. A kada se usudila progovoriti o tome, shvatila je da se i druge žene osjećaju tako.

Ženstvenost je naš pojas, istaknula je. I to je ono što nam više treba – ženske osobine i vrijednosti u društvu, ali i institucijama – u politici, financijama, na vrhu organizacija…

Jer ono što ju je najviše iznenadilo, ali i rastužilo bilo je to što čak i muškarci koriste više ženskih osobina nego što ih žene koriste.

Ovo zanimljivo predavanje u cijelosti možete pogledati u prilogu.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -