Istraživanje pokazalo da su žene izdržljivije u trčanju maratona od muškaraca!

Kada neka žena pobjedi na sportskom natjecanju, ljudi se često iznenade jer su muškarci ti koje se oduvijek smatralo boljim sportašima, poglavito zbog fizičkih predispozicija. Trčanje maratona, ipak, pokazuje suprotno.

Kada je u pitanju trčanje maratona, žene su bolje od muškaraca

Žene su, međutim, dokazano bolje u trčanju maratona od muškaraca. Bolje u ovom slučaju ne znači i brže. Analiza 2 348 505 rezultata sa 6 svjetskih maratonskih utrka (Boston, Berlin, Chicago, London, New York, Pariz) od 2009. do 2019. godine je pokazala da žene drže bolji tempo trčanja od muškaraca za 18,33%. Prema tome, u drugoj polovini maratona, žene su izdržljivije. I dok su muškarci bolji u prosječnom vremenu završetka maratona, žene su bolje u držanju tempa.

Gotovo 92% sudionika, uključujući i žene i muškarce, istrčalo je prvu polovicu maratona brže od druge, iako je trčanje jednakim tempom optimalno za nastup, a najbolji sportaši ciljaju na takve rezultate.


Pročitajte više: Trčanje. Ne, maraton!


Muškarci su prosječno brže završili, ali su žene ipak bolje u držanju tempa. Ovo vrijedi za obje skupine: one koji su brže istrčali prvu polovicu maratona i one koji su brže istrčali drugu polovicu maratona.

Istraživanje je pokazalo da trkači koji su u startu počeli nešto sporije, vjerojatnije će maraton pretrčati ravnomjernijim tempom od onih koji su brže startali.

Što se tiče država bivše Jugoslavije, najbolji tempo u odnosu na muškarce drže trkačice iz Sjeverne Makedonije, dok jedino trkači iz Crne Gore drže bolji tempo u odnosu na žene. U Hrvatskoj su žene za 23,5 % bolje u držanju tempa od muškaraca.


Pročitajte više: Hrvatske maratonke koje ostavljaju muškarce iza sebe


S povećanjem udaljenosti, smanjuje se jaz između trkača i trkačica

Istraživanje je također pokazalo da se jaz između muškaraca i žena smanjuje s povećanjem udaljenosti. Ultra trkačice su u prosjeku od ultra trkača brže na distancama preko 314 kilometara.


Pročitajte više: Kako su se žene izborile za maraton?


Žene koje su najbolje u održavanju ravnomjernog tempa tijekom maratona imaju najmanji postotak sagorijevanja (razliku između tempa tijekom prve i druge polovine maratona). Prvih pet zemalja s najboljim trkačicama su Finska, Belgija, Švicarska, Austrija, Norveška.


Pročitajte više: 92-godišnja Harriette Thompson najstarija žena koja je istrčala maraton


Usporedi li se postotak sagorijevanja trkačica i trkača, dobije se lista 5 zemalja s najvećom razlikom – odnosno najboljim trkačicama u usporedbi s trkačima, i to su: Venezuela, Japan, Švicarska, Austrija, Belgija.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Ja sam mislio da je u svako trci najbitnije ko prvi stigne, a ne ko drži ujednačen tempo. Baš sam glup, tipični muškarac. A sad neka lopovi muškarci vrate medalje ženama! Sramota.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ingemark Barbara Meden

IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni,...

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i...
- Advertisment -