Kako je umjetna inteligencija pronašla svoje mjesto u tvrtki Megatrend poslovna rješenja?

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja od svog osnutka 2004. godine, kao dio grupacije koja postoji više od 30 godina, pruža usluge iz područja informacijskih tehnologija i radi na razvoju poslovnih rješenja za niz sektora. Prije 15 godina prvi smo napravili komercijalni podatkovni centar na hrvatskom tržištu, a danas nudimo usluge virtualnog podatkovnog centra.

Povezano:

Početkom prošle godine proširili smo odjel poslovnih rješenja te okupili tim mladih podatkovnih znanstvenika i inženjera koji rade na DS i AI razvojnim projektima. Ovdje ćemo predstaviti neke od njih.

Vizualno prepoznavanje proizvoda na policama

Jedan od primjera u kojima moderna tehnologija može pomoći je prepoznavanje proizvoda na policama trgovina kako bi se digitalizirao pregled polica i automatiziralo njihovo punjenje. Podaci tako prikupljeni pomažu tvrtkama da bolje razumiju i svoje kupce i svoje potrebe. Prepoznavanje sadržaja polica pomoću računalnog vida digitalizira provjere u trgovini i važno je u prikupljanju ključnih podataka o potrošačima putem AI.

Za jednog partnera, IT tvrku, upravo radimo na razvoju programskog sučelja (API) koji bi njihovoj aplikaciji za upravljanje skladištem pružao informacije o detektiranim objektima na policama i njihovim klasama za specifičnu fotografiju.

Fotografija police se obrađuje kroz nekoliko modela strojnog učenja i vraća informacije o lokaciji predmeta, postotku vjerojatnosti detekcije predmeta, klasi predmeta. Obrađena informacija se vraća u formatu koji je moguće dalje iskoristiti za analizu.

Vizualno prepoznavanje i obrada rukom pisanog teksta

 Megatrend poslovna rješenja
Megatrend poslovna rješenja

Naš klijent, jedan hotelski lanac, prišao nam je s problemom obrade pisanih anketa o zadovoljstvu gostiju. Trenutno gosti hotela te ankete ispunjavaju ručno na papiru, te ih zaposlenici prikupljaju i ručno obrađuju, odnosno prepisuju odgovore i komentare u hotelski centralni sustav. Osim što se upisuju ili odabiru nekakve ocjene, gosti upisuju i opis te daju svoje slobodno mišljenje o usluzi hotela. Cijeli proces obrade anketa traje predugo i uprava hotela kasno dobije rezultate koji bi je mogli usmjeravati na pravovremeno poboljšanje usluge.

Za rješenje ovog problema koristili smo IBM Watson platformu. Skenirane ankete čitamo, prepoznajemo rukom pisani tekst i jezik kojim je pisan te ga prevodimo na engleski. Prevedeni tekst obrađujemo dalje i prepoznajemo sentiment teksta, je li gost bio zadovoljan ili je uputio nekakvu kritiku te kompletan izvještaj isporučujemo na zahtjev korisniku.

Prediktivni modeli

Predviđanje prodaje uobičajena je i osnovna upotreba strojnog učenja (ML). Prognoze prodaje koriste se za identificiranje referentnih vrijednosti, planiranje resursa u skladu s očekivanom potražnjom i planiranje budućih proračuna.

Za modnu i auto industriju razvili smo modele predikcija kojima smo omogućili predviđanje potražnje za određenim proizvodom ili grupom proizvoda, na osnovu povijesnih podataka.

 Megatrend poslovna rješenja
Megatrend poslovna rješenja

Virtualni asistenti

U doba pandemije i karantene popularni su postali virtualni asistenti. Široka populacija se u karanteni naglo educirala i upoznala s pojmom virtualnog asistenta kojeg su propitivali o najnovijim vijestima ili uputama o koronavirusu. Megatrend poslovna rješenja nudi već nekoliko godina virtualne asistente koristeći IBM Watson tehnologiju. Asistenti pomažu kod automatiziranja korisničke podrške, uvode se kao podrška procesima u odjelima ljudskih resursa (pretraga kandidata, automatizacija prijave). Posebno smo samostalno razvili, od početka, semantičku pretragu veće količine dokumenata, web stranica, e-pošte, što predstavlja proširenje osnovne usluge virtualnog asistenta.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -