Kako je umjetna inteligencija pronašla svoje mjesto u tvrtki Megatrend poslovna rješenja?

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja od svog osnutka 2004. godine, kao dio grupacije koja postoji više od 30 godina, pruža usluge iz područja informacijskih tehnologija i radi na razvoju poslovnih rješenja za niz sektora. Prije 15 godina prvi smo napravili komercijalni podatkovni centar na hrvatskom tržištu, a danas nudimo usluge virtualnog podatkovnog centra.

Povezano:

Početkom prošle godine proširili smo odjel poslovnih rješenja te okupili tim mladih podatkovnih znanstvenika i inženjera koji rade na DS i AI razvojnim projektima. Ovdje ćemo predstaviti neke od njih.

Vizualno prepoznavanje proizvoda na policama

Jedan od primjera u kojima moderna tehnologija može pomoći je prepoznavanje proizvoda na policama trgovina kako bi se digitalizirao pregled polica i automatiziralo njihovo punjenje. Podaci tako prikupljeni pomažu tvrtkama da bolje razumiju i svoje kupce i svoje potrebe. Prepoznavanje sadržaja polica pomoću računalnog vida digitalizira provjere u trgovini i važno je u prikupljanju ključnih podataka o potrošačima putem AI.

Za jednog partnera, IT tvrku, upravo radimo na razvoju programskog sučelja (API) koji bi njihovoj aplikaciji za upravljanje skladištem pružao informacije o detektiranim objektima na policama i njihovim klasama za specifičnu fotografiju.

Fotografija police se obrađuje kroz nekoliko modela strojnog učenja i vraća informacije o lokaciji predmeta, postotku vjerojatnosti detekcije predmeta, klasi predmeta. Obrađena informacija se vraća u formatu koji je moguće dalje iskoristiti za analizu.

Vizualno prepoznavanje i obrada rukom pisanog teksta

 Megatrend poslovna rješenja
Megatrend poslovna rješenja

Naš klijent, jedan hotelski lanac, prišao nam je s problemom obrade pisanih anketa o zadovoljstvu gostiju. Trenutno gosti hotela te ankete ispunjavaju ručno na papiru, te ih zaposlenici prikupljaju i ručno obrađuju, odnosno prepisuju odgovore i komentare u hotelski centralni sustav. Osim što se upisuju ili odabiru nekakve ocjene, gosti upisuju i opis te daju svoje slobodno mišljenje o usluzi hotela. Cijeli proces obrade anketa traje predugo i uprava hotela kasno dobije rezultate koji bi je mogli usmjeravati na pravovremeno poboljšanje usluge.

Za rješenje ovog problema koristili smo IBM Watson platformu. Skenirane ankete čitamo, prepoznajemo rukom pisani tekst i jezik kojim je pisan te ga prevodimo na engleski. Prevedeni tekst obrađujemo dalje i prepoznajemo sentiment teksta, je li gost bio zadovoljan ili je uputio nekakvu kritiku te kompletan izvještaj isporučujemo na zahtjev korisniku.

Prediktivni modeli

Predviđanje prodaje uobičajena je i osnovna upotreba strojnog učenja (ML). Prognoze prodaje koriste se za identificiranje referentnih vrijednosti, planiranje resursa u skladu s očekivanom potražnjom i planiranje budućih proračuna.

Za modnu i auto industriju razvili smo modele predikcija kojima smo omogućili predviđanje potražnje za određenim proizvodom ili grupom proizvoda, na osnovu povijesnih podataka.

 Megatrend poslovna rješenja
Megatrend poslovna rješenja

Virtualni asistenti

U doba pandemije i karantene popularni su postali virtualni asistenti. Široka populacija se u karanteni naglo educirala i upoznala s pojmom virtualnog asistenta kojeg su propitivali o najnovijim vijestima ili uputama o koronavirusu. Megatrend poslovna rješenja nudi već nekoliko godina virtualne asistente koristeći IBM Watson tehnologiju. Asistenti pomažu kod automatiziranja korisničke podrške, uvode se kao podrška procesima u odjelima ljudskih resursa (pretraga kandidata, automatizacija prijave). Posebno smo samostalno razvili, od početka, semantičku pretragu veće količine dokumenata, web stranica, e-pošte, što predstavlja proširenje osnovne usluge virtualnog asistenta.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hodanje tijekom radnog dana

Zašto usred radnog dana trebate prošetati?

Ako ste radoholičarka, hodanje tijekom radnog dana sigurno nikad nije bila opcija za vas. No, možda je vrijeme da to promijenite....
- Advertisment -