Što kad ostanete bez stolice?

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i Charles Michel, šef Europskoj vijeća, posjetili su u utorak Tursku kako bi razgovarali s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o odnosima Europske unije i Turske. Međutim, najveću pažnju medija zaokupile su dvije stolice postavljene za tri lidera, navodi BBC. Predsjednica Europske komisije je tada sjela na sofu koja se nalazila pored.


Pročitajte više: Turski predsjednik Erdogan ratuje sa ženama


Sastanak troje čelnika trajao je više od 2 i pol sata, a da stvar bude još gora jedna od tema sastanka bila su ženska prava. “Važno je znati da je predsjednica trebala sjediti na potpuno isti način kao i predsjednik Europskog vijeća i turski predsjednik”, rekao je glavni glasnogovornik povjerenstva Europske unije Eric Mamer, dodajući da je Ursula von der Leyen bila iznenađena tim dogovorom.


Pročitajte više: Njemačka ministrica odbila nositi tradicionalnu saudijsku odjeću prilikom posjeta toj zemlji i izazvala brojne komentare


“Odlučila je ipak nastaviti, dajući prednost supstanci nad protokolom, ali potrebno je naglasiti da predsjednica očekuje da se prema instituciji koju zastupa odnosi prema protokolu. Stoga je zatražila od svog tima da uspostavi sve odgovarajuće kontakte kako bi osigurali da se takav incident ne dogodi u budućnosti”, rekao je Mamer. Dodao je da protokolarni tim von der Leyena nije putovao u Tursku s njom zbog pandemije koronavirusa.

Michel je rekao da je neugodnost rezultat “strogog tumačenja” protokolarnih pravila od strane turskih službi i zažalio je zbog “diferenciranog, čak i umanjenog postupanja s predsjednicom Europske komisije”.

U izjavi objavljenoj kasno u srijedu, Michel je rekao da iako su TV slike mogle stvoriti dojam da je “neosjetljiv” na von der Leyenovu neugodnu situaciju, “ništa ne može biti dalje od stvarnosti, niti od [njegovih] najdubljih osjećaja.”

Na društvenim mrežama diplomatski se incident obilno komentirao. Europarlamentarka Sophie in ’t Veld objavila je slike prethodnih susreta Michelovih i von der Leyenovih prethodnika s Erdoganom, tada je trio muškaraca sjedio na stolicama jedan do drugog. “I ne, to nije bila slučajnost, bilo je namjerno”, napisala je na Twitteru, ispitujući zašto je Michel “šutio”.


Pročitajte više: Predsjednica Europske središnje banke otkrila najteže situacije u kojima se našla u svojoj karijeri jer je žena!


Što napraviti u takvoj situaciji?

Nažalost, situacija s kojom se susrela Ursula može se dogoditi gotovo svakoj ženi, stoga smo upitali Gordanu Frgačić, jednu od vodećih hrvatskih stručnjakinja na području upravljanja ljudskim resursima i uspješnu autoricu nekoliko knjiga, kako se postaviti u takvim situacijama. Također, pitali smo ju je li i sama doživjela nešto slično.

“Koliko god sam razmišljala, nisam se mogla sjetiti situacije da sam imala problem jer mi nisu osigurali mjesto za stolom. Dapače, možda zbog moje pozicije, jako su pazili da ima mjesta za mene jer su me trebali. Također, naše patrijarhalno društvo ima za posljedicu i to da se u muškom društvu ipak još uvijek svi brinu da žena dobije mjesto/stolicu pa ma koji to razlozi bili – nekad je to jednostavno lijepi odgoj i kavalirština, a nekad i nešto drugo”, iskrena je Gordana.

No, Gordana ističe da se takva situacija i dogodi, sigurno ne bi šutjela i prihvatila situaciju kakva jest. “A ako mi se i dalje ne bi našlo mjesto, vjerojatno bih izašla. Jednom sam izašla jer me se ušutkavalo i nisam imala priliku reći što sam htjela.”

Gordana ističe da slučaj u kojem se našla Ursula von der Leyen može biti namjeran, ali i slučajan.

“Moram priznati da ne znam što je na kraju bio razlog tome da je gospođa von der Leyen ostala bez stolice – svašta se pisalo i na kraju nisam sigurna je li namjerno ili slučajno. No čak i da je slučajno, moglo se na licu mjesta riješiti vrlo brzo i nema opravdanja. Zato mi više liči na namjernu provokaciju na koju je trebalo isto tako odgovoriti. Je li to bilo moguće u tom trenutku, teško je reći, ponekad se teško snaći u tako malo vremena”, zaključila je Gordana.

Foto: Screenshot YouTube, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -