Ove žene su razlog zašto trebate biti na konferenciji za žene u financijama!

Uskoro nam se bliži treća konferencija Women in Finance, a ovaj put smo je zbog epidemioloških mjera odlučili prebaciti u virtualni svijet. Održat će se 26. studenog, a kao i svaki put dosad čut ćete kako se uspješne financijašice nose s krizom.


Pročitajte više: Top managerice će na konferenciji za žene u financijama otkriti kako koristiti krizu za napredak!


Jasmina Očko, kontroling stručnjakinja i vlasnica tvrtke Kognosko, otkrit će najbolje savjete koje kontroling možete dati menadžerima u ovoj korona krizi.

“S obzirom na krizu koja je samo jednim dijelom zdravstvena, a puno većim dijelom ekonomska, svaki koristan savjet o upravljanju poduzećem u takvim trenucima je dobro došao. Mijenjaju se prioriteti, fokus, ciljevi, a u mnogim poduzećima cijeli poslovni modeli. Puno koristi može nam donijeti kontrolerski način razmišljanja, samo ako se držimo nekih pravila, metoda i alata koristeći podatke koje ima svako poduzeće”, ističe Jasmina.


Pročitajte više: 3 najčešće postavljana pitanja o kontrolingu


Kako se uspješne financijašice mogu nositi s pritiscima?

Možemo reći da bi odjel financija trebao preuzeti vodeću ulogu u implementaciji etike ili integriteta u tvrtki jer su financije uključene u gotovo sve aspekte poslovanja. Stoga bi financijski direktori trebali biti ambasadori etike/integriteta u svojim tvrtkama. Zašto je tome tako govori činjenica da su izvršni direktori i direktori financija prvi koje zaposlenici žele vidjeti da se ponašaju etično jer ako se oni ponašaju u suprotnosti etičkom kodeksu ili temeljnim vrijednostima tvrtke, zaposlenici će ih vjerojatno slijediti u tome.

Iako često financijski direktori moraju odolijevati raznim pritiscima izvršnog direktora, oni prvo moraju misliti na dioničare, onda na upravu, a tek potom na zahtjeve izvršnog direktora jer je reputacija nešto što uvijek mora biti na prvom mjestu svake tvrtke. Međutim, to ne znači da financijski direktor mora na sve ideje ili strategije koje mu predlože automatski i bez razmišljanja reći „ne“. To znači da se od financijskog direktora samo očekuje da shvati koji je krajnji cilj i pronađe uravnoteženo i etičko rješenje koje pridonosi ostvarenju tog cilja.

Međutim, svijet nije savršen i za mnoge financijske direktore etičke odluke mogu biti izazovne. Sjetimo se samo izjave Andrewa Fastowa, bivšeg financijskog direktora Enrona, koji je rekao: „Varao sam, otvoreno i pošteno. Znao sam da obmanjujem druge ali nisam mislio da sam pogriješio.“ Što je to što potakne pojedince da djeluju neetično, zašto toga nisu svjesni, gdje je ta „etička granica“ koju financijaši ne bi smijali preći i može li tvrtka utjecati na njihovo ponašanje samo su neka od pitanja na koja će vam Silvija Vig, stručnjakinja za bihevioralnu i poslovnu etiku, dati odgovor.


Pročitajte više: Silvija Vig je napisala knjigu Poslovna etika i otkrila nam zašto…


Katarina Šimunović iz KPMG-a zna kako održati balans poslovnog i privatnog života, ali i zašto je važan integritet u razvoju karijere. S obzirom na specifičnost djelatnosti, zaposlenima u financijama vrlo je važno održati fokus na poslu, bilo unutar ureda ili radeći od doma. “COVID-19 tjera nas da razmišljamo drugačije o svom poslu i načinu na koji angažiramo svoje zaposlenike, klijente. Trenutno je, više nego ikad, važno istaknuti da je integritet jedna od naših temeljnih vrijednosti te da i dalje radimo ono što je ispravno, na pravi način, u pravo vrijeme”, ističe Katarina.

Tanja Pureta, magistrica psihologije, specijalistica organizacijske i industrijske psihologije te vlasnica tvrtke Ramiro, govorit će o jačanju imuniteta kompanije. Brojna istraživanja se bave karakteristikama koje čine ljude otpornima na stres, odnosno zdravima i učinkovitima, čak i u izazovnim vremenima stalnih promjena. O tome koje su to karakteristike, kako ih usvojiti i prenijeti na razinu cijele organizacije, tema je ovog predavanja.

AI rješenja koja poboljšavaju svakodnevicu

Evolucija poslovnih rješenja prema korištenju umjetne inteligencije, tema je podatkovnih znanstvenica iz Megatrenda, Lucije Jusup i Marije Frković. Primjenom umjetne inteligencije u razvoju rješenja prediktivna analitika je poboljšana statističkim modelima i strojnim učenjem “ispod haube”, a uz to došli smo i do razvoja raznih AI rješenja koja poboljšavaju svakodnevicu u poslovnom i privatnom životu. Stručnjakinje iz Megatrend poslovnih rješenja u sklopu ovog predavanja podijelit će svoja iskustva rada u jednom od danas najatraktivnijih područja IT-ja, podatkovnoj znanosti, koja je dolaskom u Megatrend evoluirala način izrade poslovnih rješenja, dodavši umjetnu inteligenciju na listu najnovijih i moćnih tehnologija.

Foto: Pexels, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijanje u Bosni i Hercegovini

Savršena zimska destinacija nam je u susjedstvu: ove zime odite na...

Ako ste u potrazi za uzbudljivim snježnim vikendom ili jednostavno tražite bijeg iz grada, ljepote bosanskohercegovačkih planina i skijanje u Bosni...
- Advertisment -