Međunarodna govornica tvrdi: “Morate znati svoju vrijednost ako ne želite biti potplaćeni!”

Koliko vrijedite na današnjem tržištu rada? Odgovara li vaša plaća onome čime doprinosite poslovanju tvrtke? Mnogi su zaposlenici ozbiljno potplaćeni, ali činjenica je da je visina njihove plaće u velikoj mjeri određena pregovorima između njih i poslodavca.

Povezano:

Ako negdje u svijetu postoji poslovica vezana za ovu tematiku, ona zvuči ovako: “Nećete biti plaćeni onoliko koliko vrijedite, već onoliko koliko možete ispregovarati.” To ilustrira važnost znanja pregovaračkih procesa. Ako ste opremljeni s malo ili s netočnim podacima o vašoj tržišnoj vrijednosti, vjerojatno je da ćete završiti potplaćeni. Prije nego što počnete tražiti posao, morate napraviti introspekciju i shvatiti koje su vaše snage i što ste sve u stanju ponuditi poslodavcu.

Znajte svoju vrijednost

Kako se, dakle, možete zaštititi od male plaće? Odgovor je jednostavan: morate biti svjesni svoje vrijednosti prije nego se upustite u bilo kakvu raspravu o plaći. Naravno, ovo će od vas zahtijevati jedno malo istraživanje. Prije pregovora, bilo bi dobro da znate raspon plaća koje poslodavci obično daju nekome s vašim znanjem, iskustvom i talentom. Jednom kada to utvrdite, pokušajte procijeniti gdje ste, u tom rangu, vi pozicionirani.

Upravo je o ovoj temi na svom LinkedIn profilu pisala Brigette Hyacinth, međunarodna govornica, autorica i jedna od poznatijih influencerica s područja liderstva i razvoja ljudskih potencijala.

“Kada sam jednu kandidatkinju za vrijeme razgovora za posao pitala o plaći koju očekuje rekla je: “Bilo koju.” Primijetila sam da ju je traženje posla iscrpilo, ali savjetovala sam joj da nikada ne pristaje na manje nego što zaslužuje. Rekla sam joj da se uvijek informira o trenutnim tržišnim plaćama u svojoj struci i da zna argumentirati zbog čega je i ona zaslužuje. Svi ljudi koji traže posao moraju se naučiti zauzeti za sebe. Ne bojte se tražiti plaću koju mislite da zaslužujete. Znajte koliko vrijedite i budite svjesni vještina, vrijednosti i iskustva koje imate i kojima možete doprinijeti poslovanju. Možda ste bez posla, ali niste bezvrijedni. Vjerujte u sebe i nastavite pokušavati, prava vrata će vam se naposljetku otvoriti.”

Plaća uvelike ovisi o pregovorima!

Nijedna ponuda nije konačna. Mnoge tvrtke navode raspon plaća prilikom oglašavanja radnog mjesta, ali to ne znači da morate prihvatiti njihovu početnu ponudu. Istražujte. U današnje vrijeme postoji bespuće resursa i izvora koji vam pomažu da naučite koliko zarađuju drugi s vašim vještinama, razinom obrazovanja i na poziciji koju i vi želite. Pregovaranje ponekad može biti stresno, i najbolji način da u njemu budete uspješni je da odvojite svoje vrijeme i dobro se pripremite!

Foto: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

5 pogrešnih stavova žena i kako ih promijeniti!

Poslovni svijet podrazumijeva konstantan rad na sebi. To uključuje i učenje o liderstvu – kako biti dobar vođa i kako donositi...
- Advertisment -