Ženama treba veći poticaj za samozapošljavanje – evo zašto

Udruga glas poduzetnika i Women in Adria uputili su ministru Aladroviću dopis sa zahtjevom da se poveća iznos za samozapošljavanje žena za 25%. Ministru se predlaže da se razmotri šteta koju ženskom poduzetništvu nanose nametnuti direktorski doprinosi i da se uz pomoć navedene mjere nastoji nadvladati negativan trend vidljiv od 2019. godine, kad su uvedene promjene u Zakonu o doprinosima.

Sve se manje žena odlučuje za osnivanje tvrtki – odabiru obrt

Posljednjih nekoliko godina zabilježen je trend smanjenja udjela žena u vlasništvu tvrtki – žene se sve manje odlučuju za osnivanje tvrtki. Udruga uočava važnost uloge direktorskih doprinosa u pojačavaju trenda. Naime, Zakon o doprinosima propisuje da direktor tvrtke treba biti zaposlen na puno radno vrijeme, što je majkama, koje često pokreću posao dok su djeca još mala, tvrde iz Glasa poduzetnika i Women in Adria, nemoguće ostvariti.

Žene koje osnivaju tvrtke u tom periodu svojeg života, rade cijeli dan uz prekide. Zbog toga se javljaju dva problema: prvi je da one ne mogu biti zaposlene na puno radno vrijeme, a drugo je da način na koji rade je efektivno manji od punog radnog vremena. „A to se odražava i na prihodima njihovih tvrtki,“ navode.

Analiza stanja za 2020. godinu potvrdila je trend pada osnivanja tvrtki u ženskom vlasništvu od osnivanja zakona. Pa je tako 2018. godine, prije uvođenja zakona, indeks rasta broja tvrtki u ženskom vlasništvu iznosio 1.09, u 2019. godini 1.05, a u 2020. 1.02. Isto se reflektira i na udio osnivanja obrta u ženskom vlasništvu, koji raste.

Negativan trend se može zaustaviti uz pravovremenu reakciju

U udruzi smatraju da postojanje direktorskih doprinosa zaista koči razvoj ženskog poduzetništva u Hrvatskoj i onemogućava majkama osnivanje tvrtki. Međutim, smatraju da se taj trend može i promijeniti, ako će vlast pravovremeno reagirati.

„Smatramo da bi trebalo poticati žene u poduzetništvu kako bi se ispravili ovi negativni trendovi. Kao prvo, one su gospodarska kategorija koja ima specifične izazove, kao drugo, one doprinose demografskoj slici zemlje, a treća stavka je to da takvi poticaji dokazano daju rezultate. Na primjer, Poreč i Koprivnica su gradovi koji poduzetnicama početnicama financiraju vrtić te se nadamo da će to postati općeprihvaćena mjera podrške ženskom poduzetništvu u Hrvatskoj.“

Poreč i Koprivnica prvi su gradovi koji potiču majke na poduzetništvo

Spomenuti su gradovi uzeli u obzir upozorenja pristigla iz Women in Adria, koja upućuju na to da su majke poduzetnice važan dio hrvatskog gospodarskog razvoja i da bi im se trebalo omogućiti da rade. Iako je projekt još u svojim začecima, očekuju se pozitivne promjene.

Iz Glasa poduzetnika podsjećaju da prošla strategija za poticanje ženskog poduzetništva nije polučila rezultate te da je potrebno reagirati konkretnijim mjerama koje će biti lako mjerljive.

„Zbog toga predlažemo da se poveća iznos za samozapošljavanje žena za 25% kako bi se anulirali svi navedeni negativni učinci. Ženama je i prije obveze zapošljavanja na puno radno vrijeme bilo teže, manje su pokretale biznise i ti biznisi su rasli puno sporije od onih u muškom vlasništvu.“

Žensko poduzetništvo važna je stavka i za EU 

Spominju se i zajednički ciljevi Europske unije, među kojima se ističe i podrška ženskom poduzetništvu kao važan korak u ostvarivanju ravnopravnosti spolova. Zbog svega je upućen dopis na adresu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koji apelira ministru Aladroviću da uzme u obzir objašnjenu problematiku ženskog poduzetništva u Hrvatskoj i smetnji koje nameće Zakon o doprinosima. Dopis potpisuje predsjednik udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas.

„Nažalost, iz svega navedenog vidljivo je da trenutačno poduzetnice u Hrvatskoj nemaju nikakvu potporu, već im se čak dodatno otežava poslovanje Zakonom o doprinosima, što je potrebno mijenjati u skorijoj budućnosti.“

Foto: Udruga Glas poduzetnika

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -