Poduzetnice otkivaju kako osigurati zaposlenicima slobodu davanja feedbacka!

Svakodnevno se u tvrtkama govori o stvaranju pozitivne radne atmosfere, boljim odnosima, a time i kvalitetnijem poslovanju. Među nekim od promjena je sigurno ozračje za feedback zaposlenika. Drugim riječima, zaposlenike se potiče da istaknu ono što žele promijeniti ili sugerirati.

Povezano:

Kako potaknuti feedback zaposlenika?

Sastanak petkom za feedback zaposlenika

Poduzetnica Marija Šuško Karlić smatra da je važno svaki tjedan osigurati vrijeme kad će zaposlenici izraziti svoje mišljenje. “Imamo kratki sastanak svaki petak na kojem imaju pravo reći svoje sugestije, kritike, tražiti nešto ili se zahvaliti. To se pokazalo jako dobro za komunikaciju i da osjete da je meni njihovo mišljenje važno te da svojim doprinosom sudjeluju u izgradnji firme.”

Važno je stalno poticati razmjenu mišljenja

Odvjetnica Dijana Zoričić svakodnevno potiče zaposlenike na feedback, a ističe da ponekad čuje i ono što joj se baš ne sviđa. “Zaključila sam da stalno tražim feedback zaposlenika kroz redovnu dnevnu pauzu za zajednički ručak kad iniciram komentare dana/tjedna, a pored toga imamo povremena okupljanja povodom rođendana, blagdana i slično kad kroz šale potičem da razmijenimo mišljenja. Iskustvo mi je fantastično već 25 godina. Periodično dobivam iznenađujuće informacije i stavove mojih zaposlenika i suradnika.

Nisam uvijek “sretna” s nekim od tih stavova, ali iskustvo u rukovođenju me naučilo da ih treba ozbiljno razmotriti prije bilo kakve reakcije. U pozitivnom radnom okruženju kakvo se trudim imati u svojem uredu već više od 25 godina svaki dobiveni feedback je bio dobronamjeran i konstruktivan – mislim to i to, predlažem to i to. Važno je stalno poticati razmjenu mišljenja, ne čekati i provoditi samo periodične ankete. Sistem anketa je dobar u firmama većim od 10 zaposlenih, radi statistike i demokracije. U malim sredinama neophodno je na tjednoj razini pratiti atmosferu, mišljenja, kritike, prijedloge.”

Zaposlenice su me nagovorile i na promjene u poslovanju

Vlasnica jednog od najpoznatijih zagrebačkih kozmetičkih salon Petra Kump naglašava kako joj je važno čuti kritike i iskustva svojih zaposlenica. “Moje zaposlenice imaju apsolutnu slobodu sugestija ili kritika na događanja u salonu. Naime, njihovi pogledi na sve što se događa u salonu i oko njega su iz nekog drugog kuta i drugog iskustva i kao takvi su sigurno više puta drugačiji od mojih. Ja ih uzimam kao dobrodošle jer mi omogućuju širi pogled na stvari o kojima razgovaramo ili dogovaramo novosti u radu. Ponekad me kroz dobre argumente uvjere da trebamo napraviti promjene u nekim našim djelovanjima. Zahvalna sam im na tome. I tretiram ih kao svoje suradnike.”

Feedback zaposlenika o feedbacku zaposlenika

Poduzetnica Danira Glavinić je upitala svoje zaposlenike kakvu slobodu osjećaju u davanju sugestija i kritika, a ovo je njih odgovor. “Rekli su mi da se osjećaju slobodno jer smo mi od starta postavili stvari tako da se osjećaju kao dio tima, a ne samo kao zaposlenici. Od početka ih se pita za mišljenje od najbanalnijih stvari, primjerice kada žele da bude pauza za doručak, gdje žele da bude cafe aparat, gdje žele da bude njihovo radno mjesto, pa do onih ozbiljnijih poslova – koji materijal im se sviđa, kako misle da proizvod treba izgledati, što misle o cijeni proizvoda…

Uglavnom, ja kao njihova šefica volim njih uključiti u sve naše izbore i vjerujte to nam se njihovim zadovoljstvom stostruko vrati! Tako su one stekle povjerenje i ne boje se reći kada im nešto ne odgovara jer znaju da im to neće ugroziti posao. Nekada imamo, a nekada nemamo rješenje za njihove probleme, ali razgovorom to uvijek riješimo! One znaju da sam im ja na raspolaganju 24/7 i da me mogu nazvati u bilo koje doba.

Izuzetno sam ponosna na naš odnos jer smo kao jedna mala obitelj od samog početka. Uvijek sam govorila da je zadovoljan radnik jednako uspješan posao.”

Reci što ti se ne sviđa, ali i pohvali ono što je dobro

Profesorica engleskog jezika i kastavska poduzetnica Branka Švorinić Bratonja ima otpočetka ista pravila. “Sa suradnicima su početka “pravila igre” ista, (odmah) reci što ti ne odgovara ili misliš da nije uredu, ali isto tako ne štedi na pohvalama!Unity in diversity!!

Poduzetnik u prvom redu mora biti psiholog

Helena Par je vlasnica obućarskog obrta, a kao poduzetnica nastoji svojim djelatnicima osigurati slobodu da stvaraju svoj raspored obavljanja posla. “Prvo i osnovno je da trebaš biti prisutan na početku i na kraju radnog vremena, moraš u prvom redu biti psiholog kako bi mogao prosuditi način funkcioniranja djelatnika, a samim time i kritike i slobodu davanja. To u mom obrtu niti malo ne ovisi o poslu i ne bi štetilo samom djelatniku, dapače mi imamo pozitivnu klimu takvu da same djelatnice imaju slobodu da same poslože kako je najbolje nešto odraditi. One se slože u tome kojoj će to ići brže i bolje, a ja kao poslodavac sam tu da nagledam. Naravno da kažem možda bi ipak bilo bolje na ovaj ili onaj način.

Svakako sam mišljenja ako želite dobru i pozitivnu klimu u firmi poslodavac mora biti prisutan, bez obzira na šefove, majstore ili koga već, samo tako vas radnici smatraju ozbiljnim i stvori se jedna pozitivna klima, što uopće ne utječe na kritike ili sugestije radniku, a nikako da se time djelatniku umanji vrijednost ili stvori dojam da mu je posao u opasnosti.”

O svim poslovnim procesima razgovaramo otvoreno

Za poslovanje i krajnjeg kupca, posebno su važni zaposlenici, ističe poduzetnica Gloria Curavić. “Kako smo mi mala organizacija, samo nas četvero koji već 5 godina radimo zajedno, o svim poslovnim procesima otvoreno. Uvijek ih potičem na dijeljenje uvida, a samim time im poručujem kako svi imamo slijepe pjege, i ja kao poslodavac i oni kao radnici. Mi u Dalmaciju imamo jednu humorističnu poslovicu ‘čovik i magarac su pametniji nego čovik sam’. Ali u tome ima istine – moje djelatnice imaju bliži i češći kontakt s našim krajnjim kupcima i uvijek im naglašavam da imaju važnu ulogu pri tom kontaktu, a zatim zajedno kroz razgovor vidimo na koji način pristupiti određenoj situaciji i/ili procesu.”

Feedback je vještina koja se može naučiti

Life coacherica Ivana Štulić ističe da će zaposlenici vjerojatnije dati otkaz ako na poslu ne čuju pozitivan feedback već samo negativan. “Na treninzima o feedbacku radim s menadžerima na tome koji je najpoželjniji način davanja, ali i primanja feedbacka. Zaposlenici će se najbolje osjećati potaknutima ako menadžer primjerom pokazuje da zna izreći feedback na pozitivan, konstruktivan i smiren način, s iskrenom namjerom da pomogne, a isto tako ga i zna primiti – reći hvala bez opravdavanja ili još gore, odbacivanja rečenog.

Drugi poticaj je i davanje pohvala, a ne dijeljenje isključivo kritika. Ako postoji sustavna praksa priznavanja onoga što je specifično dobro, svaka kritika će biti lakše prihvaćena. Ako jedino dajemo feedback kad nešto ne valja, onda naravno da su svi odmah ‘na zadnjim nogama’ jer očekuju najgore. Koliko su pohvale bitne pokazuje i Gallupovo istraživanje koje je otkrilo da za zaposlenike čiji se trud ne priznaje na poslu je 3 puta vjerojatnije da će dati otkaz u idućih godinu dana. Srećom pa feedback je vještina i može se naučiti učinkovito koristiti.”

Svakodnevno potičemo na davanje kritika, sugestija i prijedloga

Kako bi neki sustav bio uspješan potrebno ga je stalno unaprjeđivati, ističe Petra Mesarić. “Da bi znali što se sve može poboljšati i unaprijediti najbitnija je povratna informacija samih korisnika pojedinih usluga, ali i osoba koje obavljaju te usluge tj. zaposlenika.

U našoj tvrtki postoji više načina na koji se prikupljaju povratne informacije tj. kritike i sugestije samih zaposlenika, a koje možemo svrstati u nekoliko kategorija. Prva od njih je putem web aplikacije koju koristi tvrtka u svakodnevnom poslovanju. Tu se najčešće pojavljuju kritike i sugestije vezane uz sam posao npr. što bi se moglo napraviti drugačije ili poboljšati. Aplikacija je u potpunosti transparentna te svi mogu vidjeti sve.

Druga kategorija su zajednički sastanci tehničkih voditelja i svih zaposlenika koji se održavaju u redovnim periodima. Glavna svrha tih razgovora je da se prenesu radne upute svim zaposlenicima, da se zaposlenici slobodno izraze što je u redu, što nije u redu te što bi se moglo napraviti drugačije u odnosu na prošli puta.

Treća kategorija su individualni sastanci zaposlenika s direktorom gdje zaposlenici mogu izraziti kritike i sugestije osobnije naravi. Četvrta kategorija su individualni i tajni sastanci zaposlenika s vanjskim suradnikom za poboljšanje samog sustava.

Smatramo kako su povratne informacije zaposlenika izuzetno važne za uspješnost pojedinog sustava stoga svakodnevno potičemo na davanje mogućih kritika, sugestija i prijedloga za poboljšanje samog sustava.”

Godišnji razgovor sa svakim zaposlenikom

Diana Bartolić smatra da se za svakog zaposlenika treba izdvojiti određeno vrijeme. “Imamo godišnje razgovore 1 na 1 sa zaposlenicima, a u restoranu poduzeća imamo sandučić za primjedbe i sugestije koje su anonimne.”

Dobra komunikacija je izuzetno važna

Kako bi zaposlenici osjećaju slobodu izražavanja svog mišljenja, Kristina Begović nastoji osigurati dobar odnos sa svojim zaposlenicima. “Imamo dosta otvoreni pristup jedni prema drugima i kada je kritika u pitanju smireno porazgovaramo o svemu bez grčeva u trbuhu.

Smatram kako je dobra komunikacija i dobar odnos između poslodavaca i zaposlenika jako bitna, pogotovo kada dođemo do nekih problema kako bismo lakše priznali o čemu se radi te na posljetku prihvatili pogreške. Na kraju dana, to su sve pozitivne stvari kako bismo se popravili i usmjerili posao u još boljem smjeru na zadovoljstvo obje strane.”

Pohvale su javne, a kritike u četiri oka

Poduzetnica Anđelka Štrajher navodi kako su kritike pozitivne jer potiču napredak. “Kod nas je uobičajeno da ljudi daju i kritike i pohvale i da se to smatra pozitivnim – jer kritika znači da se vjeruje da osoba kojoj je kritika upućena može bolje odraditi taj posao. Pravilo je da se pohvale daju javno, a kritike u četiri oka.”

Anketni upitnik kao feedback zaposlenika

Kristina Androlić djelatnicima redovno daje anketni upitnik o razvoju karijere. “Cilj nam je dobiti povratne informacije o zadovoljstvu djelatnika, njihovim očekivanjima, planovima, ali i odnosu prema poslu, zainteresiranosti, stvarima koje ih muče, što bi željeli promijeniti.

Neka od pitanja su: Koji su vaši zadaci? Na što najviše trošite vrijeme? Što bi promijenili? Što Vas najviše interesira? Što najviše volite radite?Kako se vidite za godinu dana? Koje poslove želite raditi? Koliku plaću očekujete u budućem periodu? Kako se vidite za tri godine? Da li se želite dodatno educirati? Ako da, u kojem području?

Što vam je presudno u poslu? Rangirajte: plaća, radna okolina, mogućnost osobnog razvoja, zanimljivost posla, fleksibilno radno vrijeme, redovna primanja. Što vam se ne sviđa? Što bi htjeli da se promijeni? Što bi željeli unaprijediti u svom poslu? Ideje za poboljšanje?”

Više cijenim zaposlenike koji otvoreno kažu što ih smeta

Konzultantica Snježana Kukec nastoji održati otvoren razgovor sa zaposlenicima. “Ja uvijek transparentno i otvoreno razgovaram sa zaposlenicima, a u cilju unapređenja poslovanja i bržeg i lakšeg rada te većeg slobodnog vremena. Uvijek cijenim više zaposlenike koji otvoreno kažu što ih smeta ili kako nešto možemo poboljšati sa zajedničkim ciljem realizacije projekta. Bolje da odradi posao pa ode kući ranije sretniji i zadovoljniji nego da bude na poslu 10 sati i slično. Timski rad i otvorena komunikacija u oba smjera stvara atmosferu bez kritike. Posao je u fokusu ne osoba.”

Iako smo sve različite, upravo ta različitost doprinosi dobroj timskoj sinergiji

Žena koja stoji iza EdukaCentra, Maja Šesnić, nastoji uzeti u obzir sve kritike i sugestije. “U EdukaCentru radi isključivo ženski tim u kojem je svaka članica tima stručna u području koje obavlja, te se jednakopravno uzimaju u obzir sve sugestije, kritike i ideje kako bi se našim polaznicima pružila najbolja usluga, a našim predavačima osigurala ugodna radna atmosfera.

Što se tiče našeg tima, postoji uzajamno poštovanje i ravnopravnost popraćeno pozitivnom energijom koja se odr(a)žava i van radnog vremena kako na radnom mjestu, tako i u naše slobodno vrijeme. Iako smo sve različite, upravo ta različitost doprinosi dobroj timskoj sinergiji te se trudimo njegovati dobre kolegijalne i prijateljske odnose zbog čega naš EdukaCentar tako dobro funkcionira.”

Jednom tjednom sjednemo i razgovaramo

Višestruka poduzetnica Kristina Ercegović temelji odnos sa svojim zaposlenicima upravo na feedbacku. “Stalno razgovaramo, a jednom tjednom baš ciljano sjednemo i razgovaramo o tome.”

Odnos treba ostati na profesionalnoj razini

Snježana Dupan-Lovrić smatra da odnos ne bi trebao prijeći u prijateljski. “Najvažnije je da zaposlenicima održati profesionalni odnos. U slučajevima kada odnos poslodavca i zaposlenika postane prisan i prijeđe u prijateljski svaka sugestija i kritika shvaća se osobno, kako ona dana zaposleniku od strane poslodavca, tako i obrnuto. Time se gubi objektivnost i poslovni proces trpi.

Kada je odnos isključivo profesionalan ne može se dogoditi da poslodavac dvoji hoće li zaposlenika opomenuti, uputiti mu neku kritiku ili neće, kao što niti zaposlenik ne bi trebao oklijevati upozoriti poslodavca na neke njegove pogreške i potrebe za promjenama u poslovnom procesu. Objektivnost, profesionalnost i nepristranost prioriteti su u svakom poslovnom odnosu, kao i međusobna otvorena komunikacija, iskrenost te uvažavanje tuđeg mišljenja.”

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -