Zaručnički prsten i karijera

Zaručnički prsten a potom vjenčani su ponosni ukras svake ruke, ženske i muške. Međutim, prstenje na poslu donosi i određene predrasude sa sobom za žene.

Da li ste se zapitale kako zaručnički i vjenčani prsten utječu na percepciju kolega na poslu o vama?

Vjenčani prsten u uredu

I dok brak muškim kolegama definitivno daje dodatnu ozbiljnost na poslu, za žene to još uvijek ovisi u kojoj fazi karijere se nalaze. Ukoliko su već izgradile uspješnu karijeru i udane su i imaju djecu, to se cijeni. Ako nisu udane i nemaju djecu onda ih se smatra “karijeristicama”. A ako grade karijeru i nisu udane, onda će sigurno ostaviti karijeru čim se udaju i  ne shvaća ih se ozbiljno….

Srećom sve je više muškaraca koji također žele bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života i više vremena s obitelji, ali još uvijek trenutni ili budući bračni status žene itekako ima utjecaja na karijeru.

Coach Elena Cvjetković karijeru je započela kao mlada udana žena: “Imam dvadeset i četiri godine radnog iskustva, od kojih osamnaest u korporativnom svijetu i šest kao vlasnica tvrtke i poduzetnica. Isto toliko godina sam u braku. Dakle, radni vijek započela sam kao mlada udana žena. Moje iskustvo je da me često nisu znali shvatiti “ozbiljno”, ne iz razloga što nikad nisam nosila vjenčani prsten, već zato što sam izgledala mlađe od svojih godina, a to je u poslovnom smislu znalo biti poprilično frustrirajuće (“što će nama ova balavica govoriti…”). I ne, nije se radilo o mojim kolegama i suradnicima ili nadređenima, već obično u kontaktu s poslovnim partnerima izvan tvrtke, podjednako i muškarcima i ženama.

Da, znalo se dogoditi na neformalnim druženjima, eventima ili poslovnim putovanjima da se nedostatak prstena na ruci protumači kao “raspoloživost” (nikad od strane kolega iz tvrtke, naglašavam), no takve situacije uvijek sam rješavala – stavom. Uvjerena sam kako stav i kompetencije itekako doprinose tome da se na to imate li ili nemate prsten na ruci postaje jednostavno – nevažno.

Osobnog sam uvjerenja da je bolje “brusiti” svoje vještine, razvijati se osobno i poslovno, učiti i napredovati negoli li stavljati “fake” ili “vjenčani” prsten na ruku kako bi vas shvatili “ozbiljnije”, što sam imala prilike iskusiti na svom karijernom putu.”

Vjenčani prsten i prezime

Prema nedavnoj nizozemskoj studiji, žene koje zadrže svoje prezime nakon udaje se smatraju profesionalnijim i više fokusiranim na posao, i kao rezultat toga u prosjeku više zarađuju. Profesori na Sveučilištu Tilburg istraživali su uzorak od 2,400 udanih žena. Tri četvrtine su uzele suprugovo prezime, 7 posto ih je dodalo suprugovo prezime svom, a ostatak je zadržao svoje prezime. Prema njihovom istraživanju, žene koje su zadržale svoje prezime imaju veći stupanj edukacije, manje djece i veća primanja.

>>Sjetite se Googla prije udaje!

Zaručnički prsten na razgovoru za posao

Bračni status na razgovoru za posao je vruća tema. Neki poslodavci vide neudane žene kao pouzdanije jer će vjerojatno manje koristiti bolovanje budući da nemaju djecu, neće biti problema s njima oko poslovnih putovanja

zaručnički_prsten_1HR consultant Kimberly Roden smatra da je bolje ne ostavljati prostora da ispitivač na razgovoru za posao razmišlja o bilo čemu osim o vašim sposobnostima i iskustvu. Ukoliko na razgovoru za posao nosite zaručnički i vjenčani prsten, ispitivač moguće misli sljedeće:

  • Dijamantni zaručnički prsten: “Trebat će sigurno dosta slobodnog vremena za planiranje vjenčanja i za medeni mjesec”
  • Dijamantni zaručnički i vjenčani prsten: ” Da li se sprema porodiljni dopust ili ima već malo dijete kod kuće?”
  • Ogromni dijamantni zaručnički i vjenčani prsten: “Muž sigurno dobro zarađuje, ona ne treba ovaj posao. Sigurno je teška i dat će otkaz čim ne bude po njenom”

Naša Gordana Frgačić uvijek kaže da se bračno stanje i broj djece ne piše u CV: “… Kako iz principijelnih razloga, tako i zato što nije relevantno, navlači ispitivača na zabranjena pitanja i on već unaprijed (CV dođe prije) počinje stvarati sliku o osobi, a da ju ni ne vidi, te se može dogoditi da ju ni ne pozove na razgovor i to ne smatram skrivanjem. Ne bi išla tako daleko da se skida vjenčani prsten, pogotovo što se osoba na razgovoru ima prilike predstaviti osobno. No ne bi ni zamjerila ako netko procijeni da će tako imati bolje šanse. Pogotovo što ja nisam od onih koje misle da ako jednom skinu vjenčani prsten da su se rastale – kad mi ne paše uz outfit, ja stavim drugi. Ostatak nakita – svakako decentno i elegantno, ne pretjerivati.”

 

Bračno stanje će u nekim prilikama i kod nekih ljudi biti prednost a ponekad nedostatak. Važno je biti svjestan mogućih predrasuda i ukoliko ih primijetite, “ne izazivati vraga” ako procijenite da to može značajno utjecati na vašu karijeru.

Što vi mislite, da li vjenčani prsten utječe na vašu karijeru?

 

Foto: Steventstone, Dreamstime/Makym

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -