Inženjerka iz Volva podijelila svoje iskustvo. Evo zašto žene napuštaju tech

Čak i kada žele napredovati, prepreke s kojima se žene suočavaju onemogućuju im napredak. Rezultati su to istraživanja “Žene na radnom mjestu” koje je proveo McKinsey. S ovim problemom uvelike su suočene žene u tehnološkoj industriji.

Žene će vjerojatnije napustiti svoje poslove u tehnološkom sektoru nego muškarci, prema istraživanju InnovateHera. Obrazovna platforma, koja posljednjih pet godina radi na tome da što više djevojaka zainteresira za tehnološke karijere, otkrila je da 45% više žena nego muškaraca napušta tehnološke pozicije, a polovica žena iz tehnološkog sektora odlazi prije 35. godine, prenosi Computer Weekly.


Pročitajte više: Ove žene iz IT-a su nas prošle godine oduševile! Pamtit ćemo ovih 13 lekcija!


‘Ne odlazimo da bismo zasnovale obitelj’

Svoje iskustvo na LinkedInu je podijelila Kim Öberg, inženjerka koja radi u Volvu.

Sljedeće godine je moja 10 godišnjica rada u tehnici. Nevjerojatnih 56% žena napušta tehnološku industriju nakon 10-20 godina karijere, što je dvostruko više od stope muškaraca”, piše Öberg pa dodaje: “suprotno onome što mnogi od vas koji ovo čitate možda misle, ne odlazimo da bismo zasnovale obitelj”.

Öberg tvrdi da su žene koje su karijeru započele graditi u tech industriji izgurane zbog pristranog upravljanja i toksičnosti rada u okruženju koje je nepravedno za žene.

Od vas se traži da vodite bilješke po milijunti put na sastanku na kojem ste vi jedina prisutna žena. Kaže se ono ‘vau, baš si dobra u ovome’ kao da je to kompliment“, navodi ona tek jedan od primjera.

U pregledima performansi stalno se govori da još nisi dovoljno tehnički razvijena, iako si najstariji član tima i zadužena za dizajn cijelog sustava. Mnogo sam puta razmišljala o odustajanju. I srećom, svaki sam put uspjela pretvoriti ljutnju i frustraciju u energiju koja me tjerala naprijed”.


Pročitajte više: Žene na vodećim pozicijama u IT-u; kako Serengeti ruši stereotipe industrije?


Žene se odvraća od karijere u tehnološkom sektoru

Njezin slučaj je i iznimka i pravilo. Žene zaista napuštaju tehnološki svijet, no istovremeno se i povećava broj žena koje u njega ulaze. U izvješću se također navodi da je 61% djevojaka izjavilo da ih se odvraćalo od razmatranja karijere tehnološkom sektoru, a od studenata koji su rekli da bi tehnološka karijera bila njihov prvi izbor, samo 3% su žene.

Nije rijetkost u ovoj branši da se žene, baš kao što je to opisala Öberg, nađu u situaciji da su jedina žena na sastanku. U 2022. godini su oko 26% tehnološke snage činile žene. Brojevi su se poboljšavali tijekom 70-ih i ranih 80-ih, ali od tada su sve gore: sudjelovanje žena u tehnološkoj industriji doseglo je vrhunac u kasnim 80-ima i od tada pada.

Nedostatak žena znači manje inovacija i manje dobrih proizvoda i usluga. Žene su više altruistične i društveno motivirane od muškaraca, što sugerira da bi proizvodi i usluge tehnološke industrije mogli biti više društveno korisni kad bi više žena bilo uključeno u njihovo stvaranje.

Žene koje rade u STEM područjima daleko su sklonije tome napuštaju posla nego žene koje rade u drugim profesionalnim područjima. Istraživači kažu opadanje raste usred karijere, otprilike u dobi od 35 godina, kada žene prijavljuju da su, nakon što su dobile jedno ili dva promaknuća, došle do staklenog stropa. Odlaze jer smatraju da se s njima postupa nepravedno.

Women in Tech prepoznao je šest glavnih razloga zašto žene napuštaju tehnološki sektor koje donosimo u nastavku.


Pročitajte više: Lemax Nataše Kapov ne samo da potiče žene na IT karijeru već zapošljava i trudnice


Malo prilika za napredovanje

Čest razlog zašto žene napuštaju svoje tehnološke uloge je nedostatak mogućnosti napredovanja u karijeri. Čak 68% muškaraca u tehnici vjeruje da žene imaju jednake mogućnosti napredovanja, a 35% muškaraca također vjeruje da ima dovoljno žena na višim pozicijama položaja u tehnologiji, u usporedbi s 12% žena. Na svakih 100 muškaraca promaknutih u menadžere samo je 86 žena promaknuto. Odražavajući to, u Ujedinjenom Kraljevstvu samo 22% tehničkih direktora su žene, a žene imaju četiri puta veću vjerojatnost da će rodnu pristranost smatrati preprekom napredovanju.

Sindrom varalice

Jesam li dovoljno dobar za posao? Zašto su me zaposlili? Ovo su uobičajena pitanja koja si mogu postaviti oni koji pate od sindroma varalice. Zapravo, u izvješću The Hub Spota pokazalo se da šokantnih 90% žena pati od ovog sindroma. To može biti osobito istaknuto za žene u tehnici.


Pročitajte više: Maja Markulin Klarić iz Combisa: “Kolegicama sam osigurala neradni Dan žena”


Nedostatak pogodnosti za zaposlenike

Nedostatak određenih pogodnosti za zaposlenike također može biti veliki razlog zbog kojeg neke žene odluče napustiti svoju tvrtku. U anketi Women in Tech utvrđeno je da 63% žena fleksibilni rad stavlja među tri najbolje prednosti koje bi ih privukle poslu.

Kultura poduzeća

Kulturom poduzeća u mnogim tvrtkama dominiraju muškarci. Tako žene često doživljavaju rodnu pristranost ili diskriminaciju na radnom mjestu.


Pročitajte više: Za posao u IT sektoru, ne treba vam STEM diploma – Evo što možete raditi


Nedostatak ženskih uzora ili mentora

22% ljudi misli da su glavni razlog zašto se žene odbijaju od karijere u tehnologiji zablude do kojih dođe zbog nedostatka obrazovanja kod mladih djevojaka. Gledajući više ženskih uzora u tehnologiji, mlade će djevojke ovaj sektor početi doživljavati kao realnu i atraktivnu opciju karijere. Uzori su važni jer mogu biti snažna sila za društveno učenje i mogu utjecati na njihove odluke.

Rodno uvjetovana razlika u plaćama

U UK-u u plaćama između spolova u tehnološkoj industriji iznosi 16%, što je više od nacionalnog prosjeka od 11,6%. Žene ispod 25 godina zarađuju u prosjeku 29% manje od muškaraca njihove dobi. Studija dalje sugerira da bi to moglo biti zato što žene progresivno nadilaze predrasude koje se smatraju nedostatkom tijekom njihove karijere.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -