Samo dvije velike banke u Hrvatskoj imaju po dvije članice uprave!

Žene u upravama banaka su i dalje u manjini. No, čini se da stvari idu nabolje jer je Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb prije tjedan dana imenovao Vedranu Jelušić Kašić za novu članicu uprave. Ona i Andrea Pavlović će biti tako će biti ženski članovi uprave PBZ-a uz pet muškaraca.


Pročitajte više: Žene u financijskom sektoru još uvijek teže napreduju do vodećih pozicija


Žene u upravama banaka u Hrvatskoj

Čini se da žene napokon dobivaju svoja dugo čekana mjesta u upravama banaka. Vedrana Jelušić Kašić jedna je od tih žena. Naime, Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb imenovao ju je članicom uprave. Na mjesto će službeno doći nakon suglasnosti Hrvatske narodne banke, prenosi Novac.

“Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb je na sjednici održanoj 12. travnja 2021. donio odluku kojom se za člana Uprave banke imenuje Vedrana Jelušić Kašić, na mandat od tri godine, uz uvjet i počevši od dana izdavanja prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke za obavljanje funkcije člana uprave kreditne institucije”, stoji u objavi PBZ-a.


Pročitajte više: Lea Lazarić jedina žena na direktorskoj poziciji Evercore banke u Europi


Njezin životopis i postignuća malo koga će ostaviti ravnodušnim. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala iz područja međunarodne ekonomije i financija na Brandeis University u Massachusettsu. Većinu svog poslovnog vijeka provela je Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) gdje se zaposlila 1998. godine, a od 2013. do 2018. godine postala je direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Uz PBZ, još se samo jedna velika banka u Hrvatskoj ističe po broju žena u upravi, RBA. Ne samo što ima dvije članice uprave, jedna od njih je i predsjednica uprave – Liana Keserić. Nažalost, druge velike banke nisu pronašle mjesto za žene u upravama.

Međutim, pozitivne pomake za žene u upravama banaka napravile su Istarska kreditna banka i Karlovačka banka. Karlovačka banka ima dva člana uprave od kojih je jedna žena koja je ujedno predsjednica uprave. Istarska kreditna banka ima dvije članice od ukupno tri člana uprave.


Pročitajte više: Banka za žene koju vode žene otvorena u Indiji


Banke s više žena u upravama čine manje prijevara?

Harvard Business Review prenosi istraživanje Barbare Casu i četvero istraživača s Poslovne škole Cass (City University u Londonu) koji su proučavali podatke o raznolikosti odbora i vodstva u velikim europskim bankama s evidencijom novčanih kazni koje je tim bankama naplaćivala američka vlada od globalne financijske krize 2008. godine. Došli su do zaključka da banke s više direktorica imaju niže i rjeđe novčane kazne za nedolično ponašanje. Drugim riječima, banke s više žena u upravama čine manje prijevara.

Profesorica Casu za HBR je istaknula da su dokazali uzročno-posljedičnu vezu kontrolirajući mnoge druge čimbenike, kao što su broj i iznos novčanih kazni primljenih u prethodnoj godini, veličinu odbora, mandat direktora/direktorica, njihovu dob, promet, veličinu banke, ali i mnoge druge faktore.


Pročitajte više: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena ne čelu velike banke na Wall Streetu!


“Drugim riječima, je li bolje ponašanje bilo funkcija općenito raznolikih odbora – s članovima koji su predstavljali različitu dob, nacionalnost i izvršnim i neizvršnim vlastima – umjesto da su odbori imali više žena? Ispada da je bila važna rodna raznolikost – premda bih trebala priznati da i druge vrste raznolikosti doprinose manjem ili nižem novčanom kažnjavanju.”

Njihovo istraživanje došlo je do zaključaka da su najčešće bankarske i ekonomske sankcije, pranje novca, tržišne manipulacije, obmanjujuće ili nepoštene prakse prodaje, porezne i računovodstvene prijevare, te diskriminacija pri zapošljavanju činili banke s muškim upravama.


Pročitajte više: Zahvaljujući ženskoj snazi u Citi grupi, smanjuje se razlika u plaćama!


Međutim, postoji kvaka! Za promjene je potrebno više žena, jedna žena obično nije dovoljna kako bi napravila promjene. “Ako imate samo jednu žensku direktoricu, učinak je prilično slab. To se doživljava kao tokenizam i prilično je teško jednoj osobi izazvati postojeće korporacijsko ponašanje. Otkrili smo da vam trebaju najmanje tri žene da biste promijenili dinamiku unutar tvrtke.”

Iako neki tvrdi da su žene etičnije od muškaraca, to ne mora biti nužno tako. No, činjenica jest da se žene od malih nogu potiče da budu brižnije, susretljivije i dražesnije, dok su muškarci često nagrađivani jer su agresivni i ambiciozni te traže osobnu korist.

“Ne tvrdimo da su žene bolje od muškaraca – jednostavno donose drugačiji skup vještina i doprinose boljem praćenju i upravljanju rizicima”, istaknula je Casu.

Kako bi bilo više govora o ženama u upravama banaka Women in Adria je pokrenula konferenciju “Žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga” koja će se ponovno održati u lipnju.

Foto: LinkedIn, Unsplash/Sean Pollock, RBA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -