Ove žene nisu stvarne, ali je njihov utjecaj stvaran

Abby, Grace, Frankie, Penny i Kosti fiktivni su likovi čija je uloga u osnaživanju žena stvarna. Grace i Frankie možda ne znate, ali ostale tri sigurno ste barem jednom vidjeli na svojim malim ekranima. I njihova je uloga veća nego što se čini – one odgajaju generacije djevojaka da postanu znanstvenice, poduzetnice, da budu obrazovane i inteligentne.

Mediji ‘oblikuju’

Kako to čine? Pa, svi će vrlo lako ‘optužiti’ medije da loše utječu na djecu i mlade, da ih izlaže nasilju i time ih krivo ‘oblikuju’. Malo tko će pogledati film ili seriju i reći – gle kako je ovaj lik poslao dobru poruku. Pa hajmo osvijestiti i to. Da, mediji su jedan od čimbenika socijalizacije. Kao što djeca i mladi upijaju i usvajaju ono što vide u svojoj okolini – kod kuće, u školi, u društvu.. tako upijaju i ono što konzumiraju putem medija.

I zato je iznimno važno imati likove kao što su ove žene, koji se protive stereotipima. Dok se u serijama i filmovima često muškarce karakterizira kao poslovnjake, uspješne, obrazovane i moćne, žene su tu da im naprave doručak koji oni, u žurbi da stignu na posao, neće niti okusiti. Stoga je pravo osvježenje vidjeti na malim ekranima moćnu ženu. Pametnu, sposobnu, poduzetnu. To osnažuje one žene i djevojke koji seriju gledaju i suptilno šalje poruku – to možeš biti i ti. Evo kako su to napravile sljedeće popularne serije.


Pročitajte više: TV serije koje volimo iznova gledati


Kosti

Popularna Kosti (Bones) odnosno Temperance Brennan glavni je lik u istoimenoj seriji. Riječ je o kriminalističkoj seriji u kojima uglavnom redovito postoji onaj jedan lik – muški – koji je šef. Mističan je, tajnovit, pametan i izaziva strahopoštovanje. To je Gibbs u NCIS ili pak Horatio Caine u CSI: Miami. Svaka krimi serija ima takvog lika. No Kosti nema. Tamo je glavna protagonostica žena – Kosti.

Ona je certificirana forenzička antropologinja, koja radi na Odjelu za forenziku fiktivnog instituta Jeffersonian u Washingtonu. Doktorirala je na Sveučilištu Northwestern, a ima tri doktorata.

Uspješna je spisateljica i autorica bestsellera koji je 18 tjedana bilo na Listi bestsellera The New York Timesa. Obučena je čak u trima borilačkim vještinama, ima lovačke dozvole u 4 savezne države, certifikat za ronjenje, a izvježbana je i u hodanju na užetu.

Antropologinja govori najmanje sedam jezika: španjolski, francuski, latinski, kineski, japanski, norveški i njemački.

No, nitko nije savršen, pa nije niti ona. Mogli bismo reći da je ‘socially awkward’. Ne razumije baš sarkazam i sve shvaća ozbiljno. I to je u redu – nije sve crno-bijelo i to što si toliko pametan da imaš tri doktorata ne znači da si savršen. I dalje si ‘normalna’ osoba sa svojim manama i vrlinama.


Pročitajte više: Osim karijere na filmskom platnu ove glumice su ostvarile zavidnu karijeru u znanosti


Grace i Frankie

Ove dvije snažne žene iz istoimene serije poručuju: nikad nije kasno. Nikad nije kasno za započeti novi život, novi posao, razviti novu ideju. Obje su već u godinama, umirovljene su i naizgled je napokon došao red da leže i uživaju u plodovima rada, djeci i unučadi. No one ne miruju.

Igrom slučaja ili prstom sudbine postaju cimerice i razvijaju svoju poslovnu ideju – vibratore za starije. Polazeći od vlastitog iskustva znale su da ono što se nudi na tržištu nije spretno za ‘stare kosti’ i artritis. Stoga su stvorile svoj proizvod. I susrele se s nizom ograničenja samo zato što su “stare žene”. Tako im, primjerice, banke ne daju poslovni kredit jer – umrijet će i neće ga otplatiti.

No svim preprekama usprkos, one su svoje ciljeve ostvarile jer su imale viziju u koju su vjerovale.


Pročitajte više: Filmovi o superjunakinjama sve su popularniji, ali što to znači za žene?


Teorija velikog praska: Penny, Amy i Bernadette

Da, ovo je serija o četiri mlada znanstvenika, ali način na koji je serija ‘evoluirala’ je pravi poticaj za sve žene koje uživaju gledati seriju. Iako se često dočekivala na nož zbog seksističkog prikaza susjede Penny, treba ipak prvo skočiti, pa reći ‘hop’. Penny je ‘tipična’ mlada djevojka koja dolazi u veliki grad u želji da izgradi karijeru i postane glumica. Plavokosa je, iznimno zgodna i ‘glupasta’. No Penny je puno više. Sposobna, hrabra, odvažna, marljiva i zapravo iznimno bistra i pametna.

Penny je lik koji se razvija, kao što se svi mi u životu razvijamo – od mlade i nezrele djevojke do sposobne žene. Ona raste u svakoj sezoni i epizodi. Nije statičan lik, kao što žene često na televiziji bivaju. Uz Penny, u ovoj seriji valja istaknuti i njezine najbolje prijateljice Amy i Bernadette. Obje su znanstvenice i uspješne u svojem području.

Dakle, iako se može činiti da su glavni likovi muškarci, sitcom je slojevit i važnu ulogu igraju žene. Pametne i sposobne i za radnju jednako važne kao i muškarci te jednako cijenjene u svojim područjima rada kao što su i njihovi muški kolege.


Pročitajte više: ‘Cvrčak i mravica’ novi je zamah hrvatskog animiranog filma


NCIS: Abby

Iako je u glavnoj ulozi već spomenuti Gibbs koji je tipičan muški glavni lik u kriminalističkoj seriji – pun unutarnje borbe i patnje, naizgled hladan i dominantan – pravo se znato krije u pozadini. To je Abby Sciuto.

Abby je otkačena forenzičarka, gotičarka koja je uvijek vjerna svom stilu, a svima je omiljena. Autori su htjeli Abby pokazati kao osobu alternativnog stila života, ali suprotno stereotipima o gotičarima otići sasvim suprotno od ružnih mišljenja da su to narkomani ili lopovi. Lik Abby zamišljen je kao najpametnija osoba na televiziji.

Svaki od ovih likova ima svoje mane i vrline, nijedan nije portretiran jednolično i u tom je snaga ovih likova – s njima se može poistovjetiti, usporediti, suosjećati. Staviti u njihove cipele. Tako se rade likovi koji osvoje gledatelje i koji mogu ostvariti utjecaj.

Foto: Canva / CBS / Twitter / Netflix

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -