Osim karijere na filmskom platnu ove glumice su ostvarile zavidnu karijeru i u znanosti!

Tko kaže da trebate odabrati jedan karijerni put? Možda imate nekoliko interesa, talenata i prilika pa zašto biste onda birali? Upravo to su napravile i ove glumice koje su osim glumačke karijere ostvarile i karijeru znanstvenice.

Glumice znanstvenice

Mayim Bialik

Dok gledamo filmove i serije, obično se potajno nadamo da su naši omiljeni likovi takvi i u stvarnom životu. Obično je to daleko od istine. No Mayim Bialik koja glumi neuroznanstvenicu Amy Farrah Fowler u sitcomu Teorija velikog praska zapravo je neuroznanstvenica u stvarnom životu. Naime, Bialik je doktorirala na UCLA-u. Iako je primiljena na Harvard i Yale, ali odlučila je pohađati UCLA kako bi bila bliže svojim roditeljima. Bialik je 2000. godine diplomirala neuroznanost, hebrejski jezik i židovske studije, a doktorirala je 2007. godine. Njezina teza na 285 stranica govori o regulaciji hipotalamusa kod pacijenata koji pate od Prader-Willijevog sindroma, vodećeg uzroka genetske pretilosti.

Glumice znanstvenice
Mayim Bialik

Pročitajte više: Zanima vas karijera u znanosti? Slijedite ove savjete!


Natalie Portman

Osim što je zapažena po ulogama u Ratovima zvijezda, Crnom labudu, Thor, O za osvetu, Leon profesionalac, ali i mnogi drugima posvetila se i znanstvenoj karijeri. Glumica je diplomirala psihologiju na Harvardu 2003. godine. Spada među najpoznatije glumice svijeta, ali čini nam se da bi mogla doći među najpoznatije znanstvenice.

Glumice znanstvenice
Natalie Portman

Pročitajte više: Natalie Portman studentima poručila da neiskustvo može biti prednost


Obrazovanje je za nju uvijek bio prioritet pa je tako propustila premijeru Ratova zvijezda: Fantomska prijetnja kako bi mogla učiti za ispite u srednjoj školi. Na fakultetu je bila koautorica dva znanstvena rada, a 2002. godine objavila je rad o tome kako pamćenje utječe na koncentraciju hemoglobina u mozgu. Njezino se ime u člancima pojavljuje kao Natalie Hershlag što je njezino pravo ime.

Hedy Lamarr

Mnogi su je smatrali jednom od najljepših žena pedesetih godina prošloga stoljeća, no ova glumica je bila briljantna znanstvenica i izumiteljica. Tijekom Drugog svjetskog rata osmislila je izmjenu radiofrekvencija te tako spriječila da nacisti ometaju radiokomunikaciju saveznika. Njezin sustav izmjene radiofrekvencije je postao temelj za modernu bežičnu tehnologiju kao što je WiFi, GPS i Bluetooth.

Glumice znanstvenice
Hedy Lamarr

Vođena interesom za vojnu tehnologiju i znanost, posvetila se razvoju sustava tajne komunikacije za američku mornaricu tijekom Drugog svjetskog rata.

Foto: Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -