Hollywood ide naprijed: Prvi puta u povijesti za Zlatni globus nominirane tri režiserke!

Još se 2018. godine Natalie Portman našla na mnogim naslovnicama zbog proziva Zlatnog globusa za nedostatak nominiranih žena u kategoriji režije. Iako su prošle tri godine, prvi puta u povijesti se više žena našlo u užem izboru za Zlatni globus u kategoriji najbolje režije, dosad je bila najviše jedna nominirana u kategoriji. Riječ je o Chloé Zhao, Emeraldi Fennell i Regini King!


Pročitajte više: Žene režirale rekordan broj filmova u 2020.!


Zlatni globus

Zhao je nominirana za film “Nomadland”, King za “One night in Miami”, a Fennell za “Promising Young Woman”. Uz to je, kako yahoo! prenosi, “Nomadland” nomiriran za najbolju filmsku dramu i najbolju glavnu žensku ulogu Frances McDormand, a “One Night in Miami” je nominiran u kategorijama za najboljeg sporednog glumca i najbolju originalnu pjesmu. “Promising Young Woman” nominiran je za najbolji scenarij, najbolju dramu u filmu te najbolju glumicu.

Promjene u Hollywoodu

Po mnogočemu je ovogodišnji Zlatni globus, kao najprestižnija filmska nagrada nakon Oskara, drugačiji od dosadašnjih. Nakon loše reputacije zbog isključivanja žena iz kategorije najboljih redatelja, prepoznate su filmašice, a prije ove godine u više od sedam desetljeća nominirano je samo pet redateljica – Barbra Streisand, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow i Ava DuVernay, piše Variety.

Osim toga, nominacija Zhao za “Nomandland”, čini je prvom ženom azijskog podrijetla koja je nominirana za najbolju režiju. Nominacija “One night in Miami” čini Reginu drugom nominiranom crnkinjom.

Slična je situacija i s Oskarom gdje je također nominirano samo pet žena u razdoblju od 92 godine – Lina Wertmüller, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow i Greta Gerwig.


Pročitajte više: Ove glumice su progovorile o problemu nejednakosti plaća među spolovima!


Hollywood je odavno poznat po rodnoj diskriminaciji, a filmašice su i dalje znatno manje zastupljene. Naime, među sto filmova s najboljom zaradom prošle godine, njih 16% su režirale žene. To je ipak poboljšanje u odnosu na 12% u 2019. godini te 4% u 2018.


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


Pobjednici će biti proglašeni krajem mjeseca u ceremoniji na dvije obale Sjedinjenih Država koje će voditi Tina Fey iz New Yorka i Amy Poehler iz Los Angelesa.

Hoće li drugi puta u povijesti Zlatni globus osvojiti žena?

Barbra Streisand je jedina žena koja je ikada osvojila Zlatni globus za najbolju režiju. No, to bi se moglo promijeniti 28. veljače kada se emitira godišnja dodjela nagrada.

Foto: Flickr/Gage Skidmore, Youtube screenshot, Flickr/Genevieve, Pixabay/bissartig

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -