Zašto je edukacija ključ poslovnog i osobnog uspjeha?

Već i ptice na grani znaju da je cjeloživotno učenje danas važan faktor uspjeha. No edukacije, tečajevi i dodatno obrazovanje nisu važni samo za napredak u karijeri. Kroz njih učimo o sebi i pomičemo vlastite granice.

Povezano:

Najbolje ulaganje je ulaganje u sebe i svoje edukacije

Poduzetnica Danijela Faraguna vrlo je rano shvatila važnost edukacije i upravo to joj je dalo snagu da se upusti u vlastiti posao. Uvijek ističe važnost edukacije, a često i sama organizira razne tečajeve.

“Smatram da je najbolje ulaganje – ulaganje u sebe. Svaki put kada mi je trebalo nešto novo, rekla sam, mogu ja to i sama, pa sam se odlučila educirati”, objasnila je Danijela.

Danijela je najprije nakon srednje škole položila ispit za turističkog pratitelja i turističkog vodiča. Nakon toga je odlučila i dodatno proširiti svoje obrazovanje pa je upisala Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Danijela ovdje nije stala te je upisala još i edukaciju za Internet marketing na Algebri, gdje je završila tečaj za web dizajn i programiranje. Danas ima agenciju koja se bavi poslovnim savjetovanjem, edukacijama, turističkim najmom luksuznih objekata, usmjeravanjem poslovanja, izradom poslovnih studija te pisanjem EU projekata. Kaže da svoj posao voli i da ga ne bi mijenjala ni za što, a sve je to uspjela zahvaljujući edukacijama.

edukacije

Uvijek se moraš malo educirati izvan svojih granica da znaš koje su tvoje granice

Diana Plazonić je liječnica dentalne medicine iz Splita koja je u jednom trenutku odlučila napraviti potpuni zaokret od svoje klasične struke i sada se bavi makeoverima pacijenata. Ovo uključuje antiaging tretmane i estetiku lica koja je donedavno bila rezervirana uglavnom za dermatologe i plastične kirurge.

Kako bi ostvarila svoju želju i uvela inovacije u svoje poslovanje, morala je krenuti na dodatne edukacije. “Solidno sam znala anatomiju glave i vrata, ali morala sam se upoznati s kožom i pilinzima što je više dermatološki spektar”, objasnila je Plazonić, dodajući: “Uvijek se moraš malo educirati izvan svojih granica da znaš koje su tvoje granice.”

Kad je krenula u posao, posvetila se učenju, ali svoju vrijednost je osjetila tek na edukaciji na Sveučilištu Nici. “Radila sam s ljudima iz cijelog svijeta i tek sam tu osjetila koliko znam, gdje sam ja u odnosu na ostale”, otkrila je.

edukacije

Edukacije omogućuju rješavanje problema, a to je vještina koju klijenti traže

Fitness trenerica i poduzetnica iza programa mršavljenja brenda Fit Anansi, Danijela Pupovac, se educirala sama. “Edukaciju smatram krucijalnom za uspjeh u bilo kojem poslovanju, a kroz edukaciju pronalaženje rješenja za nečije probleme. Upravo rješavanjem raznih problema se najbolje uči, i to je ono po što klijenti dolaze”, kaže Danijela.

Njena dodatna edukacija počela je za vrijeme studiranja Umjetnosti i dizajna u Londonu. Danijela je željela dodatan posao jer si kao studentica ponekad nije mogla priuštiti ni osnovne potrepštine. Stoga je došla na ideju da postane fitness trenerica jer to kao dodatan posao nije zahtijevalo puno vremena, a donosilo je dobru zaradu.

Tako je pronašla trenersku školu u Španjolskoj, i nakon što je isklesala trenerski zanat više se nije vratila u London. Shvatila je da je njezin životni poziv fitness. “Fitness me zadržao jer sam prepoznala da sam dobra trenerica i da stvarno mogu pomoći ljudima”, ispričala je Danijela.

 Danijela Pupovac

Investicija u sebe i svoje znanje nije nikad bačen novac

Kristina Androlić vlasnica je firme Androlić konzalting koja se bavi izradom poslovnih planova, investicijskih studija, marketing planova, edukacijama te najviše izradom projektnih prijava na EU fondove i natječaje unutar Hrvatske. Najviše rade s mikro i malim poduzećima te poljoprivrednicima i općinama.

Posao joj cvijeta, a sve može zahvaliti samo dodatnim edukacijama bez kojih ne bi znala raditi ništa od stvari u kojima je danas uspješna. “Krenula sam s poticajima za samozapošljavanje od HZZ-a u iznosu od 25.000 kuna. Većim dijelom sam ih iskoristila za edukaciju, upravo u području EU fondova i to je bila dobra odluka. Investicija u sebe i svoje znanje nije nikad bačen novac. Upravo na temelju novih znanja i vještina dobila sam prve poslove izrade poslovnih planova, analiza tržišta i izrade projektnih prijava za bespovratna sredstva iz EU fondova”, otkrila je Kristina

Kristina Androlić

Također smatra da je ponekad bolje ne znati sve na samom početku. “Vjerojatno bi odmah odustali. Ovako krenete pa naučite usput sve što još trebate i savladavate prepreku po prepreku”, savjetuje.

Pitali smo ju i što bi danas mislila da mora krenuti sve graditi opet, iz početka. Njen je odgovor: “Samo hrabro. Kreni, a sve ostalo ćeš naučiti po putu. Možeš više nego što misliš!”

Foto: Unsplash, privatne arhive

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -