Estonija je jedina država na svijetu na čijem čelu su predsjednica i premijerka!

Svako teško razdoblje ima i dobrih strana pa je tako ovo teško razdoblje pandemije otvorilo put velikim promjenama za žene. U istom tjednu kada su Sjedinjene Američke Države dobile prvu potpredsjednicu, Estonija je postala jedina država na svijetu koja na čelu ima predsjednicu i premijerku. Čini se da svijet ipak ide naprijed, a to je pokazalo i istraživanje koje je zaključilo da države koje vode žene imaju neusporedivo bolje rezultate u borbi s pandemijom.


Pročitajte više: Političarke na listama za parlamentarne izbore, napredak ili nazadovanje?


Novu koaliciju estonske vlade predvodi čelnica Reformske stranke, Kaja Kallas, bivša članica estonskog parlamenta Riigikogu te bivša zastupnica u Europskom parlamentu, piše Invest in Estonia.

Kersti Kaljulaid prva je predsjednica Estonije, još od 2016. godine. Prvakinja je liberalnog tržišnog gospodarstva, neumoljiva globalna zagovornica digitalne ekonomije i sigurnosti na internetu.


Pročitajte više: Prva predsjednica Tajvana izvrsno vodi korona krizu u svojoj zemlji


Estonija kao jedna od zemalja koja se uspješno bori s pandemijom

Tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, stope zaraze bile su niže u zemljama koje su vodile žene. U usporedbi zemalja koje su vodile žene poput Finske, Islanda, Norveške, Danske, Njemačke i Novog Zelanda sa susjednim državama, pokazalo se da su zemlje sa ženama na čelu imale niže stope zaraze koronavirusom te niži broj smrtnih slučajeva.

Analiza koju su objavili Centar za istraživanje ekonomske politike i Svjetski ekonomski forum, sugerira da to nije slučajnost te da su rezultati vezani uz stanje pandemije sustavno bolji u zemljama koje vode žene. Istraživanje je zaključilo da se to donekle može pripisati proaktivnim i koordiniranim odgovorima na politike koje su usvojile čelnice tih država.


Pročitajte više: Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?


Mala zemlja na sjeveru Europe, a veliki digitalni prvak

Estonija se trenutno dobro nosi s pandemijom, dijelom i zbog toga što se smatra “svjetskim digitalnim prvakom” zbog toga što je razvila digitalnu državu u posljednjih 20 godina. Taj je korak zapravo bio poput izvrsne pripreme za suočavanje sa situacijom koja je pogodila cijeli svijet.

Veliki planovi ženskog vodstva

Tijekom koalicije, Kallas je izjavila da će pod njenim vodstvom Estonija nastaviti raditi na ključnim infrastrukturnim projektima poput željezničkog tunela čiji je cilj povezati Talin u Estoniji s Helsinkijem u Finskoj, stvarajući pritom pobratimsko područje “Talsinki” te Rail Baltica kao brze željeznice koja će povezivati Talin sa zapadnom Europom.

Koalicija se, osim toga, složila i s tim da neće mijenjati sustav poreza na dobit te da tvrtke registrirane u Estoniji mogu uživati pogodnosti poreza na dobit od 0% za svu reinvestiranu i zadržanu dobit, što se odnosi i na estonske podružnice tvrtki u međunarodnom vlasništvu.

Koalicijske pregovore u Estoniji vodile su Kaja Kallas te zamjenica predsjedavajuće Stranke centra, Mails Reps.

Foto: Flickr/EU2017EE Estonian Presidency, Flickr/EU2017EE Estonian Presidency, Pixabay/Makalu

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

smirilica

Kako je Aklea Neon stvorila ringtone koji smanjuje strah od...

"Bilo je strašno, zemlja se tresla, zidovi su počeli pucati. Počela je padati žbuka sa stropa, klinci su počeli vrištati", prisjećaju...
- Advertisment -