5 znakova koji vam govore jeste li spremni biti CEO

Iako postoji trend u kojem žene uspjeh više ne vide kao C-level poziciju, i ne žele postati CEO u nekoj korporaciji, ipak bi mnoge voljele biti CEO vlastite tvrtke.

No, teško je učiniti taj prvi korak i usuditi se pokrenuti nešto novo jer se nikad ne osjećamo dovoljno spremnima za to.

Jeste li spremni biti CEO?

I zato, bez obzira želite li pokrenuti vlastiti biznis i biti CEO vlastite tvrtke ili u nekoj korporaciji, postoji nekoliko znakova koji vam mogu otkriti jeste li dobar materijal za to.

Novinarka Jessica Stillman je za portal Inc.com navela koje su to karakteristike:

1. Znatiželjni ste i stalno učite

Neprekidno usavršavanje važna je karakteristika kako biste bili uspješan CEO, kao što su to priznali i Bill Gates ili Oprah Winfrey. Jedno je istraživanje čak pokazalo da imate veću vjerojatnost da ćete doći do takve pozicije ako ste radili različite poslove – od financija, preko marketinga…, nego gradili karijeru isključivo u jednoj struci.

2. Spremni ste osjećati se kao najgluplja osoba u prostoriji

Naravno da netko tko je na CEO poziciji, ne može glup. A Stillman govori kako zapravo CEO mora biti dovoljno ponizan da uključi druge ljude i njihovo razmišljanje da timski rade u svemu tome.

Poduzetnik Kevin Johnson je istaknuo da je ponekad u redu biti najgluplja osoba u prostoriji, jer najpametnija osoba može zastrašiti ostale. Stoga, ako ste spremni biti CEO, trebate svoj ego ostaviti sa strane i fokusirati se samo na rezultate. Okružite se s brilijantnim ljudima jer od njih možete i svašta naučiti i zajedno možete doprinjeti većem uspjehu.

3. Svjesni ste da je ono o čemu sanjate ludo, ali svejedno ustrajete u tome

Kao što je američki poduzetnik Elon Musk sanjao o tehnologiji koja će omogućiti jeftinije letove u svemir, i uspio u tome – svemir je postao pristupačan uz njegov SpaceX , iako su mnogi sumnjali u to.

4. Opsjednuti ste

Bez prevelike rastresenosti, CEO mora imati sposobnost riješiti svaki problem i raditi neumorno na njemu dok ne pronađe rješenje. Osnivač Dropboxa Drew Houston ističe da su najuspješniji ljudi svi oni koji su opsjednuti rješavanjem problema koji im je zaista važan.

5. Znate ispričati zadivljujuće priče

Kako biste bili uspješan CEO, trebate imati i sposobnost pričanja priča. Priče imaju moć, uz pomoć njih možete uvjeravati ljude te im promijeniti mišljenja, a sve to na način da utječete na njihove emocije. To možete postići na način da pripazite i na vašu intonaciju.

Ako u svaki svoj javni nastup dodate priču, veća je vjerojatnost i da će publika zapamtiti činjenične podatke, a poruka će biti i vjerodostojna i autentična.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više