Kako pronaći mentora koji će vam pomoći da rastete?

Osobni i profesionalni razvoj važan je za svakoga, netko će na tome raditi kroz različite edukacije, tečajeve i radionice, a netko kroz mentorstvo. Ako spadate u kategoriju onih koji se žele razvijati kroz mentorstvo morate znati kako pronaći mentora i koje osobine treba imati.

Mentorstvo je obostrano koristan profesionalni odnos u kojem iskusni pojedinac (mentor) prenosi znanje, stručnost i mudrost manje iskusnoj osobi (mentorirani), istodobno usavršavajući svoje mentorske vještine. Učinkovit mentor može profesionalno voditi štićenika zadržavajući prijateljski odnos i podršku. Mentor uvijek treba imati u vidu najbolje interese mentoriranog i prilagoditi svoj mentorski stil kako bi udovoljio potrebama mentoriranog.


Pročitajte više: Zašto je mentorstvo idealna metoda za osobni profesionalni rast i razvoj?


Tko je mentor?

Gordana Kadoić, prodajna trenerica s iskustvom u mentoriranju, pojasnila je tko je mentor i kakve vrste mentorstva postoje. “Dakle, mentor je objektivna, nepristrana osoba koja nije emotivno vezana za vaše poslovanje, ima iskustvo i znanje, te vidi širu sliku od vas.

Služi vam za:

  • Postavljanje pitanja
  • Razmjenu mišljenja
  • Podjelu iskustva
  • Svježe ideje
  • Promišljanje o različitim rješenjima
  • Poticanje delegiranja i kvalitetnog donošenja odluka
  • Kvalitetno vođenje tima
  • Razvijanje vaših poslovnih kompetencija
  • Povećanje potencijala vaših lidera

Vrhunac vašeg i mentorovog poslovnog odnosa je coaching, tj. faza u kojoj kroz kvalitetno vođenje i postavljena pitanja sami dođete do rješenja, znate što ono za vaše poslovanje znači i uvijek imate odgovor na pitanje ŠTO AKO?

Treba razlikovati mentore u razvoju poslovanja i u razvoju karijere. Mentori u razvoju poslovanja su poslovni savjetnici (konzultanti), a mentori u razvoju karijere bi trebali biti vaši „anđeli čuvari“. Plodno tlo za pronaći mentora je organizacija (dakle interno okruženje) koje je fleksibilno i podržava razvoj vlastitih zaposlenika. Područje mentorstva podrazumijeva osjetljivost, razumijevanje i podršku na poslovnom putu osobe koju mentorira.”


Pročitajte više: Kako je Ana Djak uz pomoć mentorice Gordane Kadoić svojoj karijeri dala krila


Kako pronaći pravog mentora i koje kvalitete tražiti kod njega?

Iako mentorstvo zvuči kao odličan način razvoja, većina mentoriranih osoba ne zna od kuda krenuti. “Veliko je olakšanje kada se o tome brine unutar organizacije i HR odjela. Bilo bi idealno da svaka novozaposlena osoba ima svojeg određenog mentora, kao i svaka osoba koja je prepoznata kao talent u organizaciji, a pogotovo zaposlenik kojeg se priprema da preuzme neku menadžersku funkciju”, istaknula je Gordana.

Većina ljudi nikada nije imala priliku naučiti kako rukovoditi timom ljudi, a iako se u teoriji dosta toga može naučiti, stvarnost je uvijek malo drugačija, objašnjava Gordana. “Mentor u ovom slučaju služi kao neka vrsta prečice koja će vam na konkretan način pokazati što učiniti, a što NE učiniti u određenim situacijama zato što je takve situacije i sama prošla.

Zato se mentor odabire sukladno tome što sa zaposlenikom želite postići. Ako je moguće bilo bi dobro da i sama mentorirana osoba sudjeluje u odabiru mentora jer je za dobar donos između dvije strane najvažnije da je zasnovan na istim ili sličnim osobnim vrijednostima. Ako se osobne vrijednosti mentora snažno razlikuju od vrijednosti osobe koju mentorira, teško će doći do potpunog opuštanja i odnosa povjerenja”, objasnila je Gordana.


Pročitajte više: Ines Čule ljubav prema coachingu i mentorstvu spojila sa svijetom financija


Serijska poduzetnica Kristina Ercegović smatra direktan pristup najboljim načinom pronalaska mentora. “Tko nam se sviđa, njemu priđemo direktno. Najvažnije da je osoba voljna pomoći i dijeliti znanje iskustvo i kontakte.”

Gdje pronaći mentora i kako stvoriti mentorski odnos?

Ako unutar organizacije ne postoji mogućnost da vam netko bude mentor, možete ga potražiti na tržištu ili unutar nekih udruga ili poduzetničkih inkubatora, te ako ste dio nekog projekta, savjetuje Gordana.

“Ako sami krećete u potragu za mentorom, krenite od vlastitih vrijednosti i toga što je vama važno. Na različitim networking eventima upravo će vas privući takva osoba, jer kako zračite, tako i privlačite. Nitko ne čita vaše misli, ohrabrite se da sami kažete da trebate mentora te što biste u poslu željeli postići.

Postoji i obrnuti način – mi koji se bavimo mentoriranjem, obično javno imamo objavljenu našu uslugu na našoj web stranici ili na našim društvenim mrežama (osobito LinkedIn-u) pa neke od mentora možete i tako pronaći.

Kada vi pristupite mentoru, on će se već pobrinuti da stvorite odnos i ako je osjećaj dobar na prvu, obično započne vaše poslovno putovanje i uzdizanje na novu razinu koje na kraju prerasta u pravo prijateljstvo…. potvrđeno iz iskustva”, ispričala je Gordana.


Pročitajte više: How mentoring gave me a new in a new page


Sličnog stava je i Kristina Ercegović koja naglašava da je potrebno ‘baciti’ se u potragu i iskoristiti umrežavanje za to. “Možete ih pronaći putem Women in Adria, preko društvenih mreža, ali i direktno. Samo jasno i glasno pitati, reći što trebamo i koja su naša očekivanja.”

Cijela poanta traženja mentora je steći važan uvid i napredovati u karijeri. Jedini način da to učinite je proaktivnost.

Foto: Unsplash/KOBU Agency

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -