Zašto je mentorstvo idealna metoda za osobni i profesionalni rast i razvoj?

Postoje mnogi pokazatelji koji izdvajaju uspješne ljude na poslu od onih manje uspješnih. Oni uspješniji, u normalnim okruženjima, zauzimaju i odgovornije pozicije, postaju lideri, te vlastitim kvalitetama podižu kvalitetu svojih kolega i cjelokupnog radnog kolektiva. Biti najbolji operativac, organizator, stručnjak u zasebnim specijaliziranim područjima, vrhunac je kojem teže najuspješniji pojedinci. No, i kad se dosegnu ovi ciljevi uvijek se mogu pronaći novi motivi.

Jedna stvar koja dodatno naglašava pojedinčevu uspješnost je njegova spremnost da svoja znanja i iskustva uspješno prenosi na kolege. Preuzimanjem mentorske uloge, pojedinac naglašava vlastitu spremnost da u potpuno novom segmentu funkcioniranja radne okoline, doprinese njezinoj uspješnosti i produktivnosti.

Važnost mentorstva za buduće liderice

Mnoga iskustva poslovnih žena posebno ističu važnost mentorstva u povezivanju upravo žena u radnim okruženjima. “Tko će nam pomoći, ako si nećemo same”, fraza je koja u ovom slučaju ima apsolutnu točnost. U vremenima dok su žene na vodećim, liderskim pozicijama i dalje u značajno manjini, one koje su se znanjem i kvalitetom izborile za vodeće uloge, svoju poziciju svakako bi trebale iskoristiti da kroz mentorstvo radnim kolegicama pomognu u profesionalnom rastu i razvoju.

Kako izgleda sam proces mentoriranja u praksi, opisale su nam Vedrana Miholić, voditeljica prodaje i suvlasnica informatičke tvrtke Croz, te Mateja Zbodulja prošlogodišnja dobitnica nagrade Future leaders u kategoriji Tehnologija, koja je trenutno zaposlena u Lemaxu, u prodaji informatičkih rješenja. Iako nisu radile u istoj tvrtki, Vedrana i Mateja odlično su se snašle u mentorskom procesu.

“Iako mi je u radnom okruženju pojam mentoriranja doslovno svakodnevno zaduženje, moram priznati da sam bila malo nesigurna oko mentoriranja osobe s kojom ne radim. Nisam imala bolju ideju kako to izvesti osim da Mateji predložim da i ona provede dio slobodnog vremena volontirajući za startup kojem i ja pomažem. Ideja je bila da zajedno radimo i na taj način uspostavimo okvir za mentoriranje”, priča nam Vedrana te dodaje:

“I meni je žao da nije bilo i više vremena za konkretnije mentoriranje i ustvari smo u jednom trenutku ušli u model vrlo konkretnog shadowinga do te mjere da smo provele tjedan dana doslovce u istoj sobi. Teško mi je mjeriti koliko je Mateja zaista dobila ovim mentoriranjem. Znam da sam dobila još jednu potvrdu da na mladima svijet ostaje i da sam zahvalna što sam imala prilike upoznati i osjetiti njezinu predanost, energiju i snalažljivost.”

Nekad te samo mentor razumije

Svoje oduševljenje ukazanom prilikom, te odnosnom i količinom znanja koje je usvojila, ne krije niti Mateja Zbodulja.

“Moja iskustva su odlična i zaista nisam mogla dobiti bolju osobu za mentoricu. Situacija kada imaš zacrtani cilj i onda taj cilj stvarno bude stvaran i ostvaren, ne događa se često. Nema puno ljudi takvu životnu priliku napisati svog uzora na papir, proučavati ga i pratiti po novinama, kroz karijeru, skromno ga pozvati kao eksperta da održi predavanje i onda u drugom trenutku odjednom si jedan na jedan sa svojim uzorom. Zapravo sam zahvalna Vedrani za svaki poslovni savjet koji mi je dala, jer ponekad sam bila u situaciji koju je samo ona razumjela”, prepričava Mateja svoja iskustva.

I dok su prijatelji uvijek tu da saslušaju probleme s kojima se susrećemo, ipak ponekad ne razumiju dubinu ili tip problematike, ako nisu bili u istoj poslovnoj situaciji i bave se nekom drugom karijerom. Za rješavanje takvih problema potreban je netko drugi.

“Mentor je po meni poslovno-životni prijatelj jer razumije sve aspekte u kojima se krećeš i gleda te isključivo kao osobu koju on želi unaprijediti. Ja pak gledam Vedranu kao najljepši oblik izvora znanja i ono što smatram najdragocjenijim je gledati uživo kako tvoj mentor radi, kako razmišlja, kako se nosi s određenim situacijama, kako se ponaša u određenim trenucima, kakvu komunikaciju koristi i još ti zatim objasni zašto je tome tako. Zahvaljujući Vedrani sam upoznala puno ljudi, a otvorila su mi se i neka nova vrata. Hvala joj na svakom “pushu” koji mi je dala!”

Teorija mentorstvo definira kao kompleksan, interaktivni proces koji se odvija između pojedinaca različite razine iskustva i stručnosti, u kojem stručnjak daje podršku svojem kolegi, kako bi postao učinkovitiji u radu te tako doprinosio ostvarenju ciljeva organizacije u kojoj radi. Kao krajnji cilj mentorstva postavlja se profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri.

Dva najvažnija tipa mentorstva

Postoji nekoliko tipova mentorstva, no, u globalu svi se mogu staviti pod dvije kape. Jedan način je onaj u kojem će vas mentor uhvatiti pod ruku te vas povući za sobom, dok je druga metoda, možda i učinkovitija, ona u kojem vas mentor “udarcem u stražnjicu” motivira da vlastitim dodatnim radom i angažmanom težite ostvarenju najviših ciljeva. U svakom od ovih slučajeva mentor će vas vlastitim znanjem i iskustvom voditi kroz situacije i procese u kojima se do sada niste našli.

No, nije mentorstvo tek puko prenošenje praktičnog znanja i iskustva. Ono može imati i puno dublje značenje, a koje se najbolje očituje u buđenju svijesti kod žena u borbi za vlastita prava i njihovo izjednačavanje s pravima muških kolega. To se najbolje vidi u primjerima otvaranje rasprave oko izjednačavanja visine plaća, mogućnosti dobivanja povišice ili unapređenja…

Ovakvim potezima osobe pod mentorstvom ne samo da stječu prijeko potrebno znanje za obavljanje određenih poslova, već se i same počinju ponašati kao liderice, osobe spremne na sebe preuzeti upravljačke funkcije.

U procesu mentorstva, mentorice nikako ne smiju zaboraviti raditi na sebi. Predano se i nesebično posvetiti ljudima oko sebe, ne može i ne smije biti isprika u zaustavljaju procesa osobnog rasta i razvoja. Uspjeh je stanje svijesti. Stoga je potrebno težiti potpunom zadovoljstvu, jer u suprotnom ćete se sami naći pred zidom nezadovoljstva.

Foto: Croz, Val Photo Design

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -