Kako su ove poduzetnice i managerice prigrlile osobne i poslove krize i iz njih izašle još jače?

Krize se uglavnom doživljavaju kao negativan fenomen, bilo da se radi o ekonomskim krizama na razini svijeta, države ili kompanije, ili da je riječ o osobnim krizama koje nam život nosi. Ove poduzetnice i managerice najbolje znaju što je to osobna i poslovna kriza, a njihove priče, one o uspjehu, nastale su kroz krizne situacije.

Povezano:

Krizne situacije najbolji su motiv za promjene

Financijska direktorica Lidija Kljajić ističe da uvijek u životu i poslovanju dolaze trenutci kada promjene postaju apsolutna nužnost. „Svi znamo da se trebamo promijeniti, ali se užasno opiremo promjeni“, istaknula je. Motivi za promjenu mogu biti razni, ali „kada brojke nisu dobre“ firma se mora mijenjati.

„Mene motivira kriza jer kad naiđem na neku kriznu situaciju onda stvarno vidim na svima želju za promjenom. Shvaćanje da se promjena mora dogoditi i koliko god ona bila teška, koliko god za mnoge ljude značila ostanak bez posla, ona doprinosi promjeni na bolje“, istaknula je te dodala da je kriza nekad jedini pokretač promjena, jedini motivator.

krizne situacije

Lidija se prisjetila i situacije kada je prihvatila posao u jednoj multinacionalnoj pivovari čija je hrvatska podružnica prolazila kroz fazu velikog operativnog restrukturiranja. Afera unutar kompanije, koja je nastupila tijekom provedbe operativnog restrukturiranja bila je dodatni stres za sve zaposlenike, ali ono što je ta krizna situacija donijela, bio je fokus svih zaposlenika na očuvanje osnovnih vrijednosti kompanije i više nego ikad ujedinila je sve u postizanju jedinstvenog cilja. Izvukla je najbolje od zaposlenika i pokazala kako su krizne situacije stvarno nova prilika.

Pobjeda osobnih kriza značila je i pobjedu tijekom krize industrije

Poduzetnica Josipa Maslać-Petričević vlasnica je tvrtke NAFTALINA, obrta za proizvodnju tekstilnih artikala koji je danas pozicioniran kao jedan od vodećih proizvođača u Hrvatskoj, s tradicijom dugom 35 godina. No u njenom životu i karijeri nije uvijek sve išlo tako glatko, upravo suprotno, život joj je bio prepun osobnih kriza.

S obzirom na to da je sama financirala studij, Josipa je već na prvog godini fakulteta imala svoj mali dućan u kojem je prodavala jeans odjeću, a tada je ostala trudna s prvim djetetom. “Kada sam na prvoj godini Pravnog fakulteta ostala trudna, to je bio jedan od prvih većih izazova gdje sam morala donijeti odluku kojim putem. Udala sam se, rodila sina i odmah krenula u posao’’, ispričala je Josipa.

krizne situacije

Ratne 1993. godine život joj se potpuno promijenio te ga je trebala ponovo započeti od prve stranice. “Rat uvijek donosi i neku svoju problematiku i izazove. Meni donosi bračni, financijski i obiteljski lom. Majka se jako razboljela, doživjela je moždani udar, djeca su bila mala, i meni je nekako tih godina sve loše u paketu došlo”, pojašnjava Josipa.

Nakon desetogodišnjeg bavljenja jeansom započela je sa šivanjem uniformi, a najveći dio proizvodnje NAFTALINE trenutno je asortiman namijenjen hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Danas Josipina tvrtka unatoč krizi tekstilne industrije niže brojne uspjehe u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, i sve to usprkos i zahvaljujući osobnim krizama koje joj je život priredio.

Problemi obično nose pomak na bolje

Ksenija Design iza kojeg stoji poduzetnica i dizajnerica Ksenija Vrbanić u posljednja se 3 desetljeća uzdigao do prepoznatljivog međunarodnog brenda čija se odjeća prodaje u 28 zemalja na čak 5 kontinenta. Ksenija je ovo postigla zahvaljujući mnogim rizicima koje je morala prihvatiti na putu po uspjeha.

Dizajnerica priznaje da je doživjela razdoblja kad joj je bilo uistinu teško, ali je prihvatila sve krizne situacije. „Moj pristup je da svaku poteškoću doživljavam kao razlog za kreativno promišljanje, a konačni rezultat je napredak. Problemi su mi uvijek donijeli pomake na bolje’’, otkrila je.

krizne situacije

Već je na početku shvatila da njezine ideje i kreativnost neće naći previše odjeka u klasičnoj industriji tog doba pa je po završetku fakulteta 1986. godine odmah pokrenula vlastiti brend. „Morala sam vlastitim pokušajem dokazati da je to pravi put, što se odmah nakon samog početka pokazalo uspješnim“, rekla je.

Iskustvo ju je naučilo probleme dočekivati kao korisne znakove upozorenja za loše odluke ili procjene. Jedna takav problem doživjela je kad joj je banka odustala od financiranja tijekom velike investicije u izgradnji poslovnog prostora.

„To je bio udarac! Kasnije sam shvatila da su mi učinili uslugu. Bio je to dobar znak da pronađem drugi način. I tako je bilo. Sve se okrenulo drugačije s boljim ishodom“, ispričala je.

Povezano:

Krizne situacije kao poticaj za napredovanje

Još jednu priču o ogromnom uspjehu nakon osobnih poraza ispričala je odvjetnica Viktorija Knežević, koja već više od 10 godina uspješno vodi vlastiti odvjetnički ured u Dubrovniku.

Nedugo po završetku fakulteta dogodilo se nešto od čega većina samohranih majki strepi – dobila je otkaz u tvrtki u kojoj je tada bila zaposlena nekoliko godina. S obzirom na to da je zaista bila zaljubljena u svoju struku brzo je počela planirati nastavak karijere. Viktorija je otkrila da, koliko god bilo teško, za nju tada više uopće nije postojala opcija da radi za nekog drugog – odlučila je ili da će raditi sama ili s nekim, ali nikako za nekoga.

krizne situacije

„Otkaz je definitivno potaknuo samostalnu karijeru iako mi je bilo teško odlučiti se za to kao samohranoj majci tada petogodišnje curice. Nije to bilo sve lako hendlati, no kako iza svake uspješne žene stoji njezina mama, tako je i meni moja jako puno pomogla u tom razdoblju, pogotovo u početku kada sam morala raditi po 12 sati dnevno“, ispričala je Viktorija.

„Jako mi je pomogla mreža kontakata koju sam godinama izgrađivala i poznanstva koja sam stekla. Sve se to nekako vratilo u pravom trenutku i ljudi su odlučili pomoći, preporučiti me i poslati klijente“, objasnila je Viktorija.

Znalo je biti vrlo izazovnih dana za vrijeme krize kada joj je bilo jako teško naplatiti svoj rad, a priznala je da su joj nekada jutra započinjala uz suze prije posla. Svim budućim poduzetnicama poručuje ono što je i sebi uvijek govorila: „Samo naprijed jer sreća prati hrabre i ako osjećate da je to ono pravo, to i napravite.’’

Željka Bučec – Negativna iskustva su nove mogućnosti

Kao i mnoge žene, Željka Bučec je negativno iskustvo s početka karijere pretvorila u mogućnost da i danas obnaša visoku funkciju u globalno uspješnoj tvrtki, ali i puno više.

„Ostala sam u drugom stanju i ugovor o radu je istekao par dana prije nego što sam trebala roditi te mi ga tadašnji poslodavci nisu htjeli produljiti. Bila sam jako razočarana tim događajem jer prije nego li što sam otišla u bolnicu morala sam se otići prijaviti na burzu rada. Zaista je žalosno s čime se sve jedna žena mora nositi prilikom razvoja karijere. U trenutku kada se treba dogoditi jedan od najljepših trenutaka u tvom životu, na poslu te dočeka takvo razočaranje“, ispričala je Željka.

Nakon ove negativne epizode ipak se otvorila nova poslovna mogućnost. Dobila je priliku zaposliti se u jednoj internacionalnoj kompaniji, lideru na području industrijske tehnologije, gdje je nastavila sa svojim daljnjim profesionalnim razvojem. Započela je raditi u odjelu financija i računovodstva kao računovođa te se tijekom sedmogodišnjeg rada postepeno razvijala radeći na različitim pozicijama unutar odjela.

„Ono što sam izvukla kao pouku u cijeloj toj priči je – svako zlo za neko dobro. U datom trenutku bila sam zaista pogođena time što mi nisu produljili ugovor, ali otvorile su mi se druge mogućnosti za moj daljnji profesionalni razvoj“, zaključuje Željka.

Foto: Martina Cvek, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -