Menstrualni dopust Španjolkama donosi – diskriminaciju?

Španjolska dobiva zakon koji ženama omogućuje plaćeni “menstrualni dopust”. To je prvi ovakav zakon donesen u Europi, piše Euro News.

Nacrt španjolskog zakona, koji je prošlog tjedna potvrđen u parlamentu, daje pravo na trodnevni menstrualni dopust. Postoji mogućnost produljenja na pet dana – za one s mjesečnicama popraćenima jakim grčevima, mučninom, vrtoglavicom ili povraćanjem. Zakon navodi da će nova politika pomoći u borbi protiv stereotipa i mitova koji još uvijek okružuju mjesečnice i ometaju život žena.

Menstrualni dopust donosi stigmu

“Bit će otpora njegovoj primjeni, kao što je bilo i bit će otpora primjeni svih feminističkih zakona”, rekla je u parlamentu Ministrica jednakosti Irene Montero, otvorena feministica u lijevoj vladi.

No, političari, uključujući one unutar vladajuće koalicije, i sindikati podijeljenog su mišljenja. Neki strahuju da bi zakon mogao imati negativan učinak i stigmatizirati žene na radnom mjestu. Elizabeth Hill, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Sydneyju, koja opsežno proučava politiku menstrualnog dopusta diljem svijeta, nije sigurna može li takva politika pomoći ili odmoći ženama.

“Jesu li to politike koje prepoznaju stvarnost naših tijela i nastoje ih podržati? Ili je ovo politika koja stigmatizira, posramljuje, destimulira zapošljavanje žena”, pita se profesorica.

Brojni su političari izrazili zabrinutost da bi se menstrualni dopust mogao obiti o glavu ženama obeshrabrujući poslodavce da zaposle žene.

“Dugoročno, to bi mogao biti još jedan hendikep koji žene imaju u pronalaženju posla”, rekla je Cristina Antoñanzas, zamjenica tajnika vodećeg španjolskog sindikata, kada je nacrt zakona prvi put predstavljen.


Pročitajte više: Španjolska uvodi menstrualni dopust?


Što još donosi novi zakon

“Svi znamo da su nas u mnogo prilika pitali hoćemo li biti majke, nešto što se ne smije pitati i što se muškarce ne pita. Hoće li sljedeći korak biti da nas pitaju imamo li mjesečnice?”

Menstrualni dopust dio je sveobuhvatnog paketa zakona. Prema novim zakonima, Španjolska će također uvesti besplatne proizvode za žensku higijenu u određenim javnim ustanovama. Tinejdžerima od 16 godina nadalje sada će biti dopušteno zatražiti pobačaj bez potrebe za pristankom zakonskog skrbnika.

Zakon uključuje i novi plaćeni predporođajni dopust od 36. tjedna trudnoće do trenutka poroda. Tu je i pružanje besplatne kontracepcije i pilule za jutro poslije, kao i zabrana surogat majčinstva.

Kad je prvi put predstavljen prošle godine, nacrt zakona također je imao za cilj ukinuti ili smanjiti PDV na određene ženske higijenske proizvode. Ta je odredba naposljetku izostavljena, ali se očekuje da će biti oživljena u sljedećem vladinom općem pregledu proračuna.


Pročitajte više: Plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze novost je za Australke!


Menstrualni dopust u svijetu – Azija prednjači

Menstrualni dopust trenutno postoji tek u nekoliko zemalja, uključujući Japan, Tajvan, Indoneziju, Južnu Koreju i Zambiju piše Washington Post. Japan je još 1947. godine u radni zakon uveo menstrualni dopust. Njihov zakon nalaže da poslodavci ne smiju tražiti od žena koje imaju teške cikluse da rade tih dana.

Znanstvenici su poziv na takav dopust povezali sa štrajkom kondukterki koje su radile za Tokijsku gradsku autobusnu tvrtku 1928. Na kraju Drugog svjetskog rata raspravu su ponovno pokrenule žene koje su očajnički tražile posao i otkrile nedostatak odgovarajućih sanitarnih uvjeta na radnim mjestima.

Indonezija je još jedna azijska zemlja koja je zamjetno rano usvojila politiku menstrualnog dopusta. Zakon je uveden 1948. i restrukturiran 2003., a kaže da radnice koje imaju menstrualne bolove nisu obvezne raditi prva dva dana menstruacije.

U Južnoj Koreji Zakon o radu predviđa mjesečni “fiziološki dopust” prema kojem sve radnice mogu dobiti jedan dan dopusta svakog mjeseca. Članak 14 tajvanskog zakona o rodnoj ravnopravnosti u zapošljavanju daje zaposlenicama pravo da zatraže slobodan dan svakog mjeseca, dopust je plaćen u visini polovine redovne plaće. Međutim, ako se godišnje koristi više od tri takva dopusta, dodatni dani se uračunavaju u bolovanje.


Pročitajte više: Diskriminacija na poslu: Jedna Amerikanka dobila otkaz zbog obilne menstruacije


Italija pokušala pa odustala, a u Japanu ga žene ni ne koriste

Vijetnam je još jedna azijska zemlja koja uzima u obzir dane menstruacije za radnice. U reformi iz 2020. dodan je menstrualni dopust od tri dana mjesečno. Radnice koje odluče ne uzeti takav dopust moraju biti dodatno plaćene. U Africi je Zambija uvela koncept Majčinog dana, prema kojem radnica ima pravo na jedan dan dopusta svakog mjeseca bez navođenja razloga ili potrebe za liječničkom potvrdom.

Od europskih zemalja do sad je o ovakvom zakonu razmišljala Italija. Talijanski parlament je 2017. godine iznio sličan prijedlog. Tad se potaknula opsežna rasprava o tome može li to dovesti do povećanja diskriminacije na radnom mjestu. Upravo zato prijedlog zakona na kraju nije prošao.

A tamo gdje zakon postoji – malo tko od njega ima koristi. Potvrđuje to slučaj Japana. Nedavno istraživanje pokazalo je da je manje od 10 posto žena tražilo menstrualni dopust, iako ga oko polovica žena u Japanu ponekad želi uzeti. Zašto ga ne uzimaju? Jer im je mrsko tražiti od svog šefa, ako je muškarac, ovakav dopust. Također, jer malo drugih žene iskorištava ovo pravo. Slična je situacija i u Indoneziji. Iako je menstrualni dopust omogućen, u praksi ga radnice ne uzimaju jer mogu doživjeti diskriminaciju u oblik verbalnog nasilja i ekonomskog nasilja, pokazuje istraživanje.

Ovo istraživanje kaže da je politika menstrualnog dopusta s jedne je strane rodno osjetljiva politika, ali s druge strane postavlja žene kao sekundarne radnice. Uzimanje menstrualnog dopusta utječe na ocjenu rada i odbitke od plaće. Kao rezultat toga, radnice uzimaju lijekove protiv bolova i ignoriraju mogućnost ovog dopusta da ne bi bile diskriminirane.


Pročitajte više: I menstruaciju bi trebale ukinuti zbog karijere?


O bolovanju radi menstruacije se laže

Niti u Europi nije uobičajeno navoditi menstruaciju kao razlog za uzimanje slobodnog vremena. U Nizozemskoj je istraživanje provedeno 2019. na više od 30.000 Nizozemki, a pokazalo da je, iako je 14 posto odlazilo s posla tijekom mjesečnice, samo 20 posto njih navelo pravi razlog, piše DW.

Opsežan akademski rad iz 2020., objavljen kao dio priručnika o proučavanju menstruacije, istaknuo je prednosti i nedostatke menstrualnog dopusta na radnom mjestu. Negativne implikacije takvih politika uključuju: održavanje seksističkih uvjerenja i stavova, doprinos menstrualnoj stigmi i održavanju rodnih stereotipa, negativan utjecaj na rodni jaz u plaćama i jačanje medikalizacije menstruacije.

Takvi negativni rodni stereotipi uključuju žensku krhkost, neproduktivnost i nepouzdanost, dok “medikalizacija menstruacije” negativno prikazuje menstruaciju kao bolest koju treba “popraviti”.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -