Ne, ne kleče oni za žene, nego za sebe. Evo zašto su opasni

Pas ne laje zbog sela, nego zbog sebe. Tako kaže jedna stara narodna izreka, a zbilja je primjenjiva i na popularno zvane ‘klečavce’, molitelje iz redova katoličkih muškaraca koji već četiri mjeseca svaku prvu subotu u mjesecu provode klečeći u molitvi na Trgu bana Josipa Jelačića. Molitva na trgu namijenjena je, između ostalog, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu… Mole se, dakle, za opresiju žena.

Bludno gledaš na ženu? Iskopaj si oko, kaže Isus

Pod parolom lažne zabrinutosti za žene i njihovo nečedno, ‘bludno’ odijevanje (koje će ih, valjda, odvesti u pakao?) oni se zapravo mole – sami za sebe.

“Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca”, rekao je pater Božidar Nagy, bazilika Srca Isusova za Provjereno.

Znaju oni jako dobro Bibliju, izgleda. Pa kako ne bi znali, pravi su to vjernici koji trebaju biti primjer svim drugim kvazi-katolicima kojih na popisu stanovništva iz 2021. u Hrvatskoj ima 79 posto, a unatoč tomu crkve su nedjeljama poluprazne. Ovi prosvijetljeni katolici, takozvani Vitezovi bezgrešnog srca Marijina mole se za žene da bi spasili sebe. Jer, apostol Matej u svom evanđelju jasno kaže da muškarac koji bludno pogleda ženu treba sam sebi iskopati desno oko. Brutalno, da.


Pročitajte više: Moralna policija odvodi žene na ‘edukaciju’ o hijabu? U Iranu ubili djevojku zbog kršenja zakona


Biblija krivi muškarca. Mt 5,27-32

Isus reče svojim učenicima: “Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.

Možemo li razgovarati o tome? Mislim, svi ćemo se složiti da je Biblija zastarjela i da ju ne treba baš shvaćati doslovno. Puna je metafora. No, jasno je da Matej govori o Isusovoj kritici na račun muškaraca. Muškaraca koji s požudom gledaju ženu i njezino tijelo. Dakle, jasno Crkva kaže: griješi se mišlju, riječju, djelom i propustom. Već i sama misao je grijeh. Sam požudni pogled prema (tuđoj) ženi je grijeh po šestoj i devetoj božjoj zapovjedi. To su zapovjedi koje glase: “ne sagriješi bludno” i “ne poželi tuđeg ženidbenog druga”. Dakle, dragi molitelji, grijeh je vaš i na vama. Vi ga nosite, vi ga ispovijedate, vama ga treba Bog oprostiti. Ili se sami spriječite da ne griješite, eto, Matej je prenio Isusov topao savjet.

Suvremeni Adam i Eva. Uvijek je kriva žena…

No, imao je pater spreman odgovor i na pitanje zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe.

“Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje“.

Dakle, muškarci (ponovno) od sebe rade žrtve. Žene njih uvlače u grijeh. Baš kao što je Eva Adama nagovorila da okusi “otrovnu jabuku”, zabranjeno voće, tako i suvremena Eva svojom odjećom truje umove muškaraca. I oni nemaju što drugo nego pomišljati na grijeh. Jer žene, očito, moraju ići toliko daleko u svojim razmišljanjima da ujutro kad se probude i spremaju za izaći u javnost moraju razmišljati o tome koliko centimetara ima njihova suknja i fali li joj možda tri milimetra da ne bi zagolicala maštu nekog (nebitnog) muškarca. Možda da ne obuče crvenu košulju jer je crvena boja strasti. A muškarci valjda nemaju sposobnost razmišljanja već samo instinkte pa reagiraju na podražaj, u ovom slučaju na kožnu suknju i crvenu bluzu. Naprosto je to znak da se uzbude. Drugim riječima – njima je dozvoljeno razmišljati samo ‘donjom’ glavom?

Jer i za svoj i za muškarčev grijeh krivnju snosi žena…


Pročitajte više: Afganistanke već godinu dana pod vlašću Talibana. Spolni apartheid ili strah od neovisnih žena?


Nisu bezopasni, unazadili su Poljsku

I možemo mi sarkastično, ironično i s podsmjehom gledati na ove Vitezove bezgrješnog srca Marijina čiji je um, za razliku od Marijina srca, podosta grješan. No oni su prijetnja. Oni su opasni za društvo. I to se treba osvijestiti. To nije samo benigna skupina istomišljenika koja ima (čudan) hobi. Neće samo prestati i nestati s trga iznenada kao što su se pojavili. Molitva na trgu zasigurno će se nastaviti. Mogu stvoriti velike probleme za prava žena u Hrvatskoj u mogu od Hrvatske napraviti drugu Poljsku.

Naime, ovaj molitveni pokret dolazi iz Poljske, odakle je i Zaklada Ordo Iuris, čija je podružnicu u Hrvatskoj osnovana prije četiri godine. Ova Zaklada podupire ovu inicijativu koja je krenula s katoličkog portala Muževni budite. Upravo je Ordo Iuris glavni i dežurni krivac za to kako Poljska izgleda danas.

Paulina Janusz, Poljakinja koja odnedavno živi u Zagrebu, za Provjereno je opisala da se na Ordo Iuris u Poljskoj gledalo s podsmjehom baš kao što se trenutno u Hrvatskoj gleda na ‘klečavce’. Nitko nije slutio da mogu napraviti išta ozbiljno. Gadno su se prevarili. Na vlast je došla desnica i vladajuća stranka Pravo i pravda. Onda su stavovi koje iznose ti ekstremisti postali stavovi vladajućih stranaka.


Pročitajte više: Žena u Sudanu osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljuba. Šerijatski zakon na snazi u 2022.!


Molitva na trgu je vjerski fanatizam. Ne treba ga ignorirati

Uvedena je gotovo potpuna zabrana pobačaja, a sada se pokušava progurati i registar trudnica. Aktivističke udruge zabrinute su da je registar trudnoća prvi korak prema tome da vladajuća konzervativna stranka masovno nadgleda i kontrolira žene. Članovi opozicije tvrde da bi registar mogao biti “novi alat represije” protiv žena, koji će se koristiti za detektiranje ilegalno provedenih pobačaja. Registar će biti dostupan poljskom državnom tužitelju i moći će se koristiti kao dokazni materijal na sudu, piše Dnevnik.hr.

Ordo Iuris u Poljskoj je, zajedno s poljskom vladajućom strankom Pravo i pravda, krivac za gotovo potpunu zabranu pobačaja, kazneno procesuiranje aktivistkinja za reproduktivna prava, zakon o blasfemiji koji s tri godine zatvora kažnjava ismijavanje i kritiziranje vjerskih dogmi, LGBTIQ+ free zone i prijedlog zakona o skoro pa nemogućoj rastavi za bračne partnere, piše aktivist Grof Darkula na Instagramu. Molitva na trgu nije ništa drugo doli vjerski fanatizam.

“Vjerski fanatizam u Hrvatskoj širi se velikom brzinom, a prva na udar dolaze ženska reproduktivna prava i prava seksualnih manjina, što nam pokazuju brojčano veliki hodovi za kriminalizaciju pobačaja te bdjenja pred bolnicama i ginekološkim ambulantama u 38 hrvatskih gradova”, upozorava Grof Darkula.

Dodaje da cilj Vitezova bezgrešnog srca Marijina ne staje samo na pobačaju, već on seže puno dalje. Seže u potpuno nametanje radikalno kršćanskih načela svim stanovnicima ove države koji moraju biti u predbračnoj čistoći i pratiti manire čednog ponašanja i oblačenja.

“Klečanja na trgovima ne predstavljaju samo obične molitve, već borbu za oduzimanje osnovnih ljudskih prava”, naglašava.

I dok se katolički muškarci snebivaju od dolazaka muslimanskih izbjeglica i migranata u Hrvatsku jer “pogledajte njihove zamotane žene”, ne čini se da su toliko daleko od (prisilnog) umatanja Hrvatica. Nadajmo se da su klečanja i molitva prvi i zadnji korak.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Patrijarhat je već predugo na povijesnoj pozornici. Krajnje je vrijeme da ga se smjesti u povijesni muzej. To moraju učiniti žene svih zemalja na isti način na koji su muškarci svih zemalja uklonili matrijarhat s lica Zemlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -