Kako je moguće da je Poljska među najboljim državama u Europi za žene u biznisu, a istovremeno toliko ograničava ženska prava?

Posljednjih dana svjedoci smo prosvjedima u Poljskoj. Naime, država ženama želi zabraniti pobačaj zbog urođenih malformacija fetusa, ali cijela Poljska se ustala na noge kako bi to spriječila. S druge strane, Mastercard je objavio istraživanje prema kojem je Poljska u svjetskom vrhu kad je u pitanju broj poduzetnica i menadžerica. Stoga se postavlja pitanje, kako je moguće da jedna država bude toliko napredna po pitanju ženskog poduzetništva i menadžmenta, a opet toliko ograničavajuća kad su u pitanju prava žena?

Žensko poduzetništvo u Poljskoj

Poduzetnice širom svijeta napreduju u poslovanju i u prevladavanju rodne neravnopravnosti. To ima značajan utjecaj na radnu snagu, ekonomski rast i dobrobit društva. Mastercard je objavio treće istraživanje svog Mastercard indeksa poduzetnica (MIWE), slaveći tržišta na kojima će žene poduzetnice najvjerojatnije napredovati, istovremeno oglašavajući uzbunu da još uvijek postoje značajne nejednakosti koje koče žene.

Na temelju javno dostupnih podataka međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu organizaciju rada, UNESCO-a i Global Entrepreneurship Monitor, globalni indeks prati napredak i postignuća poduzetnica i vlasnica poduzeća na 58 tržišta (što predstavlja gotovo 80% svjetske ženske radne snage).

Od 20 najboljih tržišta, 80% su ekonomije s visokim dohotkom, potaknute kvalitetnim poduzetničkim uvjetima. To uključuje Sjedinjene Američke Države, koje su prvi put na vrhu ljestvice, i Novi Zeland, koji je zauzeo drugo mjesto. Među nekoliko europskih država nalazi se i Poljska, na desetom mjestu, u kojoj je 28% poduzeća u vlasništvu žena.


Pročitajte više: SAD, Švedska i Poljska imaju najbolje uvjete za razvoj ženskog poduzetništva


Kako bismo dobili informacije iz prve ruke razgovarali smo s Poljakinjom Nataliom Zielinskom, konzultanticom za EU fondove, koja trenutno živi i radi u Hrvatskoj. Ona nam je otkrila jesu li u Poljskoj žene uistinu ravnopravne u biznis svijetu.

“Prema nekim istraživanjima preko 50% firmi u Poljskoj u vlasništvu je žena ili žene njima upravljaju. To je trend koji je prisutan i razvija se. Poljakinje su izrazito hrabre, jake i poduzetne, dosta mojih kolegica je na vrhunskim pozicijama u korporacijama. Nikad nije dovedeno u pitanje da će to što su žene ograničavati njihovu poslovnu karijeru”, ispričala je Natalia.

Je li država potaknula žensko poduzetništvo?

Poljska je država koju je potrebno proučavati kroz regije jer nije svaka jednako razvijena i napredna, naglašava Natalia.

“Ja dolazim iz zapadnog dijela Poljske koji je razvijen, ali ne mogu reći što je to točno odredilo napredak žena. Ne znam je li na to imala utjecaj transformacija iz komunizma u demokraciju. Moja je baka bila na jednoj od vodećih pozicija u industriji u komunizmu, a tijekom transformacije je bila zadužena za internacionalizaciju tržišta. Druga baka je bila voditeljica financija tako da ne mogu reći da sam ikad osjećala zato što sam žena da sam ograničena u nekom području”, rekla je Natalia.

Natalia je pokušala pronaći podatke koji bi otkrili što je potaknulo poslovni uzlet žena. No, situacija je slična kao i u Hrvatskoj, dakle omogućen im je i porodiljni i roditeljski dopust. “Vjerojatno postoji nešto u mentalitetu Poljakinja kad je u pitanju karijera. Ali moram naglasiti da žene dobivaju mjesečno 250 eura po djetetu bez obzira na to rade li ili ne pa je možda to ojačalo položaj žena. No, isto tako možda ga je i oslabilo jer zbog takvih primanja teže izlaze na tržište rada.”

Je li borba za pravo na pobačaj još jedan dokaz snage Poljakinja?

Kontradiktornost se javlja posljednjih dana kada država u kojoj žene mogu graditi karijeru, ali i širiti obitelj, istovremeno toliko ograničava ženska prava. Zašto je došlo do toga?

22. listopada donešena je odluka suda kojom se zabranjuje pobačaj zbog urođenih malformacija fetusa na temelju ustavne odredbe koja jamči zaštitu života, a koji su do sada bili legalni, prenosi Jutarnji list. Prema toj odredbi abortus bi bio moguć samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. 


Pročitajte više: Zabrana pobačaja neće poboljšati ekonomske uvjete života žena u Hrvatskoj


Brojni kritičari poljske vlast tvrde da je odluku o tome donijela vlast kako bi podišla željama Crkve u Poljskoj. Međutim, Natalia ističe da nije nužno negativan utjecaj Crkve.

“Postoji i drugo mišljenje prema kojem je krščanska vjera zapravo dovela do većeg matrijarhata nego patrijarhata jer je Marija Majka Božja – kraljica Poljske. Ona predstavlja arhetip mentalno jake žene koja sve izazove može podnijeti te je kao takva uzor svim ženama. Nije bila žena koja je izbjegavala teške situacije nego se suočavala s njima”, ističe Natalia.

Upravo snagu žena svjedoči i borba za pravo na pobačaj u kojoj se gotovo cijela Poljska digla na noge. No, Natalia navodi da to ne znači da ne postoje mjesta u Poljskoj u kojima su žene građanke drugo reda i u kojima je ogroman problem nasilje nad njima.

Nove generacije u Poljskoj, kao i u cijeloj Europi, teže radikalnijim stavovima. “Mislim da je snaga žena upravo u tome što su se pobunile i pokrenule ogromne društvene promjene. Što opet pokazuje da su žene pokretači društvenih promjena u Poljskoj”, ističe Natalia.


Pročitajte više: Hrvatska, poput Poljske i Mađarske, želi uvesti zabranu pobačaja, no hoće li to Ustavni sud prihvatiti?


Naravno, uvijek postoje protivnici jakih žena i promjena u društvu pa su tako u gradu Wroclawu radikalisti prosvjednice gađali kamenjem. “To je jedna krajnost s kojom se, također, moramo boriti”, zaključuje Natalia.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -