Žena u Sudanu osuđena na smrt kamenovanjem zbog – preljuba! Šerijatski zakon na snazi u 2022.!

Dvadesotogodišnjakinja iz Sudana osuđena je na smrt kamenovanjem zbog navodne nevjere suprugu, od kojeg se rastala i napustila njihov zajednički dom. Iako ova sjeveroistočna afrička zemlja prakticira taj oblik kazne, njen je slučaj prvi nakon gotovo deset godina.

Što je to Šerijatski zakon?

Maryam Alsyed Tiyrab sud je 26. lipnja proglasio krivom za preljub, te je šerijatski sudac kao kaznu odredio smrt kamenovanjem. Tvrdi kako joj je uskraćen odvjetnik te da sud nije dobio policijsku prijavu prije početka suđenja, izvijestio je Daily Mirror.

Ovakav oblik kažnjavnja, ali i sama činjenica da netko kazneno goni ženu zbog preljuba mnogima se zasigurno čini apsurdom i potiče gnjev. No, zašto je tome tako? Sudan je zemlja koja se vodi šerijatskim zakonom. Prema njemu, hudud zločini – koji se provode u Sudanu – nose kazne kao što su amputacija ruku i stopala, bičevanje i u rijetkim slučajevima smrt. Hudud su zločini oni koji krše granice postavljene od boga. Njih ne može oprostiti ni država ni žrtva, pa su kazne za njih toliko oštre i brutalne, te se uvijek izvršavaju javno.

Šerijat obuhvaća sve muslimanske norme, a izraz dolazi iz  Kur’ana, te mu se značenje može prevesti kao ‘popločen put od Boga’ ili ‘put do izvora’. „Šerijatski zakon uključuje odredbe o osnovnim uvjerenjima i vjerskoj praksi, na primjer molitvene rituale, propise o hrani i odjeći ili zakonske odredbe. Obuhvaća aspekte vjerske etike“, tumači dw.com.


Pročitajte više: U Kabulu prefarbane slike žena na kozmetičkim salonima


Kršenje prava žena u svim aspektima života

Ovaj aktualni slučaj u medijima je ponovno povukao pitanje tumačenja Šerijatskog zakona. U centru se nalazi problem kršenja prava žena, kojima su slobode ograničene. Osim onog najpoznatijeg zakona koji se odnosi na čedno odijevanje, tu su brojni drugi, poput zabrane upravljanja automobilom, segregacija muškaraca i žena u javnosti i sl. Zanimljivo, Kur’an sadrži odrednice prikladnog odijevanja. „ Odjevni predmet ne smije isticati liniju tijela, ne smije otkrivati tjelo i na smije biti usko pripijen uz tijelo. I da odjeća ne bi trebala pokrivati ruke i lice“, objasnio je Šeik Khaled Omran.

Čemu onda burka i nikab, prekrivala ženskog tijela koja zapadnjačke kulture tako oštro osuđuju i često brane svojim zakonom? Tradicija. To su običaji koji potječu iz nekih muslimanskih zemalja i kultura, te su se zadržali do danas. „Samo su žene proroka Muhameda morale pokrivati lice. To je bila iznimka koja je važila prije 1.400 godina“, dodaje Šeik Khaled Omran.

Isto vrijedi i za kamenovanje. Ovaj oblik kažnjavanja vjerojatno je poznat i onima upoznatima s tekstovima iz Biblije, kao i sakaćenje, tj. odstranjivanje dijelova tijela kao oblik kazne. Naprimjer, rezanje šake kradljivcu koji je njome nešto ukrao. Ekstremisti diljem svijeta i dalje se vode represivnim, doslovnim tumačenjem Šerijatskog zakona. Također, iako je kamenovanje kao oblik smrtne kazne poznat u judeo-kršćanskim vjerovanjima i povijesti, u Kur’anu se ono nigdje ne spominje baš eksplicitno, tvrdi NBC News.

Nezakonito priznanje nevjere?

Tako se vraćamo i na Maryam Alsyed Tiyrab. Rastala se od supruga i vratila u obiteljski dom, nakon čega ju je policija ispitala i od nje navodno dobila nezakonito priznanje nevjere, izvještava Daily Mail. Nakon suđenja tijekom kojeg nije dobila pravo na odvjetnika, proglašena je krivom i osuđena na smrt kamenovanjem.

Žalila se na odluku Sudanskog visokog suda, čije se odluke gotovo uvijek ponište nakon žalbe. Tako je bilo i 2013., kad je posljednji put donesena ovakva kazna za počinjeno nedjelo. Afrički centar za studije pravde i mira (ACJPS) sa sjedištem u Ugandi bio je vrlo kritičan prema presudi te pozvao na „momentalno i bezuvjetno oslobađanje“ optuženice.


Pročitajte više: Mlade afganistanske poduzetnice i studentice zabrinute su za svoju budućnost: Prijete im sistemska silovanja, a vijesti o užasima koje trpe pristižu iz različitih pokrajina


Zakon pripisuje i veličinu kamenja kojom je gađaju

Ako ne ponište ovu odluku, Alsyed Tiyrab će zakopati u rupu i prekriti zemljom. Potom, odabrana grupa ljudi baca na nju kamenje i granje. Ako prilikom izvršenja kazne osoba uspije pobjeći, može biti oslobođena. Također, Šerijatski zakon pripisuje veličinu kamenja koje se koristi, kako egzekucija ne bi trajala predugo i ne smrt ne nastupi prebrzo, prenosi NBC News.

Ovaj oblik kazne mučenje je u svakom smislu riječi, koji krši međunarodni zakon ljudskog prava na život i zabranu okrutnog, nehumanog  i ponižavajućeg tretiranja osobe. S obzirom na zakonske odrednice unutar zemlje, u pitanje se dovodi i sama optužnica za preljub, kao i priznanje optužene da ga je počinila. Ako je misle kazniti kamenovanjem do smrti, kojim su načinom iz nje izvukli priznanje?

Barem 15 zemalja svijeta i dalje prakticira kamenovanje, a Somalija se ističe kao država koja to najčešće provodi.

Foto:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -