Zašto i ja plačem na dodjelama Nagrada za najbolje poduzetnice?

U četvrtak je WiA šestu godinu zaredom dodijelila Nagrade za najbolje poduzetnice godine. Zahvalna sam što imam tu čast, privilegiju i blagoslov (ne, ovo nije floskula) biti u žiriju od dana jedan.

To konkretno znači da sam gledala Ivanu kako je s kandidatkinjama prolazila i faze nagovaranja da se prijave, hrabrila ih da odbace sve sumnje u sebe, da nisu dovoljno dobre, da nije još trenutak da se prijave, da im brojke još nisu dobre, da šta će one se javljati, ma nisu one uspješne ima neka druga uspješnija i sl.


Pročitajte više: Ovogodišnje najbolje hrvatske poduzetnice su Dorotea Effenberger, Kristina Ukalović i Danira Glavinić!


Ivana je mnoge uvjerila da se prijave, da se, kako ja kažem maknu sebi s puta i da pobijede sebe samom prijavom. E, a onda je na nama u žiriju čitanje tih svih prijava, razgovori sa ženama, slušanje tih priča…Dakle naplačem se putem k’o kišna godina.

Jer tu su priče kako nitko nije vjerovao u njih, kako su im svi govorili da su lude, da to nema smisla, da neće uspjeti, nitko im nije dao podršku, mnoge su kretale s malom djecom na rukama, od nule, mnoge i iz minusa, s (tuđim) dugovima… doslovce kontra svega i svih.

Puno je tu priča o besanim noćima, padovima, sumnji u sebe, ali i pobjedi sebe, uspjehu izvana, ali i onom važnijem iznutra. I nema boljih i lošijih priča. Ima samo drugačijih brojki. I onda nekako izaberemo neke iako su sve pobjednice (ni to nije floskula) i onda one krenu držati govore.

U govorima je toliko strasti, toliko boli, toliko nepotrebne društveno nametnute i samonametnute krivnje, toliko razapetosti, toliko nepotrebne žrtve, toliko dvojbi jesu li bile dovoljno dobre majke, smiju li željeti nešto drugo osim majčinstva, smiju li željeti ostaviti trag i učiniti ovaj svijet boljim, smiju li biti svoje… smiju li sebe staviti na prvo mjesto..

Uglavnom je tu dosta priča i o samohranim majkama, o djeci koja su stalno s njima, njihovi pomagači, asistenti..

Puno je tu suza zbog osjećaja krivnje jesu li mogle biti bolje majke. Ali tu je i puno ponosa. A puno je i komplimenata. A najvažniji je onaj kad u očima svojih kćeri i sina vide onaj sjaj koji govori To je MOOOJA mama!

Balans je mit, harmonija tj. sklad koji same stvorite je važan, dovoljno ste dobre, vrijedite, zaslužujete. Živite po svom. Prijavite i sebe i barem jednu drugu ženu druge godine, prijavite se ako sad niste pobijedile, budete drugi puta. Ionako ste sve pobjednice. Prijavite se i ako mislite da je neka druga bolja, jer vaša priča je tu i zbog drugih žena

Možda baš vi budete poticaj nekoj drugoj ženi da može i ona, da u svojim besanim noćima punim sumnje naleti na vašu priču i vidi da nije sama u svemu. I da se može uspjeti. Unatoč svemu i svima.


Pročitajte više: Inspirativna poduzetnica godine Dorotea Effenberger od malog obrta stvorila firmu Tahograf koja zapošljava 100-tinjak zaposlenika u Hrvatskoj i regiji


Biti poduzetnik u Hrvatskoj je ludilo, biti poduzetnica još luđe, majka poduzetnica još luđe, single/samohrana majka još luđe… itd… No i 2020. i korona WIA žene nije zaustavila.

Ove žene ništa ne može zaustaviti. One idu naprijed, baš unatoč svemu i svima. I vjerujte mi stižu tamo gdje žele. I stići će.

PS. Više ne stavljam maskaru kad idem na event. Nemojte ni vi.  

Vidimo se iduće godine.

Autor: poduzetnica Kristina Ercegović, Business Cafe

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -