Bankarice iz Chicaga pokreću prvu banku za podršku ženskom poduzetništvu!

Prva ženska banka otvara se u Chicagu, a cilj joj je boriti s rodnim jazom u kreditiranju. Grupa lokalnih bankarica iz Chicaga traži pokretanje komercijalne banke u Chicagu koja će se fokusirati na kreditiranje ženskog poduzetništva.

Povezano:

Kako je nastala ženska banka?

Prva ženska banka (First Women’s bank) je dobila uvjetno odobrenje za pokretanje, a organizatori prikupljaju potrebna sredstva te ciljaju pokrenuti banku početkom sljedeće godine.

Ideja za banku izrasla je iz rasprave između tri suosnivačice – Lise Kornick, Melisse Widen i Amy Fahey – o tome kako žene poduzetnice još uvijek kaskaju za muškim kolegama u pristupu kreditima, čak i kad sve više žena pokreće vlastiti posao.

„Dok sam bila vlasnica restorana, morala sam odabrati novu banku jer naša postojeća banka više nije mogla zadovoljiti naše potrebe“, rekla je Kornick, suvlasnica DMK restorana, koji upravlja Ada Streetom i DMK Burger Bar u Chicagu. “Šokirala sam se kad sam shvatila da nema banaka usredotočenih na žene. Kao poduzetnica, odmah sam ugledala priliku.”

Kornick će obnašati dužnost glavne direktorice za iskustva. Fahey, koja je provela oko 29 godina s JPMorgan Chaseom, obnašajući različite visoke položaje, predsjedavat će upravnim odborom, a Widen, bivša odvjetnica, bit će potpredsjednica i glavna upravna dužnosnica. Marianne Markowitz, koja je bila administratorica za mala poslovanja u administraciji Baracka Obame, bit će predsjednica i izvršna direktorica.

“Znam mnogo o razlici između spolova kad su krediti u pitanju još iz mog vremena u administraciji. To je stvarno. Na bankama je da to stvarno riješe. Ovdje se zapravo radi o potpori ženskom gospodarstvu – čiji rast vode žene u boji ”, rekao je Markowitz. Ženska poduzeća čine oko 42% od 30 milijuna malih poduzeća u SAD-u, navodi se u 2019. izvješću American Expressa.

Muškarci i dalje češće dobivaju kredite

Između 2014. i 2019. broj poduzeća u vlasništvu žene porastao je za 21%. Žene u boji činile su polovinu svih poduzeća u ženskom vlasništvu u 2019. godini, pokazalo je izvješće.

Prva ženska banka cilja na tvrtke poput frizerskih salona, ​​dnevnih centara, knjigovodstvenih usluga i konzultantskih tvrtki. Čak i dok sve više žena pokreće vlastiti posao, studije pokazuju da muškarci češće dobivaju kredite.

Abigail Scanlan, pridružena direktorica za pristup kapitalu Centra za ženski poslovni razvoj u Chicagu, rekla je da mnogim poduzetnicama nedostaje samopouzdanja za podnošenje zahtjeva za kredit u banci ili su obeshrabrene potrebnom dokumentacijom. “One ne znaju kome se mogu obratiti”, rekla je Scanlan.

Kad je Teresa Ging prije 13 godina napustila posao u financijama kako bi ostvarila svoj san o otvaranju dućana s kolačima Sugar Bliss Cake Boutique, nije htjela iskoristiti svoju ušteđevinu za mirovinu niti prodati stan kako bi započela s poslom. Potražila je pomoć od Centra za ženski poslovni razvoj i prijavila se za zajmove u tri različite banke. Jedna je odbila njezinu prijavu, rekavši tada 28-godišnjakinji da je premlada i da joj treba sporedni dohodak, rekla je. “Radila sam šest godina financijama. Imala sam osiguranje i dobar kreditni rejting”, rekao je Ging.

Tek nakon što je stupila u kontakt s upraviteljem banke kako bi razgovarali o njezinu odbijanju, banka joj je odobrila zajam, rekao je Ging. “Iako su mi dali dobru stopu, ne surađujem s tom bankom. Završila sam s drugom bankom jer su se prema meni bolje odnosili”, rekla je.

Osnivačice Prve ženske banke rekle su da će banka koju vode žene bolje razumjeti potrebe poduzetnica.

Koronavirus neće spriječiti otvaranje banke

Iako je pandemija koronavirusa usporila prikupljanje sredstava, organizatori banke guraju naprijed s planovima pokretanja i nadaju se otvaranju do početka 2021. Organizatori su odbili reći koliko su daleko od prikupljanja potrebnih sredstava, ali oni planiraju prikupiti 50 milijuna dolara do 30. rujna.

„Doživjeli smo usporavanje u ožujku, travnju i svibnju, jer je ekonomija ovdje stvarno zaspala. Prije toga imali smo ogroman zamah, a sada doživljavamo isti zamah kakav smo preusmjerili na prikupljanje kapitala u lipnju “, rekao je Markowitz.

“Ženska ekonomija u Chicagu je vrlo snažna. Znamo da je više od 400 000 ženskih tvrtki pokrenuto ovdje i djeluje u Chicagu. Dakle, program za poduzeća koja vode žene je jak i raste “, rekla je Widen.

Foto: First Women’s Bank

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -