Najveći grijesi u poslovnom odijevanju, što poslovni outfit ne smije sadržavati?

U zadnjih nekoliko tekstova pokušala sam vam olakšati jutarnje dileme oko poslovnog odijevanja. Ovaj puta ću vam skrenuti pažnju što nikako ne biste trebali oblačiti, bez obzira na to u koliko opuštenoj radnoj okolini funkcionirate. Dosta autora poslovne etikete i modnih kritičara se slažu oko čak šesnaest stvari koje svakako treba izbjegavati kad je u pitanju poslovni outfit.


Pročitajte više: Koje vrste poslovnog stila postoje i kako odjeću prilagoditi radnom mjestu?


Poslovni outfit – što nikako ne smijete obući na posao?

Krećemo od onih za koje svi znaju da, jednostavno, ne dolaze u obzir. Vjerojatno je nepotrebno, ali svakako valja naglasiti da uprljana, zgužvana i previše izazovna odjeća nikada nisu dobrodošao izbor, nevažno gdje i na kojoj funkciji ste zaposleni.

Prozirna odjeća, bez obzira govorimo li o gornjim ili donjim dijelovima, je neprihvatljiva. Ako želite obući takvu bluzu, suknju ili majicu uvijek postoje neke kombinacije s kojima se može popraviti dojam. Obucite nešto ispod, što će skrenuti pažnju s prozirnih dijelova.

Tajice – čini se da od kada su stvorene, postoji i pitanje možemo li ih nositi na posao? Ako preko njih nosite dužu košulju, tuniku, suknju, haljinu ili bilo što slično, možete ih nositi. Čim se odlučite za tajice i nešto kratko, bez obzira kako ste građeni, koliko imate godina i gdje radite, kao da ste došli u hula-hopkama.

Biste li došli u čarapama i bluzi na posao?

Naravno, tu se ne ubrajaju trenerice yoge, fitnesa i slično, ali vjerujem da to niti ne treba spominjati. Preusko, prekratko ili previše vrećasto gotovo da spada u kategoriju tajica. Ako se ne bavite umjetničkim klizanjem ili niste reper koji je zaglavio na početku 2000-ih, ta vam odjeća ne pristaje.


Pročitajte više: Odjenite poslovno odijelo i uspjeh u poslu je zajamčen


Gola ramena, gola leđa ili goli trbuh se na poslu ne pokazuju. Sačuvajte takvu odjeću za plažu, vikende i izlaske.

Jednako je neprimjereno pokazivati i skretati pažnju na donji veš. Tu se ponovno vraćamo na prozirnost nekih odjevnih predmeta, ali i na dubinu dekoltea, visinu izreza na suknji ili haljini, ali i na dubinu hlača. Nikako nije ugodno, ako se iz bilo kojeg razloga morate sagnuti, da vam iz hlača viri veš pred kolegama ili klijentima.

Lijepo je s vremena na vrijeme svoju garderobu osvježiti sa životinjskim printom, ali treba imati mjeru. Ne želite biti ona koja je stalno „obučena u nešto životinjsko“.

Pidžama-look – sve mi imamo hlače i majice pa čak i haljine koje su nam izrazito udobne i najradije bismo u njima provodile dane. Oprezno, ne bismo htjele izgledati kao da ćemo svaki tren zadrijemati!

Kroksice – definitivno ne! Iako neki oblik sandala koje su ujedno i japanke, još i može proći, kod kroksica se povlači crta.


Pročitajte više: Koja visina pete je primjerena za posao?


U sljedeću kategoriju grijeha u odijevanju spada bilo koja odjeća koju biste nosili u teretanu ili za neki oblik tjelovježbe, a nastavljamo s odjećom za izlaske. Ono što ste prošli vikend obukle za izlazak, vrlo vjerojatno nije primjereno za posao u ponedjeljak.

Svima nam se dogodilo da baš na onaj omiljeni komad odjeće nešto kapne i nikakvo pranje niti kemijsko čišćenje to više ne može odstraniti. Nažalost, vrijeme je da se s tim komadom pozdravimo, bar što se tiče poslovnog odijevanja.


Pročitajte više: Što obući na razgovor za posao?


Ako radite u okolini gdje se prihvaća ležerno poderana odjeća, sjajno. U nekom drugom okruženju, poderane traperice, rasparane majice ili veste, neporubljene haljine i slično, jednostavno nisu opcija.

Slušalice, bez obzira kako male, kape i šeširi, sunčane naočale ili tijare u kosi su modni dodaci koje nemate na glavi dok radite u uredu, trgovini, na šalteru ili bilo kojem mjestu gdje takve stvari ne pripadaju.

Ako se iz bilo kojeg razloga nećkate oko nekog komada odjeće, pogledajte svoje kolegice ili šeficu i to je najkraći i najsigurniji način da dobijete općeprihvaćeni odgovor.

Autor: mag.ing.techn.text. Anera Banovec, Svarun World

Foto: Unsplash/Elijah M. Henderson/Brooke Cagle/
Ana Itonishvili, Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

instagram followeri

Što vole vidjeti Instagram followeri? Pitali smo članice s velikim brojkama

Društvene mreže postale su nužnost za poslovanje i stvaranje osobnog brenda, kao i brenda tvrtke. No doseći visok broj sljedbenika, kao...
- Advertisment -