Koje vrste poslovnog stila postoje i kako odjeću prilagoditi radnom mjestu?

Suknja ili hlače, vesta ili sako, salonke ili natikače, kakav nakit i što s frizurom? Koliko ste se puta zapitale ova i slična pitanja u rano jutro promatrajući svoj ormar? A još, ako radite u velikoj firmi ili tvrtki gdje se morate držati određenih pravila oko odijevanja? Evo nekih crtica kojima bih vam mogla olakšati jutarnje dileme, dešifrirala sam vrste poslovnog stila.

Vrste poslovnog stila

Većina autora se slaže da se za odlazak na posao možete odijevati u četiri osnovna stila, naravno, ovisno o mjestu gdje radite i kakva su očekivanja poslodavca. Dakle, imamo formalni, profesionalni, ležerni poslovni te opušteni stil.


Pročitajte više: Dress code – konačno dešifriran


Formalan poslovni stil

Kada nosite formalnu profesionalnu odjeću, obučene ste da impresionirate publiku.

Za ovu odjeću se može reći da je „najviši ili najskuplji“ način poslovnog odijevanja. Svakako ju koriste žene na visokim položajima koje se na dnevnoj bazi susreću s poslovnim ljudima istog ranga.

Osnovne karakteristike ovoga stila bile bi klasične, pomalo stroge, ali profinjene linije. Boje su bijele, neutralne, sive, plave, crne i smeđe. Ništa od odjeće nije šareno, niti se nose veliki uzorci, a svi komadi su krojeni tako da dobro pristaju figuri.

Mora se paziti na duljinu suknje ili haljine koja ne prelazi tzv. četiri prsta iznad koljena. Nakit je decentan i nerijetko skupocjen, frizura uredna i ne pretjerano ležerna. Nokti su njegovani i u pastelnim tonovima. Cipele su obavezno relativno klasične salonke na potpeticu, a i ostatak modnih dodataka poput torbice, remena ili šala ne smije odudarati od cjeline.


Pročitajte više: Što je stil?


Profesionalni poslovni stil

Vrlo je sličan formalnom poslovnom odijevanju, ali ne znači nužno da je jednako skupocjen. Može se reći da je stepenicu niže od formalnoga, iako još uvijek relativno klasično i strogo, ovo je odijevanje ipak malo opuštenije.

Profesionalni se stil često zove i tradicionalno poslovni i najprihvatljiviji je za poslovne žene diljem svijeta.

U odnosu na formalni stil, u ovom načinu odijevanja žene ipak unose dio sebe drugačijim odabirom boja, modnih dodataka i uzoraka. Još uvijek pazimo na duljinu suknje i ne oblačimo ništa pretjerano usko.

Držimo se neutralnih boja i plave, sive, smeđe i crne koje su nam baza.

Nakit je malo veći i upadljiviji, naravno odabran da pristaje na ostatak odjevne kombinacije. Cipele nisu više toliko klasične, ali još ne nosimo sandale otvorenih prstiju, niti balerinke. Frizura je ležernija i imamo širi izbor modela suknji, hlača, bluza, haljina i sakoa.


Pročitajte više: Pogledajte kako bankarice i financijašice oživljavaju strogi poslovni dress code!


Ležeran poslovni stil

Ovo znači da više ne moramo nositi stroga poslovna odijela niti kostime. Sad već dolaze u obzir i veste, kardigani i razne jaknice, cvjetni, karirani i drugi, veliki i mali uzorci, i sve boje koje volimo pa konačno uživamo odijevajući se za posao.

Linije odjeće su mnogo opuštenije i raznolikije, kao i modni dodaci. Nose se potpetice svih visina, uključujući sandale, balerinke, ali i odgovarajuće čizme.

To je svakodnevni stil odijevanja u kojemu svaka žena može izraziti sebe, a da ne prelazi granice koje tvrtka za koju radi propisuje. Ovaj stil nam omogućava izbor odjeće u kojoj se ugodno i dobro osjećamo, koja nas ne sputava niti na bilo koji drugi način ograničava.

To je odjeća koja u potpunosti odgovara našim potrebama i u kojoj dobro izgledamo, i ne manje važno, konačno se odmičemo od klasike i dozvoljavamo si pratiti modne trendove.


Pročitajte više: Što je zapravo visoka moda ili Haute Couture?


Opušteni poslovni stil

Kod ovog načina odijevanja postoji samo jedan trik, a to je da ne budemo preopuštene u svojim odjevnim kombinacijama.

Dakle, osim što odijevamo što želimo, a to podrazumijeva čak i traperice i tenisice, još uvijek nije dobro pojaviti se u trenirci ili tajicama. Ipak, to je naše radno mjesto i ne želimo poslati krivu poruku.

Bez obzira imamo li potpunu slobodu odlučiti kojem stilu ćemo se prikloniti ili moramo poštovati određeni dress code, svojim odjevanjem izražavamo odnos prema poslu kojega obavljamo, prema poslodavcu, ali i prema sebi samima.

Autor: mag.ing.techn.text. Anera Banovec, Svarun World

Foto: Unsplash/Daria Pimkina/Amy Hirschi/Illumination Marketing, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

5 pogrešnih stavova žena i kako ih promijeniti!

Poslovni svijet podrazumijeva konstantan rad na sebi. To uključuje i učenje o liderstvu – kako biti dobar vođa i kako donositi...
- Advertisment -