U ovoj tvrtki majke prvih mjesec dana nakon povratka s porodiljnog dopusta rade pola radnog vremena za punu plaću!

Kako bi mamama olakšala povratak s porodiljnog ili usvojiteljskog dopusta, tvrtka Poslovna inteligencija osmislila je novi benefit koji im prvih mjesec dana po povratku omogućava skraćeno radno vrijeme uz ostvarivanje prava na punu plaću! Prva korisnica ovog benefita je specijalistica za financije Edita Jandrašek. O tome kako izgleda povratak s porodiljnog u Poslovnoj inteligenciji, razgovarali smo s njom i članicom uprave Anitom Cvetić Oreščanin.

Kada ste počeli raditi u Poslovnoj inteligenciji i kako vam je karijera izgledala prije?

Edita: Moja poslovna karijera započela je davne 2008., a krajem ove godine napunit ću ukupno 12 godina radnog staža od čega više od pola čini rad u Poslovnoj inteligenciji. Od početka moje karijere poslovi su se uvijek vezali za moju, nazvala bih ju prvom velikom ljubavi, a prije Poslovne ona je obuhvaćala isključivo područje knjigovodstva. U zadnjih 6 godina moja se karijera počela širiti i na područje računovodstva i kontrolinga, pa tako u Poslovnoj inteligenciji radim na radnom mjestu Finance Specialista.


Pročitajte više: Anita Cvetić Oreščanin i Lidija Karaga svojom tvrtkom Poslovna inteligencija osvajaju klijente diljem svijeta


Koliko je trajao Vaš porodiljni dopust i jeste li za vrijeme njegovog trajanja bili “u kontaktu” s poslom?

Edita: Porodiljni dopust za svoje drugo dijete iskoristila sam u punom trajanju od 12 mjeseci s time da sam prethodno koristila puni godišnji odmor za godinu u kojoj je moj porodiljni započeo, te sam po njegovom završetku dodatno koristila 2 tjedna novog godišnjeg odmora i na radno mjesto se vratila 1. srpnja. Moja je odsutnost trajala punih 15 mjeseci. Za vrijeme porodiljnog nisam imala nikakvih kontakata s poslom i svoje sam vrijeme u potpunosti posvetila kćeri i starijem sinu i na tome sam neizmjerno zahvalna. Roditelji najbolje znaju da djeca jako brzo odrastaju i svaki trenutak proveden s njima nam je neizmjerno bitan i dragocjen.


Pročitajte više: Dugi porodiljni dopust- kako se što lakše vratiti na posao?


Kakvi su vaši planovi nakon povratka? Jeste li se vratili na puno radno vrijeme?

Edita: Povratak s porodiljnog nije mi teško pao jer sam saznala sam za novi benefit koji Poslovna nudi “njihovim” mamama koje se vraćaju s roditeljskog/rodiljnog/usvojiteljskog dopusta koji me dodatno oduševio. Ne mogu iskazati riječima koliko mi ova odluka pomaže u prilagodbi i usklađivanju privatnog i poslovnog sada kada imam dvoje djece. Uz to je kćer veoma vezana za mene i teško joj je pala odvojenost i polazak u vrtić. Taj nam je benefit omogućio da se obje lakše prilagodimo novoj situaciji i odvojenosti. A u budućnosti planiram nastaviti s radom u Poslovnoj u punom radnom vremenu. Smatram se modernom mamom i mislim da i mi moramo imati vrijeme za sebe i to vrijeme ispuniti onime što nas čini sretnima, a u mom slučaju to je – moj posao. Također mislim da je jako bitno da se dijete odmalena socijalizira, druži s vršnjacima, igra, te kroz igru i druženje otkriva i uči o svijetu kako bi kasnije moglo biti samostalno i neovisno te imati svoje vlastite stavove i ciljeve.


Pročitajte više: Povratak na posao i noćna buđenja


Koji su vaši karijerni planovi?

Edita: Svoju karijeru želim nastaviti razvijati u Poslovnoj inteligenciji. Oduvijek sam bila tip osobe koja je čitala one retke u knjigama “Za one koji žele znati više”, a u Poslovnoj sam sigurna da će to biti moguće. Radno mjesto, posao koji radim i struka koju sam izabrala naposljetku i zahtijevaju od mene da sam neprestano uključena u nove Zakonske regulative i da kontinuirano učim.

Je li vam situacija s koronavirusom pomogla u implementaciji rada od kuće?

Anita: Poslovna inteligencija je i prije pandemije primjenjivala brojne fleksibilne radne aranžmane pa tako i rad od kuće. Ova situacija je ipak bila drastično drugačija jer je cijela firma prešla na takav način rada u istom trenutku i na više mjeseci i to se nije dogodilo našim izborom, već zbog zaštite zdravlja ljudi. Odnosi s klijentima nisu se drastično promijenili s obzirom na to da smo i prije primjenjivali udaljeni rad. Ipak nakon višemjesečnog rada od kuće i viđanja samo putem platformi, zaželjeli smo se vidjeti i uživo.


Pročitajte više: Poslovna inteligencija prva tvrtka nositelj Mamforce standarda iz sektora malih i srednjih tvrtki

Kakva je efikasnost u radu od kuće i feedback zaposlenika na takav način rada?

Anita: Što se produktivnosti tiče, ona je porasla, osobito u prvim tjednima lockdown-a. Povremeno smo čak morali upozoravati ljude da izađu u šetnju, odmaraju i relaksiraju se. U radu od kuće uvijek postoji zamka da zaboravite na balans poslovnog i privatnog i zato treba osvještavati ljude da vode brigu i o ostalim aspektima života. Roditeljima je u ovom periodu zaista bilo teško jer su balansirali između posla, čuvanja djece i on-line škole. S njima smo dodatno radili kako bismo ih osnažili da dođu do dobrog balansa i za njih i za obitelj i za firmu. Tijekom ovog perioda smo u više navrata strukturirano prikupljali feedback zaposlenika o zadovoljstvu radom od kuće i temeljem zajedničkih diskusija i eksperimenta došli do prakse koju sad primjenjujemo, a to je dan do dva u uredu, a ostatak radnog tjedna od kuće.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -