Konkurencija na tržištu: Naše poduzetnice se slažu da je zdrava konkurencija dobra za posao

Puno je slučajeva u kojima je konkurencija natjerala ljude iz posla ili ih čak u potpunosti spriječila da se bace u poduzetničke vode. No, ne i naše poduzetnice. One se uglavnom slažu da konkurencija na tržištu nije nešto čega se treba bojati. Ona će uvijek biti prisutna, a nekada će vam čak i pomoći u osobnom rastu i razvoju. Na kraju krajeva, ako ste dovoljno ustrajni, njena ‘opasnost’ će vrlo brzo doći i proći.

Povezano:

Svatko ima nešto posebno po čemu se ističe

Suzana Mavrinac jedna je od najmlađih ravnateljica ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj. Na pitanje kako konkurencija može naštetiti Suzana odgovara: “Nemam se vremena pozabaviti konkurencijom. Vrlo sam fokusirana na mjesto pod svojim krovom i taj fokus mi zapravo ne dozvoljava da promatram rad drugih ustanova. Vjerujem da svaki dom ima ono nešto po čemu se ističe, cijenim svakoga tko se usudi krenuti u tako nešto jer znam koju vrstu i količinu izazova taj posao nosi. Konkurencija je velika, kao i tržište i sigurna sam da različiti profili korisnika biraju ustanovu prema svojim potrebama.”

Svatko se trudi sam za sebe

Branka Švorinić Bratonja profesorica je hrvatskog i engleskog jezika koja je u jeku rata ostavila siguran posao i otvorila školu stranih jezika. Branka nam je otkrila da se ne zamara previše konkurencijom iako je velika. “Jednostavno, trudimo se raditi najbolje što možemo, a ostalima se ne opterećujemo”, rekla je Branka.

konkurencija na tržištu

Kako konkurencija utječe na vaš (ne)mir

Postojanje konkurencije u ljudima često izaziva strah od neuspjeha. Konkurencija nas navodi na natjecanje s nekim tko je u svojoj suštini drugačiji od nas, a za koga mislimo da nas sputava. Jelena Tomašević, vlasnica restorana Simple Green, misli da se zbog konkurencije ne bismo trebali osjećati ugroženo, naprotiv, možemo ju shvatiti kao poticaj na akciju i vjetar u leđa.

“Nemojte se zbog konkurencije zabrinuti za sebe. Nemojte sumnjati u sebe. Imate predivnu mogućnost rađanja i kreativnosti, stvaranja nevjerojatnih novih stvari. Živimo u vremenu u kojemu imamo nevjerojatne mogućnosti kreacije”, rekla je Jelena.

Svi profitiraju na svoj način

Splitska inovativna stomatologinja, Diana Plazonić, kroz svoju je karijeru osjetila mnogo konkurencije. No, ona smatra da nema potrebe za kompeticijom. “Ne mislim da mi je itko konkurencija jer svi profiliramo rad na svoj način”, istaknula je.

konkurencija na tržištu

Ako ste ustrajni konkurencija će doći i proći

Jelena Đuranec Pribetić još je jedna od poduzetnica koja je napustila dugogodišnju karijeru, i otvorila je svoju malu čokoladarnicu. U ovaj posao krenula je 2013. godine, a u međuvremenu je konkurencija došla i – prošla.

“Konkurencija postoji, a ono što mogu primijetiti je da, kao što neki novi ulaze na tržište, tako nažalost neki i odustaju. Možda Hrvati manje žele trošiti na luksuznije, ručno rađene proizvode ili u čemu je problem – ne znam. Čini mi se da čak i naši susjedi Slovenci imaju veću konkurenciju u ovom segmentu”, ispričala je.

Rivalstvo podiže ljestvicu

Ana Lisak vlasnica je jedne od najvećih catering kompanija u Hrvatskoj. Kaže da ju ne brine toliko konkurencija na tržištu te da svi rade kako misle da je za njih najbolje. “Ja sam odlučila da ćemo se mi na tržištu pozicionirati kvalitetom, kreativnošću i profesionalnošću. Voljela bi da se s konkurencijom natječemo na tim principima, da svi podižemo standarde, a ne da se sve svodi na neprestano spuštanje cijena kao glavni kriterij za dobivanje pojedinih poslova.

Nebrojeno puta sam bila suočena s nekorektnim podmetanjima. Ponekad ne mogu vjerovati da se jedan ozbiljni poduzetnik spušta na tu razinu. Za sve ima mjesta! Konkurenciju treba respektirati i znati što rade, a ne biti ljubomoran. Kao i u sportu, rivalstvo podiže ljestvicu, a mi svi trebamo uložiti puno truda i rada da bismo postigli bolji rezultat i svi bili generalno bolji”, naglašava.

Ne postoji konkurencija, dapače, trebamo se više povezivati

Vlasnica OPG-a Matulić na otoku Pašmanu, Ana Matulić, smatra da u njenom poslu ne postoji konkurencija na tržištu. Iako u cijeloj Hrvatskoj postoji mnoštvo domaćih proizvođača, Ana smatra da nisu jedni drugima konkurencija. “Svatko radi na svoj način, ima svoju osobnost i priču utkanu u to. Dapače, mislim da bismo se svi trebali međusobno više povezivati. Sve je veća potražnja za domaćim proizvodima tako da na tržištu ima prostora za sve”, poručila je Ana.

Konkurencija na tržištu poduzetnike može motivirati da budu još jači

Natalia Zielinska vlasnica je konzultantske tvrtke Euro Grant Konzalting. Kada smo ju pitali što misli o konkurenciji, rekla je da ju ona uopće ne brine jer misli da privatnike može motivirati da budu još jači. “Svako malo pojavljuje se neka nova edukacija i tečaj za voditelje EU projekata, što je dobro jer treba ulagati u obrazovanje. Ja sam osobno završila 5 godina fakulteta, od čega dvije godine stručnog diplomskog studija i mislim da se u kratkom roku ne može dobro upoznati materija i to nepoznavanje može dovesti do situacije prijava projekata koji su formalno ispravni, ali vrlo problematični u provedbi”, objasnila je Natalia.

Iako imaju različite razloge, naše poduzetnice se slažu u jednom – ne treba se bojati konkurencije. Ako ste dovoljno maštoviti i ustrajni, konkurencija vas može samo pogurati prema naprijed. Kao i kod sveg u životu, u poduzetništvu najuporniji opstaju.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...
- Advertisment -