Kako “super tate” rad od kuće prezentiraju kao rješenje za sve probleme

Baš u trenutku kad su žene počele mijenjati narativ kojim se ocrtavaju kao “žene, majke, kraljice”, svoj su narativ u tom smjeru preokrenuli muškarci. Žene su shvatile da je teško, nemoguće i – nepotrebno – biti sve, biti “super žena”, “super mama”. Ne pokušavaju više, samo da bi se dokazale drugima, ‘hendlati’ sve – i kućanske poslove i brigu oko djece i posao… priznale su same sebi da je u redu potražiti pomoć i da nisu zato loše. Nego jednostavno nisu hibridi koji imaju tri para ruku i četiri mozga. Ali, zato su muškarci svoj narativ usmjerili prema tome da budu “super tate”.

Je li remote rad pretvorio muškarce u superjunake?

U jednom danu čak dva muškarca, CEO-a, podijelili su na LinkedInu statuse koji idu u istom smjeru: oni rade od kuće i mogu sve! Jednom rukom hrane dijete, a drugom tipkaju mail. Karikirano rečeno. LinkedIn je poslovna platforma, no ponekad se čini da je mjesto toksične pozitivnosti na kojem su se okupili svemogući ljudi s objavama o svojim supermoćima da drže sve konce u rukama. Prestraši te i iznenadi i poljulja samopouzdanje kad se skupi tolika količina ‘svemogućnosti’ na jednom mjestu. No koliko je zapravo sve to istina, koliko je to sve moguće – samostalno, bez pomoći?

Job van der Voort, CEO Remotea, piše o sebi ovako:

“Ja sam CEO kompanije koja vrijedi milijarde. Svaki dan doručkujem s djecom i ženom. Svaki dan, vozim djecu u školu. Svaki dan pokupim djecu iz škole. Svaki dan ja im radim večeru i uspavljujem ih”.

Otprilike istovremeno i Jan de Jong, suprug Slavice de Jong, objavljuje post u kojem dijeli svoju inspirativnu priču o tome kako je gotovo 14 godina radio 50.000 kilometara godišnje jer je svakog tjedna putovao na relaciji Split – Zagreb, zbog posla. A sad, umjesto da sjedi u autu – sjedi za stolom sa svojom obitelji i ruča s njima. Umjesto da se vozi na ranojutarnji sastanak, vozi djecu u vrtić i školu prije svog videosastanka. I umjesto da spava u hotelu u Zagrebu, spava u svom domu, pokraj svojih voljenih. To mu je, piše, uštedjelo velike količine novca i vremena, a usto je i produktivnije nego što je ikada bio.

Oba ova muškarca, uspješna muđkarca koji su na čelu uspješnih poduzeća, rade od kuće. Je li remote rad pretvorio muškarce u superjunake? Ili je samo postao trend biti svemoguć dok #workfromhome.


Pročitajte više: Rad od kuće ženama je srozao samopouzdanje, problem su propuštene prilike i nemogućnost networkinga na poslu


Za žene normalno, za muškarce čudo

Žene čitavo svoje postojanje manevriraju između posla, kuće, djece, čišćenja, kuhanja i tko zna čega i to se smatra normalnim. Nema objave žene koja se hvali da je istovremeno i zaposlenica ili poduzetnica ili menadžerica ili direktorica i – majka. No kad muškarac svojoj poslovnoj dužnosti paralelno doda i onu roditeljsku – e to je predmet objave za LinkedIn jer je napravio čudo.

No, muško-ženske odnose na stranu – koliko je stvarno moguće samostalno upravljati i kućanstvom i vlastitim poslom? Je li #workfromhome zaista revolucija i prekretnica u poduzetništvu? Je li rad od kuće rješenje? Je, ako imate spremačicu, kuharicu, dadilju, smatra Ivana Matić, direktorica Women in Adria.

“S obzirom da je LinkedIn preplavljen direktorima koji upravljaju ne jednom nego s nekoliko firmi i rade od kuće maksimalno 4 dana, hrane djecu, razvažaju djecu, kuhaju ručkove, stavljaju ih na spavanje ja moram reći da sam jedva dočekala da se maknem iz kućnog ureda. Biznis mi je krenuo tek kad sam izašla iz kuće i dobila 8 sati mira, neefikasna sam znam. Nisam mogla balansirati mailove, pozive, dovezi, odvezi, dovelo me do burnouta skoro. I ne pada mi na pamet da se vratim raditi od kuće”, objavila je Matić.


Pročitajte više: Rad od kuće povećava vjerojatnost ‘izgaranja’, kako ga izbjeći?


Rad od kuće – s djecom na glavi ili bez?

Pod objavama se povela rasprava oko toga što uopće rad od kuće podrazumijeva, a mnogi su se fokusirali na istu stvar: rad od kuće u teoriji bi trebao značiti adekvatan odvojeni prostor za rad, daleko od kućanskih poslova, distrakcija i djece. U praksi, daleko je to od stvarnosti. Radi se paralelno sve: kuha se, djeca ‘skaču po glavi’ i radi se. Pažnja se ničemu ne može posvetiti u potpunosti i kontraproduktivno je.

Jan de Jong 14 je godina radio ‘van kuće’. Putovao iz Splita za Zagreb. 14 godina njegova je supruga Slavica držala kućanstvo. Slavica je poduzetnica i jutjuberica, majka četvero djece. Sadržaj koji objavljuje zapravo su snimke svakodnevnog života i obaveza koje ima, a ideja iza čitavog YouTube kanala je da sadržaj koji objavljuje bude inspirativan za druge jer Slavica je u svojim videima “normalna” i prirodna – često nenašminkana, s četvero djece koji joj skaču po glavi i rade nered. Svoju je priču podijelila s nama na Konferenciji za mame poduzetnice i one koje to žele postati.

Ona i suprug zajedno su ušli u posao, pokrenuli startup, a zatim je ona otišla na porodiljni. Znala je prije toga raditi od 7 do 21, a pretrpjela je i četiri ozbiljna burnouta. I tako je živjela 7 godina, sve dok nije postala mama. Kad je postala mama, kaže – to više nije bilo moguće. Ona je otišla, a njezin suprug je nastavio graditi posao i često je bio odsutan. Radio je u Zagrebu 4-5 dana tjedno, a ona je bila kod kuće i brinula se za dijete. I onda je došlo još jedno dijete, pa još jedno, pa još jedno. Slavica je danas samozaposlena. Svoj hobi pretvorila je u posao, otvorila je biznis za kreiranje sadržaja.


Pročitajte više: Kako rad od kuće smanjuje karijerni jaz između muškaraca i žena


Nije sve crno-bijelo

Prisjetimo se prošlogodišnjeg ‘faila’ kad je Tobi Emonts-Holley na svojem Twitter profilu objavio ‘tajnu’ poslovnog uspjeha. Ovaj otac šestero djece uspio je doktorirati i zasjesti na poziciju CEO-a jedne kompanije, a sve to uz dobru organizaciju. Zasluge je pridao svojoj navici tjednog pregleda koja uključuje provjeru svih ulaznih pretinaca, obaveza i izrade tjednog plana.

U screenshotovima svojeg kalendara nema ni jednog unosa vezanog uz aktivnosti s djecom i brigu o djeci. I dok je u objavi napomenuo čak i programe koje koristi pri organizaciji, zaboravio je spomenuti suprugu, majku svoje djece – koja se bavi djecom i kućom kako bi on mogao doktorirati i karijerno se razviti.

Bi li Jan de Jong mogao uspješno držati posao i kućanstvo da Slavica nije samozaposlena, da i ona nije kod kuće? Da je to samo na njegovim leđima? Dakle, moguće je raditi od kuće i graditi uspješan posao, no to zahtijeva i određenu pomoć, i potporu. Nemoguće je to učiniti potpuno sam. I zato ne treba to predstavljati kao normu. Ne postoji super žena. Ni super muškarac. Ne postoji dobra organizacija, postoji pomoć – žene, muža, dadilje, čistačice… slika uspjeha je slojevita, a rad od kuće nije rješenje. Barem ne za sve.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -