Rad od kuće povećava vjerojatnost ‘izgaranja’, kako ga izbjeći?

Uz sve muke koje nam je pandemija donijela, čini se kako je rad od kuće još jedna stvar koja će nam dugoročno donijeti više štete nego koristi. Naime, nova istraživanja pokazuju kako su rad od kuće i burn out povezani, odnosno rad od kuće povećava šanse za izgaranje.

Kako su rad od kuće i burn out povezani?

Tome u prilogu najviše ide to što rad od kuće nema fizičko razgraničenje između privatnog i poslovnog svijeta. Nedostatak takve granice stvara velikom broju ljudi osjećaj kao da žive u svom uredu te ne mogu razdvojiti vrijeme potrebno za odmor i opuštanje izvan posla.

Međutim, male promjene u svakodnevnim ritualima mogu pridonijeti smanjivanju stresa, prenosi Thrive.


Pročitajte više: Rad od kuće povećava šanse za burnout


Upravljajte energijom

Drugim riječima, spriječite prekomjerni rad. Tu se ne radi samo o upravljanju poslom kojeg imate nego i načinom rada. Samo zato što imate određene sate predviđene za rad tijekom dana, ne znači da biste trebali sve sate neprekidno i intenzivno raditi.

Kad stvarate raspored, dobro je kombinirate razinu energiju s aktivnošću koja je potrebna kako biste ju obavili. Naučite primijetiti kada vaša energija doseže vrhunac te kad jenjava. Primjerice, ako imate određeno vrijeme u danu kad čitate mailove, to možete i dok vam energija jenjava, dok s druge strane trebate visoku razinu energiju ako pišete članak.

Stručnjaci preporučuju da se intenzivni rad obavlja ujutro, kad smo kognitivno najjači. Nakon toga možete uzeti pauzu, a popodne rezervirati za sastanke i zadatke koji su usmjereni na raspravu i koji ne zahtijevaju toliko mentalne snage.

Za upravljenje energijom važno je postaviti režim, ali i iskoristiti vrijeme kako biste odlučili što vam najviše odgovara u koje doba dana. To može potrajati, ali utvrđivanje onoga što vam odgovara dugoročno će utjecati na vašu sreću i produktivnost.


Pročitajte više: Burnout nije samo posljedica iscrpljenosti, nego i naših emocija


Stvorite granice

Nevjerojatno je korisno imati zaštitne aktivnosti koje pomažu u odvajanju radnog vremena od privatnog. U zaposlenicima koji rade od kuće postoji instinkt koji ih potiče da čim se probude pogledaju na telefon ili sjednu za računalo i navečer donose svoj posao u spavaću sobu.

Iako nitko ne voli promet ili pretrpane sustave javnog prijevoza, putovanje na posao ima psihološku vrijednost koju može biti korisno ponoviti u virtualnom radnom okruženju. Zato toliki stručnjaci preporučuju da se svakodnevno pridržavate osobne jutarnje rutine, a ne da skačete ravno na posao.

Bez obzira na to želite li dan započeti kavom i doručkom, brzim trčanjem ili čitanjem, svako jutro učinite nešto za sebe što će vam pomoći da u radni dan uđete bistriji i energičniji. Ako se iskotrljate iz kreveta i odmah pogledate telefon i računalo, to često dovodi do trenutne doze stresa – mailovi, podsjetnici na rokove i slično.

Također, stručnjaci smatraju da je dobro za vas da odvojite vrijeme za opuštanje čim završi radni dan. Odvojite dvadeset ili trideset minuta na kraju dana za vježbanje, meditaciju ili kratku šetnju jer će to napraviti primjetnu razliku u mentalnom prelasku iz radnog dana.

Bez obzira želite li šetati psa, slušati glazbu, čitati ili čak meditirati, nešto jednostavno nakon što prestanete raditi pomoći će vam da smanjite stres nakon dugog dana u virtualnom uredu.


Pročitajte više: Arianna Huffington: „Burn-out sindrom nije cijena koju trebamo svi platiti za uspjeh!”


Posao nikad ne donosite u spavaću sobu

Kako rad od kuće i burn out ne bi išli ruku pod ruku, sve elektronske uređaje držite izvan svoje spavaće sobe. Studije su pokazale da gledanje ekrana neposredno prije spavanja rezultira odgođenim prijelazom u miran san i osigurava manje dubok san. Donošenje prijenosnog računala u krevet kako biste odgovorili na nekoliko e-mailova prije nego što odete na spavanje, vjerojatno će vas učiniti umornijim.

U konačnici, žrtvujete svoju dobrobit i profesionalnu učinkovitost samo da biste odgovorili na poruke koje bi mogle – i često bi trebale – pričekati jutro. Također vrijedi steći naviku isključiti i odložiti pametni telefon barem sat vremena prije spavanja kako biste maksimizirali kvalitetu spavanja.

To je posebno korisno ako na telefonu imate e-poštu ili radne aplikacije. Zapamtite, vi kontrolirate svoje okruženje. Ako poduzmete korake za prioritet svog sna, ujutro ćete se osjećati bolje i biti spremni za radni dan.

Foto: Unsplash/Jornada Produtora

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -