Financijašice su nam otkrile kako voditi tvrtku u krizi!

U ovim posebnim okolnostima uspjeli smo održati treću konferenciju Women in Finance koje je bila jedinstvena po mnogočemu, ali najviše po tome što smo je po prvi put održali online. Tako su se naše predavačice, ali virtualne gošće mogle držati epidemioloških mjera. Saznali smo kako se vodi tvrtka u krizi.


Pročitajte više: Top managerice će na konferenciji za žene u financijama otkriti kako iskoristiti krizu za napredak!


Tvrtka ili organizacija u krizi

Kriza je prilika za napredak

Vlatka Šrajbek, voditeljica računovodstva i izvještavanja u tvrtki Glaxo SmithKline, ispričala je svoju karijernu priču koja se sastojala od brojnih kriza, ali one su je dovele do brojnih uspjeha. Upravo kroz prihvaćanje kriza uspjela je od prodavačice u trgovini postati članica uprave. “Naučila sam da trebamo biti otvoreni prema promjenama jer nikad ne znamo gdje će nas promjena odvesti.”

tvrtka u krizi

Pročitajte više: Vlatka Šrajbek: Od trgovkinje do članice uprave


S obzirom na krizu koja je puno većim dijelom ekonomska, mijenjaju se prioriteti, fokus, ciljevi, a u mnogim poduzećima cijeli poslovni modeli. Jasmina Očko, stručnjakinja za kontroling, dala je savjete koje kontroling može dati menadžerima. “Kad ova kriza jednom završi i započne ocjenjivanje uspješnosti ovog razdoblja, današnji menadžment manje će biti vrednovan kroz ostvarene profite, a sve više kroz izgradnju uspješnih timova koji stvaraju inovativne ideje za prevladavanje tekućih problema.”

tvrtka u krizi

Pročitajte više: Lidija Kljajić: 7 stvari koje svaki financijski direktor treba znati


Organizacije trebaju osjećaj svrhe

No odjel financija nosi i važnu ulogu implementiranja integriteta jer su financije uključne u sve aspekte poslovanja, tvrdi Silvija Vig. “Financijaši su izloženi posebnim pritiscima, ali prilikom donošenja odluka trebaju misliti o etičkom aspektu jer jednim krivim potezom mogu urušiti reputaciju cijele kompanije.”

tvrtka u krizi

S obzirom na specifičnost djelatnosti, zaposlenima u financijama vrlo je važno održati fokus na poslu, bilo unutar ureda ili radeći od doma. Katarina Šimunović iz KPMG tvrdi da fokus uvijek treba biti na zaposlenicima. “Zaposlenik treba biti temelj svega. Svaki poslodavac bi se trebao pobrinuti za ekonomsku stabilnost zaposlenika, da se zadrže radna mjesta i plaće. Isto tako, važno je u organizaciji imati osjećaj svrhe, ali i empatiju prema zaposlenicima.”

Savjetnica Uprave FINA-e, Gordana Soldo, ispričala je zašto je instant plaćanje inovacija u platnom prometu te kako možete uz pomoć instant plaćanja platiti u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

tvrtka u krizi

Sigurna sam da nema dobrog menadžera bez dobrog društvenog života

Psiholozi se već dulje vrijeme bave istraživanjima o tome koje karakteristike čine ljude otpornima na stres, odnosno zdravima i učinkovitima čak i u izazovnim vremenima stalnih promjena. Tanja Pureta, vlasnica tvrtke Ramiro, opisala razlike između dobrog i loše organizacijskog i psihološkog imuniteta te što oni znače za firme. Ali isto tako naglasila je da se može unaprijediti organizacijski imunitet. “Omogućiti zaposlenicima i voditeljima psihološko podršku – učenje novog načina funkcioniranja.”

tvrtka u krizi

Pročitajte više: Koje vještine trebaju liderima iz odjela financija?


Lucija Jusup i Marija Frković iz Megatrend poslovnih rješenja u sklopu ovog predavanja podijelile su svoja iskustva rada u jednom od danas najatraktivnijih područja IT-ja, podatkovnoj znanosti. Posebnu su pažnju dale prediktivnoj analitici. “Prediktivna analitika je predviđanje nekih vjerojatnosti tako što obrađujemo povijesne podatke, a u tome se koriste razne statističke i matematičke metode te algoritmi strojnog učenja. Primjenom tih tehnika na strukturirane i nestrukturirane podatke dobivamo prediktivni model koji ima mogućnost prepoznavanja uzoraka u obrađenim podacima te pronaći veze između njih te previdjeti hoće li se taj događaj dogoditi ili neće.”


Pročitajte više: Financijske direktorice tvrtkama donose rast!


Konferenciju je zatvorila Sanja Šagud, glavna direktorica poslovnog područja Pharma Atlantic grupe. U prvih 22 godine karijere, Sanja je prošla put od kontrolinga, preko Financijskog Direktora do Glavnog Direktora poslovnog područja u jednoj od najvećih kompanija u regiji. Kroz cijelu karijeru je shvatila važnost održavanja ravnoteže poslovnog i privatnog života. “To vam nitko neće posložiti bez vas samih i sigurna sam da nema dobrog menadžera bez pozadine dobrog društvenog života.”

Treću konferenciju Women in Finance podržali su KPMG, FINA, Megatrend poslovna rješenja, Kognosko, BIPA, Intimina, Ramiro, Apivita, Aurelia.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -