10 ljetnih književnih naslova za opuštanje i rad na sebi

Ljeto samo što nije i službeno započelo, a mnogi već planiraju kako će provesti dugo očekivane ljetne dane. Čak i ako vam je godišnji odmor nešto što još tjednima nećete moći realizirati, dulji dani dobra su prilika za uživanje u čitanju novih beletrističkih naslova, ali i naslova uz koje ćete se zapitati jeste li na pravom putu svog života, koji će vas inspirirati i dati vam nove ideje za jesenske poslovne podvige.

Alis Pečarić Marić preporučuje nove naslove

Kako bismo vam dali pregled najboljih naslova iz svih navedenih područja, listu koja slijedi kreirali smo u suradnji s Alis Pečarić Marić, osnivačicom bloga Čitaj knjigu, najčitanijeg književnog bloga u regiji, koja je svoj hobi pretvorila u pravi posao.

Čitaj knjigu ne samo da redovito preporučuje odlične novitete netom pristigle na police knjižara, dječje knjige i klasike, nego svakodnevno čitatelje inspirira citatima, mudrim mislima i darivanjima knjiga, a upravo je takav pristup prikupio više od 300 tisuća pratitelja na Facebooku i Instagramu koji s oduševljenjem čekaju nove preporuke.

Osobni i profesionalni razvoj

Zato vjerujemo da ćete među ponuđenim naslovima pronaći ono u čemu ćete moći uživati u ljetnim danima. Kroz njih se protežu teme važnosti rada na sebi, pronalaska svog životnog poziva, neumorive ženske snage, obiteljske povezanosti, ljubavnih odnosa i sazrijevanja.


Pročitajte više: Ove knjige za ljeto preporučaju naše članice!


Tanya Dimitrova: “365 danas – osobni vodič do uspjeha”

Jedna od najnovijih knjiga koja je privukla našu pažnju svakako je vodič bugarske veleposlanice u Republici Hrvatskoj, Tanye Dimitrove. S njome smo nedavno razgovarali o životu u Hrvatskoj i motivima pisanja nove knjige, a sve što “365 danas” sadrži, Alis je sažela u nekoliko rečenica.

“To je vodič namijenjen svakome tko poželi uživati u procesu rasta i rada na samome sebi. Posebnost vodiča je to što je usmjeren na konkretno djelovanje i u tome se bitno razlikuje od druge literature za samopomoć. Potiče nas da svakodnevno poduzimamo korake kako bismo postigli zacrtane ciljeve, a i meni se do sada pokazao izvrsnim kao svojevrsni dnevnik”, govori nam Alis.

Petar Lazarov i Kalin Bubušku: “Tip of the Week – Moj interaktivni priručnik za osobni i profesionalni razvoj”

Još jedan izuzetan priručnik krije se iza naslova “Tip of the Week”, a riječ je o zbirci od 40 praktičnih savjeta primjenjivih na brojne životne i poslovne izazove. Svojim konceptom nudi svjež pristup pitanjima s kojima se svakodnevno susrećemo u poslovnoj komunikaciji, a sve to u redakciji renomiranih profesionalaca koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći poduzetnicima i početnicima u poslovnom svijetu.

Svoje savjete dali su Diana Kobas Dešković, Kata Ivanković Marić, Davorka Biondić Vince, Alis Pečarić Marić i drugi uspješni pojedinci s bogatom karijerom.

Svoj primjerak možete nabaviti u našoj internetskoj trgovini.

Larí Marí: Armati

Ako još uvijek ne znate kojim bi smjerom trebala teći vaša karijera ili ste nezadovoljni njezinim sadašnjim stanjem, od velike vam pomoći može biti roman “Armati” opatijskog dvojca Larí Marí. Iako je pisan u obliku romana, smatra se svojevrsnim vodičem na putu potrage za svojim pozivom.

“To  je roman višeg misaonog nivoa. Misteriozna radnja vodi nas do jednog od venecijanskih otoka na kojima se krije tajna obiteljska priča. Dječak Ian Artanian ostao je bez obitelji. Kako bi iskupio grijehe svojih najmilijih i shvatio zašto je baš on preživio, kreće u potragu za svojim životnim pozivom. Napetosti, magije, duhovnosti te snažnih junaka i junakinja ne nedostaje. S ovom knjigom zakoračite u potragu života. Možda vam pomogne dovesti vas do vašeg životnog poziva”, ističe Alis.


Pročitajte više: Knjige o održivosti – 5 knjiga koje će vam pomoći da živite zelenije…


Anita Freimann: “Hrabrost na putu sreće”

Vrlo zanimljiv pogled na život prepun optimizma nudi nam Anita Freimann, doktorica sreće koja je zaista doktorirala na ekonomiji sreće.

“Prepričavajući svoje iskustvo, Anita Freimann pokazat će vam da je moguće živjeti sretno, zadovoljno i u sadašnjem trenutku. Njena knjiga će vas svakom stranicom navesti na razmišljanje, propitivanje svega do sada naučenog, proširivanja kruga spoznaje i postavljanje pravih pitanja. Knjiga je temeljena na 200-tinjak izvora i jednostavno je ne možete ispustiti iz ruku. Ako želite promijeniti okolinu i svijet oko sebe, prvo trebate promijeniti sebe”, preporučuje Alis.

Mara Doljak: “Moj Camino – šetnja u dubinu sebe”

 Temeljen na stvarnim događajima, ovaj će vam svojevrsni putopis otkriti ljepote željenog hodočašća, ali i ukazati na to da je još važnija šetnja u dubinu samoga sebe.

“Čitanjem ćete usvojiti mnoge životne mudrosti koje je Mara na svom hodočasničkom putu otkrivala, a koje svi kad-tad želimo savladati. Iako je njezino iskustvo samo njezino i duboko osobno, mudrosti koje nam ovom knjigom prenosi univerzalne su i svima potrebne. Knjiga nas navodi da razmislimo o tome da se možda i sami jednoga dana odvažimo kročiti tim putovima kako bi na koncu pronašli vlastiti smisao i unutarnji mir”, kaže Alis.

Uživanje u inspirativnoj beletristici

Kada se pak nakon promišljanja o sebi i svom razvojnom putu zaželite fikcije, ovog ljeta zaista možete birati između iznimnih domaćih i stranih autora.

Lea Brezar: “Superjunakinje”

Kako nam je u proljetnom intervjuu Lea povjerila, ona u svoje knjige unosi ono u što najviše vjeruje i time nastoji utjecati i na živote ljudi oko sebe. Upravo je takav i njezin roman “Superjunakinje”.

“U Leinom romanu riječ je o četiri obične, ali istovremeno osebujne  žene koje su se našle u velikim problemima i svaka od njih je na životnim prekretnicama. Sve četiri izgubile su nadzor nad svojim životima. Za svoje ‘demone’ okrivljuju druge. Na početku im je zajedničko to što su se sve, odjednom, zatekle u psihijatrijskoj ustanovi Jankomir na rubu Zagreba kako bi uz pomoć medicine i terapijske zajednice  pokušale zaliječiti svoje rane. No, knjiga nije negativna ili beznadna, već puna crnog humora i motivacije”, ističe Alis.


Pročitajte više: Knjige koje trebate pročitati ovog ljeta!


Alina Bronsky:  “Posljednja ljubav babe Dunje”

 Kako nam govori Alis, Bronsky ima nevjerojatan talent da ozbiljne obiteljske probleme i teške teme ispriča na najduhovitiji način, a sve to umotano u likove snažnih žena.

“Baba Dunja, černobilska povratnica, upravo je takav lik. Dok cijeli svijet strahuje od zračenja  poslije kvara reaktora i katastrofalne nesreće u Černobilu, baba Dunja, bivša pomoćna medicinska sestra, vraća se u svoje selo, u svoj dom s nekoliko starijih istomišljenika nakon dvadeset godina. Odlučila je u svojoj kući dočekati smrt. Ovo je ganutljiva priča o tri generacija žena koja potvrđuje da su godine nužne za životnu mudrost”, kaže Alis.

Susan Albuhawa: “Svitanja u Jeninu”

Još jedna knjiga koja govori o ozbiljnim temama, no na ponešto drugačiji način svakako su “Svitanja u Jeninu”. Ta će vas knjiga ne samo poučiti o razornim ratovima, nego i pokazati koliko jedna žena i u najgorim situacijama, pa i kada ostane bez gotovo cijele obitelji i supruga, i to u trenutku kada je trudna, može izdržati sve.

“Ovo je priča o gubitku domovine, obitelji, najmilijih, ali i o vječnoj nadi u pomirenje uz pregršt opisa ljubavi i vjere usprkos svoj toj tragediji. Dramu Izraela i Palestine iz palestinske perspektive nam prepričava Amal, a nedvojebno su vidljivi i autobiografski elementi. Likovi su izmišljeni, no povijesna podloga itekako je stvarna”, ističe Alis koja ovu knjigu preporučuje svima koji suosjećaju s ljudskim sudbinama.

Renate Dorrestein: “Kameno srce”

 Još jedna snažna obiteljska priča, koja je za Alis najbolja knjiga koju je pročitala ove godine, krije se iza naslova “Kameno srce”.

“Potresla me ova knjiga. U meni je izazvala buru snažnih emocija koje me još i danas prate. Ovo je priča o roditeljima i djeci, o roditeljskoj ljubavi, o odgovornosti, o postporođajnoj depresiji o kojoj je toliko malo romana napisano i o kojoj se toliko malo govori. Istovremeno je  roman o tuzi, usamljenosti, ali i o iznimno važnom opraštanju i novim počecima”, ističe Alis koja ovu knjigu preporučuje svakoj majci.


Pročitajte više: Četiri knjige koje su savršen poklon ambicioznim ženama!


J.P. Delaney: “Ona prije mene”

Ponešto drugačija knjiga od dosadašnjih na našem popisu je inteligentni i intrigantni psihološki triler u kojem se retrospekcijom izmjenjuju priče Jane i Emme, a koji je idealan kao ljetno štivo.

“Kroz Emmino iskustvo naslućujemo što bi se moglo dogoditi Jane, a događaju im se frapantno jednake situacije. Istu priču ne možeš ispričati dva puta i onda očekivati drugačiji završetak. Ili ipak možeš? Ovo je roman o manipulatorima i lažljivcima. Preokreti su neočekivani pa je sigurno da će vas ova knjiga dugo držati budnima”, zaključuje Alis Pečarić Marić.

Fotografije: privatna arhiva Alis Pečarić Marić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -