Cro kartica je novi neoporezivi primitak, ali tko će ju koristiti?

Krajem prošle godine, točnije 18. prosinca, Vlada RH donijela je odluku o usvajanju Cro kartice (Hrvatska turistička kartica) kojom će poslodavci radnicima moći uplatiti 2500 kuna namijenjenih na potrošnju isključivo u ugostiteljskim i turističkim objektima koji će biti uključeni u program. Cro kartica je neoporezivi primitak koji poslodavci mogu isplatiti svojim radnicima. Međutim, postoje brojne dvojbe oko korištenja i svrhe ove kartice, stoga smo poslali upit Ministarstvu turizma, ali pitali i za mišljenje naše članice.

Povezano:

Poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu

Cro kartica za cilj ima poticanje domaće ugostiteljsko-turističke potrošnje, povećanje udjela domaćih turista, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa. Ova mjera se temelji na primjerima dobre prakse u EU, tvrde iz Ministarstva turizma.

Također, navode da se odlukom o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u RH, omogućuje pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada što je već propisano Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. godine. Stoga je uvedena novina da se porez na dohodak ne plaća na naknade za podmirivanje troškova u ugostiteljstvu i turizmu do iznosa od 2500 kuna godišnje.

Pozitivan utjecaj na turističku aktivnost malog i srednjeg poduzetništva

Glavne karakteristike Cro kartice su mogućnost korištenja iste tijekom cijele godine, na području cijele Republike Hrvatske, bez ograničenja roka. Mjeru će provoditi Ministarstvo turizma u suradnji s poslovnim bankama koje se prijave putem otvorenog Javnog poziva za pristup provedbi mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj, a koje će biti u mogućnosti osigurati prihvaćanje Platnog instrumenta (Cro kartice) putem dostupnih platnih shema koji imatelju platne kartice omogućuju izvršenje platne transakcije kod pružatelja platnih usluga.

Iz Ministarstva turizma očekuju da će provedba ove mjere imati pozitivan utjecaj na turističku aktivnost malog i srednjeg poduzetništva, da će potaknuti rast ponude i ojačati potencijale za turistički, ali i ruralni razvoj hrvatskog kontinenta.

Kada je riječ o broju poslodavaca koji će koristiti ovu mogućnost kao i interesu za ovu mjeru, Ministarstvo turizma je, navode, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, provelo anketu među poslodavcima s namjerom utvrđivanja interesa poslodavaca za primjenu nekog oblika turističkog vaučera. “Prema provedenoj anketi, svaki drugi poslodavac iskazuje načelni interes za prezentirani koncept, dok 63% poslodavaca preferira vrijednosti od 1.000,00 kn do 3.000,00 kn po zaposleniku godišnje, a kao najvažniju prednost većina poslodavaca govori pozitivno o turističkom vaučeru kao modelu nagrađivanja zaposlenika”, tvrde iz Ministarstva turizma.

Hrvatska turistička kartica je platni instrument koji će se izdavati pod međunarodnim kartičnim shemama Mastercard i VISA, stoga transakciju Hrvatskom turističkom karticom mogu prihvatiti svi koji posjeduju POS aparat namijenjen izvršenju platnih transakcija plaćanja robe i/ili usluga.

Povezano: Koje su koristi kartičnog plaćanja za potrošače i trgovce?

cro kartica

Nije na poslodavcima da odlučuju gdje će zaposlenici trošiti novac

Slavica Grkeš iz Dominum Travela pozdravlja svaki potez Vlade kad je u pitanju rasterećenje fiskalnih i parafiskalni nameta te svaki potez koji smanjuje opterećenja poduzetništva, pogotovo u mikro, malom i srednjem poduzetništvu. Također, podržava okretanje privatnom poduzetništvu i shvaćanju da je poduzetništvo pokretač ekonomije svake zemlje, ali učenje na račun samog tog poduzetništva je skupo. Međutim, Cro karticu neće koristiti.

“Za sada neću koristiti ovu mogućnost jer je u sklopu dozvoljenih neoporezivih 7500,00 kuna godišnje, mislim da je bolje da zaposlenici dobiju taj novac i troše ga kako žele. Netko može koristiti za putovanja, odnosno ugostiteljske usluge, a netko za nešto posve drugo. Nije na poslodavcima da odlučuju gdje će oni trošiti svoj novac niti da se upliću u to. Da je to iznos poviše dosadašnjih 7500,00 kuna naravno da bih razmislila.”

Slavica smatra da će većina poslodavaca radije isplaćivati neoporezivi dio plaće u svrhu nagrade kako bi osobe koje su zaradile taj novac i potrošile ga gdje i kako žele. Uz to je dodala kako velika većina privatnih iznajmljivača ne koristi kreditne kartice za naplatu (POS uređaje), kao i neki OPG-ovi. “Dakle, jedan dio ispada iz igre i opet dolazimo do uplitanja države u jedan segment tržišta o kojem nije dobro ili do kraja promišljeno. Možda i jest, ali time je jedan dio izbačen iz igre, što nije fer.”

Vlada ne dira suštinu problema, a odgovornost prebacuje na poslodavce

“Potezi Vlade koji omogućavaju isplatu neoporezivih primanja radnicima nisu loši, ali ne diraju suštinu problema, a to su izuzetno visoka porezna davanja na plaće. S tim problemom se ova Vlada nije primila u koštac, već kroz ove mogućnosti tu odgovornost prebacuje na poslodavce”, ističe Anita Cvetić Orešanin iz Poslovne inteligencije.

U Poslovnoj inteligenciji su prošle godine iskoristili sve opcije isplate neoporezivih primanja prema zaposlenicima, i to iz razloga što su si financijski to mogli priuštiti. Smanjena porezna davanja na plaće bi imale puno širi utjecaj na konkurentnost i gospodarstvo, dok ove mjere imaju utjecaja samo na one koji to mogu financirati, objasnila je Anita.

“Mi nećemo iskoristiti mogućnost CRO kartice. Ta će se kartica moći koristiti samo u onim poslovnim objektima koji će biti uključeni u program što mi ne ulijeva povjerenje, odnosno baš me zanima lista onih s kojima će država sklopiti te ugovore. Također, ne vidim razlog zašto bi država na bilo koji način ograničavala u kojem ugostiteljskom ili turističkom objektu bi radnici trošili tih 2500 kuna koje je poslodavac uplatio zaposleniku. To jednostavno nije u redu.”

Cro kartica – smisao je upitan

Anđelka Štrajher, vlasnica Megatrenda, ne vidi zašto Cro kartica uopće postoji niti koji je njezin smisao.

Zašto bi poslodavci ograničavali svoje zaposlenike u tome gdje mogu potrošiti novce?

“Mi svojim zaposlenicima isplaćujemo neoporezive iznose u skladu s mogućnostima (i u zakonskom okviru) i ne vidimo nikakvog razloga zašto bismo te novce uplaćivali na bilo kakve kartice i time ih ograničavali u izboru na što će i gdje potrošiti novce. Vjerujem da će mali broj poslodavaca koristiti ovu mogućnost s obzirom da je smisao kartice upitan.”

Foto: Screenshut Vlada.hr, Vlada RH

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -