Održana prva konferencija za žene u građevini, arhitekturi i geodeziji!

Građevina i povezane industrije su najdominantnije muške industrije na svijetu. Žena u kompanijama nema na vodećim pozicijama, a kao vlasnice tvrtki gotovo da ne postoje.​ No, Konferencija za žene u građevini, arhitekturi, geodeziji i povezanim industrijama pokazala je da je budućnost – ženska.


Pročitajte više: Ove dvije govornice na konferenciji za žene u građevini objasnit će zašto to nije ‘muški’ svijet!


Moram stvoriti priliku za sebe u muškom svijetu građevine!

Konferenciju je otvorila osnivačica i CEO žena mreža u biznisu, Ivana Matić, koja je istaknula važnost konferencija po sektorima kako bi se podijelila konkretna iskustva ženama u istim područjima.

Prva govornica bila je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevine, iza koje su razini projekti, a između ostalog Arena Centar i putnički terminal zračne luke Zagreb. Kroz karijeru ju je vodila važna lekcija njezinih roditelja.

Nina Dražin Lovrec

“Svaki posao iskoristi za unaprjeđenje svog profesionalnog iskustva i uspjeh i napredak doći će sami od sebe. Shvatila sam da čekanje ne vodi onom što želim i da ja moram otvoriti i stvoriti priliku za sebe u muškom svijetu građevine.”

Arhitektica Neda Mrinjek Kliska je istaknula statistiku koja nažalost nije priklonjena ženama, naime dobivaju manje nagrada struke. “Žene u arhitekturi lakše uspijevaju u partnerstvu s muškarcima.”

Neda Mrinjek Kliska

Uspjeh ne mora doći iz prvog pokušaja, a u to se uvjerila magistra produkt dizajna Anamaria Burazin Eškinja. Naime, ona je iz drugog pokušaja upisala Arhitektonski fakultet, ali i dobila posao u tvrtki Sobočan. Danas vodi tim koji je kreirao MOVO – kolekciju od 6 uredskih jedinica za vrijeme pandemije.

Anamaria Burazin Eškinja

Tijekom vlastitog iskustva naučila je da je važno truditi se postići da radiš što voliš, prihvatiti izazove i nove prilike, biti fleksibilna i strpljiva. No, isto tako biti svjesna onoga u čemu si dobra, ne moraš znati sve, ali uvijek je važno učiti i nikad se ne opustiti te ispuniti privatno vrijeme onime što te veseli.”

Upravo ju je takav mindset doveo i do nagrade Future Leaders.

Geodetkinja, ali i doktorica znanosti Blaženka Mičević borbu s rodnom neravnopravnosti brzo je uočila, no željela joj se stati na kraj i zbog toga je pokrenula inicijativu “Žene u geodeziji”. “Želimo poticati mlade žene, želimo da ih kolegice podržavaju, ali i razumiju da je teško kad imaš malu djecu. Ja sam za to da prestanemo nešto raditi na muški način i počnemo na svoj, ženski.”

Cilj inicijative je promijeniti geodetski sektor i mindset žena u geodeziji kroz edukacije, osnaživanje žena i poduzetništvo.

Blaženka Mičević

Pročitajte više: Koji dokumenti su vam potrebni ako ste vlasnica nekretnine?


Kako se boriti protiv stresa?

Brojnim poduzetnicama i ženama koje grade karijeru stres je stalni suputnik, a Davorka Tolić je na vlastitom iskustvu naučila da je potrebno pobrinuti se o njemu, znati kad smo pod stresom, prepoznati simptomi, ali savladati tehnike otpuštanja.

Davorka Tolić

Na okruglom stolu govorile su nasljednice biznisa Petra Mesarić, direktorica tvrtke Smart Way, i Marijana Trušček Benković, nasljednica tvrtke Mopar. Ispričale su nam kako su ušle u obiteljski posao, ali i kako su ga transformirale.


Pročitajte više: Budućnost građevinskih tvrtki je u rukama nasljednica!


Iako je krenula raditi prošle godine u 10. mjesecu, Mateja Koščak nam je imala štošta za reći. Zaposlenica Colasa je izabrala ne tako tipično zanimanje, odlučila je da želi raditi na gradilištu, što je želja samo 26% studentica građevine i 50% studenata. Međutim, ono što se nekima nije svidjelo, nju je baš privuklo, a to je dinamika posla.

Uz to je naglasila kako predrasude s kojima su se druge žene susrele ona zasad nije doživjela. “Nisam se susrela s tim da sam u lošijem položaju na gradilištu jer sam žena.”

Mateja Koščak

Sve pogreške jedne geodetkinje

Geodetkinja Nataša Kapov Kostovski 13 godine je poduzetnica, a na konferenciji je otkrila najvažnije greške koje je učinila. Neke greške su se posebno ticale rada s ljudima. “Nije svaka osoba kupac kojeg želimo – Trebamo reći ne! Biraj ljude s kojima radiš!”

Isto tako, smatra kako se s vremena na vrijeme trebamo zapitati što želimo od života. “Posao je dosta vremena u našim životima. Dajte sebi odgovore koji vas inspiriraju, ne pristajte na manje.”

Nataša Kapov Kostovski

Konferenciju je zatvorila arhitektica Željka Jurković koja je ispričala kako nekad naši životni i karijeri planovi ne idu onako kako smo planirali, no iz toga možemo svašta naučiti. “Karijeru nisam strogo planirala, ali nekako sam uvijek prihvaćala izazove, htjela sam nešto naučiti. Nikad nisam bježala od gradilišta i ne treba bježati jer se očeličite, ali morate pokazati stav i čvrstinu. Nema recepta za uspjeh, slušajte sebe, svoje porive, nemojte se bojati ako nekad pogriješite. Cijeli život se uči, a to posebno vrijedi za arhitekte.”

Željka Jurković

Sponzori konferencije su Mopar, Sobočan, Colas, Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Franck.

Foto: Domagoj Biondić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -