Ne sviđa vam se kontracepcijska pilula? Pogledajte ovaj vodič kroz ostale metode kontracepcije

Mnogim ženama koje razmišljaju o kontracepciji korištenje pilula ne dolazi u obzir. Razlozi su mnogi, no izdvaja se potreba za sigurnom metodom na koju ne treba misliti baš svaki dan. Ako ste među njima, znajte da postoje i druge jednostavne i učinkovite metode kontracepcije.

Povezano:

Većini žena se druge metode kontracepcije koji ne uključuju korištenje pilula čine prekompliciranima, skupima, ili možda čak i opasnima. Na kraju mnoge od njih koje se ne žele obavezati na svakodnevno uzimanje tableta odustaju od kontracepcije uopće. No, postoje mnoge druge metode kontracepcije, a ginekologinje Tihana Mazalin i Biserka Knezić Frković su u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin opisale njihove prednosti i nedostatke.

Hormonska kontracepcija

Hormonska kontracepcija označava različite kombinacije i koncentracije estrogena i progesterona ili samo progesterona. Estrogen i progesteron su ženski spolni hormoni koji u organizmu imaju mnogobrojne važne uloge. Oba su važna za održavanje ženske reproduktivne uloge tijekom života, a estrogen je također važan za održavanje kostiju, funkcije krvožilnog sustava, raspoloženja i kognitivnih, to jest misaonih, funkcija. Osim toga, oba hormona su izuzetno važna za održavanje zdrave trudnoće. U hormonskoj se kontracepciji ovi hormoni pojavljuju u umjetno sintetiziranom obliku i dozirani su u točno određenim koncentracijama kako bi obavljali svoju kontracepcijsku, ali i terapijsku funkciju.

Postoje različiti oblici hormonske kontracepcije, a najpoznatiji od njih su kontracepcijska pilula i hormonski intrauterini uložak poznatiji kao spirala. Ove se metode kontracepcije razlikuju po svojoj primjeni, dugotrajnosti djelovanja i praktičnosti korištenja te stoga omogućavaju dobru individualizaciju terapijskog pristupa, ovisno o željama pacijentice, njezinom zdravstvenom stanju i životnom stilu.

Transdermalni flaster

Transdermalni flaster ili naljepak drugi je oblik hormonske kontracepcije. Ovaj flaster sadrži dvije vrste spolnih hormona u različitim koncentracijama – 6 mg norelgestromina i 0,75 mg etinilestradiola, zbog čega se naziva još i kombinirana hormonska kontracepcija. Norelgestromin je progestin (sintetski oblik prirodnog spolnog hormona progesterona), a etinilestradiol je oblik spolnog hormona estrogena.

Ovaj se flaster stavlja na čistu i nemasnu površinu kože bez dlaka, najčešće na područje abdomena, stražnjice ili nadlaktice. Postavlja se odmah na početku menstrualnog ciklusa i mijenja svakih tjedan dana kroz tri tjedna. Četvrti tjedan flaster se ne stavlja, a taj tjedan nastupa probojno krvarenje. U slučaju da se flaster ne promijeni na vrijeme, potrebno je koristiti rezervnu metodu kontracepcije. Flaster se ne smije rezati ili oštetiti na bilo koji način. On je vodootporan pa se s njime možete normalno tuširati, kupati ili plivati.

Prednosti i nedostaci

Najveća prednost transdermalnog kontraceptivnog flastera su definitivno je jednostavnost korištenja, ali i praktičnost, povoljni zdravstveni učinci slični kao i kod kontracepcijskih pilula te brza reverzibilnost hormonskih učinaka nakon njegova uklanjanja. Flaster ima i nekih nedostataka, primjerice, moguće su kožne reakcije na mjestu primjene, ili pak slabija učinkovitost kod žena koje imaju više od 90 kilograma. Također su moguće i nuspojave poput glavobolje i napetosti dojki. Osim toga, primjena transdermalnog naljepka kao ni drugih oblika hormonske kontracepcije ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Vaginalni prsten

Vaginalni je prsten oblik kombinirane hormonske kontracepcije koji ukupno sadrži 11,7 mg etonogestrela i 2,7 mg etinilestradiola. Proziran je i fleksibilan, a promjer mu je 54 mm. Djeluje tako da svakodnevno otpušta točno određene koncentracije spolnih hormona i tako postiže svoj učinak.

Kontracepcijski vaginalni prsten postavlja se u vaginu prvog dana menstrualnog ciklusa (prvog dana menstruacije). Tako na mjestu ostaje 21 dan (tri tjedna), a nakon toga se uklanja. U tom četvrtom tjednu nakon uklanjanja prstena nastupa probojno krvarenje. Sedmi dan četvrtog tjedna prsten se ponovo postavlja u rodnicu.

Za vrijeme korištenja vaginalnog prstena možete normalno obavljati sve uobičajene aktivnosti, uključujući i spolni odnos. Pri teškom fizičkom naporu može se dogoditi da prsten izađe iz rodnice, a tada ga je samo potrebno isprati pod hladnom vodom i zatim vratiti u rodnicu. Vaginalni prsten ne smije biti izvan rodnice više od tri sata jer se tada umanjuje njegovo djelovanje, a ako se to dogodi potrebno je koristiti dodatnu metodu kontracepcije sljedećih tjedan dana.

Prednosti i nedostatci

Prednosti korištenja vaginalnog prstena su jednostavnost korištenja, praktičnost i velika efikasnost. No, on može imati i određene nuspojave kao što su upale rodnice te pojačan vaginalni iscjedak zbog čega se ovaj oblik kontracepcije ne preporučuje ženama koje su sklone vaginitisima i iritacijama rodnice. S obzirom na to da je vaginalni prsten oblik hormonske kontracepcije, ni njegovo korištenje ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Rizici korištenja, ali i kontraindikacije su slične onima za korištenje kontracepcijskih pilula.

Povezano:

Hormonski intrauterni uložak (hormonska spirala)

Hormonska spirala je plastična naprava veličine nekoliko cm u obliku slova T koja otpušta hormon levonorgestrel. Efikasna je metoda kontracepcije u periodu do maksimalno 5 godina, a nakon toga joj efikasnost opada i treba se ukloniti. Ona djeluje tako da u endometriju potiče kroničnu upalu zbog čega maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođene jajne stanice. Progestagen koji se otpušta djeluje dodatno tako da zgušnjava cervikalnu sluz čime se sprječava prodor spermija do maternice. Osim toga, taj hormon stanjuje sluznicu maternice te tako sprječava implantaciju.

Postupak postavljanja je jednostavan i brz, iako ju ne može svatko umetnuti sam. Spiralu postavlja ginekolog, a kod nekih se žena vrijeme postavljanja spirale može javiti osjećaj nelagode i blage boli. Odmah nakon postavljanja ultrazvukom se provjerava je li spirala na mjestu, a nakon mjesec dana opet je potrebno doći na kontrolu kako bi se provjerilo je li sve u redu s pozicijom spirale u maternici.

Na samu spiralu je pričvršćena plastična nit koja viri iz maternice, a omogućuje ženi da provjeri je li spirala na mjestu, odnosno je li ispala. Provjera se preporučuje jednom mjesečno, a u slučaju da žena ne može opipati nit, potrebno je koristiti dodatnu metodu kontracepcije.

Prednosti i nedostatci

Prednosti korištenja hormonske spirale su visoka učinkovitost,zaštita do pet godina, ali i reverzibilnost – odmah nakon uklanjanja žena postaje plodna. Kao mane se ističu određena stanja koja su kontraindikacija za uporabu spirale – neobjašnjiva krvarenja iz maternice, ponavljajuće infekcije, miomi, abnormalan PAPA test i dr.

Iako sama spirala ne povećava rizik od nastanka infekcija, ako dobijete spolno prenosivu infekciju dok imate spiralu, ona može ubrzati njezino širenje na maternicu i jajovode. U početku korištenja spirale možete imati obilnije i dulje menstruacije. Osim toga, ni ova metoda vas ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Kontraceptiv dugotrajnog djelovanja koji se aplicira injekcijom

Hormonska injekcija je oblik hormonske kontracepcije koja se daje svaka tri mjeseca. Preparat sadrži 150 mg medroksiprogesteron acetata. Preporučuje se ženama koje zbog nekih zdravstvenih razloga ili životnih navika nisu u mogućnosti koristiti druge metode kontracepcije. Injektirani hormon sprječava ovulaciju te zgušnjava cervikalnu sluz. Injekcija se primjenjuje u nadlakticu ili glutealni mišić petog dana od početka menstruacije. Nakon tri mjeseca postupak se ponavlja.

Prednosti i nedostatci

S obzirom na to da ovaj oblik kontracepcije ne sadrži estrogen, ne povezuje se s rizicima kao što su duboka venska tromboza, moždani udar ili infarkt miokarda. Također, nema utjecaja na rizik od razvoja karcinoma dojke ili endometrija. Moguće nuspojave vezane za korištenje hormonske injekcije su glavobolja, vrtoglavice, nepravilno krvarenje i dobivanje na težini. Osim toga, važno je naglasiti da takvu vrstu kontracepcije ne bi trebale koristiti žene koje u skoro vrijeme nakon toga planiraju trudnoću jer je potrebno nekoliko mjeseci pa i do godine dana da se uspostavi normalna ovulacija i menstrualni ciklus.

Članak napisan u suradnji s Poliklinikom Mazalin.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -