Kako je poduzetnicama majčinstvo unaprijedilo biznis?

Svaka uspješna poduzetnica ima svoju inspirativnu priču prepunu truda, rada, uspona i padova, a nerijetko i trnovitog puta do zvijezda. Mame poduzetnice posebno se ističu jer je njima privatan život često u potpunosti isprepleten s onim poslovnim, a rezultati u biznisu su im, unatoč tome, nevjerojatni. Često se pitamo, kako uz majčinstvo voditi i uspješan biznis? Joann Lubin, dugogodišnja kolumnistica Wall Street Journal-a u svojoj novoj knjizi Power Moms: How Executive Mothers Navigate Work and Life analizirala je i usporedila kretnje u karijernim izazovima majki Baby Boom generacije i onih Generacije X i došla do odgovora kako ih majčinsko iskustvo oblikuje kao poslovne liderice!


Pročitajte više: Sedma konferencija “Mame poduzetnice” još jednom pokazala koju snagu imaju majke!


Majčinstvo i biznis kao recept za bolje liderice

Majčinstvo, naime, mnoge žene pretvara u bolje liderice. “Power mame” iz svih generacija izjavile su da su postale bolje šefice odgajanjem vlastite djece. Vještine koje su izbrusile kao majke gladne vremena uključuju postavljanje prioriteta, istovremeno obavljanje više zadataka te učinkovita podjela istih, a povećala im se i empatija, kvaliteta koju tvrtke iznimno cijene dok posluju u sve složenijoj i raznovrsnijoj globalnoj ekonomiji.

Empatičnost majke poduzetnice čini uzorima

“Prvo što kao roditelj nagonski razvijete je empatija”, objasnila je Sarah Hofsetetter, bivša predsjednica Comscorea, tvrtke za analizu medija. Staviti se u tuđe cipele drugačije je kad je u pitanju vaše dijete. “Osjećam bol svog djeteta.”


Pročitajte više: Ako vam je teško dok radite od kuće, a djeca plaču, dobrodošli u svijet mama poduzetnica!


Na posao Sarah reagira na isti način – vrlo se intenzivno uključuje u osobne probleme zaposlenika.

U strahu da se ne dokaže u svom poslu, primjerice, jedna je djelatnica skrivala hospitalizaciju bolesne kćeri od svih kolega na poslu. Nakon što je Sarah čula za taj slučaj iz odjela za ljudske resurse, odlučila je popričati s djelatnicom. Osjećala je njezinu majčinsku bol i rekla joj da si uzme vremena koliko joj je potrebno da se brine o svojoj kćeri.

Stil upravljanja koji uključuje empatiju omogućio je majkama poduzetnicama da postanu prava motivacija i uzor majkama zaposlenicama. Isto se dogodilo i u Avonu. Andrea Jung, izvršna direktorica 2005. godine je naišla na kolegicu pri ulasku na sastanak višeg menadžerskog tima. Ona joj je rekla da će možda morati otići ranije jer joj je sin hitno prevezen u bolnicu nakon što je pao s ljuljačke. Kao majka dvoje djece, Jung je odmah reagirala i rekla joj: “Imate hitan slučaj, ovo je prioritet. Avonu se ništa neće dogoditi.” Time je Jung ujedno i nagovijestila da je Avon tvrtka koja razumije žene.

Majčinstvo poboljšava učinkovitost na poslu

Izvršna direktorica Amy Henderson zaključila je kako roditeljstvo poboljšava učinkovitost na poslu, nakon što je prije nekoliko godina rodila svoje treće dijete, ali i provela istraživanje preko TendLab-a koji je osnovala 2015. godine kao savjetovanje koje poslodavcima pruža strategije za pomoć roditeljima zaposlenicima.

Tijekom radionica za klijente TendLaba, velika većina oba spola smatrala je da roditeljstvo povećava njihovu sposobnost za postizanjem uspjeha u karijeri. Istraživanje je osim toga pokazalo da nas roditeljstvo motivira na razvijanje vještina potrebnih za uspjeh u poslovanju.

Isto smatra i Mia Šoškić, poduzetnica i face fitness trenerica kojoj je majčinstvo dalo dodatnu snagu i motivaciju za rad.

“MISLIM DA SU ŽENE KOJE SU UJEDNO I MAJKE BOLJE U POSLU JER IMAJU VIŠE FOKUSA ZATO ŠTO BOLJE MORAJU RASPOREDITI I VRIJEME KOJEG IMAJU MANJE RADI OBAVEZA OKO DJECE”, SMATRA MIA.

Veći uspjeh u vođenju

Opsežna istraživanja, prema Fortune, otkrila su da majčinstvo pozitivno utječe na uspjeh liderica. U istraživanju iz 2018. godine, 89% zaposlenih Amerikanaca složilo se da zaposlene mame izvlače najbolje ih zaposlenika. Oko 84% podržalo je ideju da bi poduzeća bila uspješnija s majkama na vodećim pozicijama.

Veliki udio mlađih majki i očeva vjeruje da ih roditeljstvo čini boljim vođama, otkrilo je drugo istraživanje. Osim toga, zaposlenici koji nisu roditelji smatraju da su njihove šefice koje su ujedno i majke, bolje u povezivanju timova.

Nakon što je postala majka, i Snježani Fember Mateša, računovotkinji, unaprijedila se sposobnost organizacije. Razmišlja puno brže i sasvim joj je prirodno da obraća pažnju na više stvari istovremeno, kako u privatnoj, tako i u poslovnoj sferi.


Pročitajte više: Kako mame poduzetnice s troje djece nalaze vrijeme za meditaciju i kako im ona pomaže?


Majčinstvo ohrabruje u poslovnom smislu i daje više samopouzdanja, smatra Snježana.

“U POSLOVNOM SMISLU, SMATRAM DA SAM POSTALA SAMOSVJESNIJA SEBE I SVOJIH MOGUĆNOSTI, MANJE SE PREISPITUJEM, A VIŠE DJELUJEM, MANJE SUMNJAM U SEBE, JER SAM RAZVILA SVIJEST DA MOGU PUNO TOGA ZA ŠTO PRIJE NISAM BILA SIGURNA ILI NISAM IMALA DOVOLJNO HRABROSTI”.

Majčinstvo, naravno, nije recept da bi imali i uspješan biznis.

“Ženama koje nisu majke, a poslovno su ambiciozne, sigurno je puno lakše postići svoje ciljeve u biznisu, jer sigurno puno više vremena mogu posvetiti ostvarivanju tih ciljeva, ne moraju razmišljati da stignu u vrtić ili školu podići dijete, voziti ga na slobodne aktivnosti i sl., dok majke s druge strane, sigurno moraju žonglirati s vremenom u danu da pokriju i poslovne i privatne obveze. Što opet ne znači da su manje ambiciozne ili sposobne ostvariti te iste ciljeve. Samo će možda morati biti malo mudrije i čarobnjački raspoložene prema organizaciji vremena u danu (i noći). Mislim da je to prilično individualno i ne mora biti nužno povezano s majčinstvom”, smatra Snježana.

U svakom slučaju, poslovne liderice potiču veće zadovoljstvo poslom među zaposlenicima od muških šefova, pokazalo je istraživanje iz 2019. godine. Radnici su izrazili veće povjerenje u tvrtke u kojima žene čine više od polovice menadžera, posebno u područjima poput korporativne misije, proizvoda i strategija.

Problem je, naravno, oskudica poduzeća širom svijeta u kojima žene dominiraju u odborima upravljanja. Više od polovice od 21.980 poduzeća u 91 zemlji nema više rukovoditeljice, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine. Uz to je primjetan i nedostatak istraživanja broja majki na višim pozicijama u tvrtkama, što je problem upravo zato što svako rješenje kreće od uspostavljanja problema.

Foto: Pexels/Tatiana Syrikova

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -