Jane Fraser je dokaz da rad na pola radnog vremena neće uništiti vašu karijeru!

Jane Fraser primjer je žene koja uspješno probija stakleni strop i pritom unosi promjene u svoje radno okruženje. Nakon što je u veljači postala izvršna direktorica Citi grupe i time prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu, odlučila je olakšati svojim zaposlenicima tako što je zabranila videopozive petkom i potaknula ih da češće uzimaju godišnji odmor. Posao je balansirala s majčinstvom i dokaz je da rad na pola radnog vremena ne mora biti ubojica karijere.

Na čelo Citi grupe došla je kao zamjena za dotadašnjeg izvršnog direktora Michaela Corbata koji je u veljači otišao u mirovinu. Bila je to povijesna odluka, s obzirom na to da prije nje Wall Street nikada nije imao ženu na poziciji izvršnog direktora. Ključ svog uspjeha Jane Fraser vidi u kraćem radnom vremenu. U konzultantskoj tvrtki McKinsey radila je pola radnog vremena, a na taj potez se odlučila nakon savjeta svojih mentora, prenosi Fortune.

“Sjećam se kada mi je jedan od mentora rekao: ‘Jane, u životu ćeš imati nekoliko karijera i svaka od njih će trajati nekoliko desetljeća. Zašto se onda toliko žuriš? Opusti se, odmori se i uživaj u svemu. Uživaj u svim fazama svog života'”, otkrila je.

Jane Fraser smatra da je upravo vrijeme koje je mogla provoditi sa svojom djecom bilo ključno u njezinom daljnjem profesionalnom napretku. Iako je svjesna da nisu svi spremni na takav korak, nada se da će njezino iskustvo pokazati da fleksibilniji način rada ne mora značiti kraj karijere. “Ja sam dokaz da vas rad na pola radnog vremena ne treba skrenuti s vaših dugoročnih ciljeva”, poručila je.


Pročitajte više: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu!


Žena koja donosi promjene!

Jane Fraser karijeru je započela u Goldman Sachsu u Londonu, gdje je radila kao analitičarka. Nakon toga zaposlila se u konzultantskoj tvrtki McKinsey. Kako bi mogla odgajati svoja dva sina, radila je na pola radnog vremena. Nakon toga prešla je u Citi grupu, gdje je provela 16 godina prije uspona na najviše menadžerske pozicije.

Imala je određenih dvojb oko prihvaćanja pozicije izvršne direktorice. Pristala je na nagovor prijatelja i počela unositi promjene u jednu od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu. Kako bi se zaposlenici lakše nosili s izazovima koje donosi rad u vrijeme pandemije, odlučila je jasno razdvojiti radno vrijeme od slobodnog vremena. Zaposlenici Citi grupe neće primati videopozive preko Zooma petkom. Osim toga, potiče ih se da češće odlaze na godišnje odmore. Svi će zaposlenici biti slobodni 28. svibnja, kada je Jane Fraser proglasila “dan Citi resetiranja”.

Zaposlenike Citi grupe također potiče da ne ugovaraju sastanke izvan uobičajenog radnog vremena, bez obzira na to rade li u uredu ili od kuće zbog pandemije. “Znam iz vlastitog iskustva i vaših povratnih informacija da brisanje granica između posla i slobodnog vremena loše utječe na nas i nije održivo”, poručila je Fraser zaposlenicima Citi grupe.


Pročitajte više: Izvršna direktorica Citi grupe Jane Fraser savjetuje što učiniti kad se poslovne prilike poklope s majčinstvom!


Fleksibilan rad

Kompanije se na različite načine nose s izazovima rada u vrijeme pandemije. Ford Motor Co. je poručio svojim zaposlenicima da mogu nastaviti raditi od kuće i kad pandemija prođe. Druge kompanije potiču zaposlenike da se vrate u ured jer im je teško održavati korporativnu kulturu putem videopoziva. Citi grupa odluke o načinu rada donosi ovisno o specifičnosti svakog radnog mjesta. Iako će se većina zaposlenika trajno vratiti u urede kad pandemija prođe, moći će nekoliko dana tjedno raditi od kuće.

Jane Fraser ističe da je rad u uredu važan za neke pozicije zbog održavanja kompetitivnosti, surađivanja i podučavanja novih zaposlenika. Kako bi postigli kompromis, većina će zaposlenika raditi u uredu tri dana tjedno. Ostala dva dana imat će priliku raditi od kuće ako to žele. Neki od poslova ipak će ostati potpuno vezani uz ured, poput onih u centrima za prikupljanje podataka.


Pročitajte više: Šestosatno radno vrijeme mom je sinu olakšalo prilagodbu na vrtić!


Prilagodba nakon pandemije

“Pandemija je otvorila vrata novim načinima rada i pokazala da se možemo prilagoditi i uspjeti čak i u nepovoljnim okolnostima. Želimo da zaposlenici budu privrženi našoj firmi, da osjećaju ponos zbog toga što imaju priliku raditi s našim klijentima i da osjećaju dužnost da zaštite financijski sustav. To možemo očekivati jedino ako smo svi zajedno. A kako smo svi iskusili, usamljenost nije dobar osjećaj”, zaključila je Fraser.

Promjene u načinu poslovanja nisu nikakva novost za Jane Fraser. Odmah nakon imenovanja na čelo Citi grupe najavila je smanjenje emisije stakleničkih plinova. Istaknula je velike financijere kao ključne za ispunjavanje globalnih klimatskih ciljeva. Tim se potezom Citi grupa pridružila skupini velikih investicijskih banaka koje su se obvezale na financiranje smanjenja emisije stakleničkih plinova. Citi grupa će izraditi plan za smanjenje emisija u onim sektorima koje financira, a Fraser je najavila da će o napretku redovito izvještavati javnost.

Foto: Unsplash/Uwe Conrad, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pretty privilege

Pretty privilege – Lijepim ljudima životni je put popločen zlatom?

Pojam pretty privilege vjerojatno je dobro poznat svima. Odnosi se prilike u životu, poslovne i privatne, koje u većoj količini dobivaju...
- Advertisment -