Slovenija dobila prvu predsjednicu! Tko je Nataša Pirc Musar?

Slovenija je dobila svoju prvu predsjednicu! Ime joj je Nataša Pirc Musar, a svoju je poziciju osvojila u drugom krugu izbora s 53,91% glasova. Pirc Musar je inače pravnica i bivša odvjetnica, kao i bivša novinarka, a sad se bavi politikom. Slovenskim biračima obećala je rad u službi ljudskih prava i državnog interesa, te je obećala aktivno govoriti o društvenim nepravilnostima.

Tko je Nataša Pirc Musar?

Nataša Pirc Musar rođena je 1968. godine u Ljubljani. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani diplomirala je 1992., a pet godina kasnije položila je pravosudni ispit.

Nakon diplome zaposlila se kao novinarka na slovenskoj državnoj televiziji, a kako bi produbila svoje medijsko znanje, provela je dva semestra na Salford University u Manchesteru. Stažirala je u mnogim uglednim medijskim kućama, među kojima su BBC, Sky News i Reuters TV, a neko vrijeme je pisala za novine i radila na radiju.

2001. okušava se u financijskom sektoru, a 2003. prelazi na Vrhovni sud Republike Slovenije. Njezina politička karijera kreće 2004. kad se i službeno specijalizira za zaštitu osobni podataka, problematiku oko koje je strastvena i danas.

Paralelno uz političku karijeru, nije odustala od pravne, tako da je vlasnica i direktorica pravne tvrtke Pirc Musar, te je članica upravnog odbora Slovenske odvjetničke komore.


Pročitajte više: Prva predsjednica Mađarske Katalin Novak: Žene u politici nisu marionete i samostalno odlučuju


“Bit ću predsjednica svih.”

Ova nezavisna političarka podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, a podržava i provedbu odluke arbitražnog suda vezano uz granicu koju Slovenija smatra valjanom, a Hrvatska nevaljanom zbog upletanja slovenskog suca u kompletni proces.

Izjavila je i kako već dugo živi i promovira iste vrijednosti, te kako podupire LGBTQ+ prava i pravo žene na odlučivanje o rađanju. Posebno ističe kako joj je stalo do ljudskih prava i sloboda.

“Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju,” izjavila je Pirc Musar nakon pobjede. “Što je čovjek sigurniji, bit će manje siromašnih, manje društvenih problema, manje kriminala.”

Dodala je kako želi da Slovenija postane zemlja u kojoj će mladi željeti ostati, te u kojoj će se stariji osjećati sigurno i zbrinuto. Osvrnula se i na klimatske promjene i istaknula kako nas sve čekaju teška vremena, ističući pritom kako treba podići svijest Slovenaca o tom problemu.

Kako će se Nataša Pirc Musar snaći u svojoj novoj i vrlo odgovornoj ulozi, svakako ćemo pratiti.

Foto: Canva / pirc-musar.si

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -