Nikolina Paić Pašić zna kako turizam može preživjeti za vrijeme pandemije

Prije pet godina bila je vrlo hrabra i nije znala u što ulazi. Osjećala je veliku želju za promjenom i entuzijazam u punom potencijalu. Kao kreativna osoba koja voli slobodu upravljanja, odlučivanja, kreiranja i stvaranja, Nikolina Paić Pašić tada je započela predivnu poduzetničku priču pod nazivom Farus Travel. Otkrila nam je kako je turizam tekao za vrijeme pandemije te koja je njezina formula za preživljavanje i uspjeh.


Pročitajte više: Nikolina Paić Pašić zgrabila priliku i razvila vlastitu turističku agenciju


Turizam ju je, zbog odrastanja na obali, pratio od malih nogu, baš poput želje da pokrene vlastiti biznis. Završila je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a nakon otkaza u hotelu u kojem je radila, počela je ostvarivati i živjeti svoje dugogodišnje snove. Danas kao poduzetnica ima slobodu i mogućnost iskorištavanja svih svojih potencijala, koji možda ne bi došli do izražaja da je vezana za samo jedno radno mjesto ili da radi u timu, smatra Nikolina.

Kao i svaki poduzetnički početak, i Nikolini je bio podosta težak, ali i koristan za svaki daljnji korak u biznisu. Bilo je tu raznih grešaka – od ulaganja u softver do ispitivanja raznoraznih marketinških agencija i suradnje s njima, koje koštaju i novaca i živaca. No, upravo se na greškama uči.

Sve se može što se istinski želi!

“Ja sam definitivno jedna od onih koja je naučila na vlastitim greškama. Iako je teže, puno je korisnije za pojedinca krenuti sam iz početka, bez ičije pomoći. Veliki je to izazov u današnje vrijeme i u našoj zemlji. Sve se može što se istinski želi i još ako radimo s ljubavlju, to je jedinstven spoj.”

Svatko ima svoju formulu za uspjeh, a Nikolina danas surađuje s divnim ljudima koji su tu za nju. Poslovanje joj je više-manje posloženo, a stalno uvodi nešto novo.

Turizam za vrijeme pandemije

Pandemija je svačiji život preokrenula naglavačke i iznjedrila sposobnosti prilagođavanja i reakcije u kriznim situacijama.

Ono što je kod Nikoline korona probudila je vječni optimizam zbog kojeg nije odustajala. Iako je u minusu bila 70% prometa i na 30% radila sezonu, nekakvih prihoda je i dalje bilo, a čovjek se i s mrvicama mora zadovoljiti, kad nema druge.


Pročitajte više: Udruga Glas Poduzetnika: Odmor u Hrvatskoj je siguran!


Olakotna okolnost je bila i ta što je čitav svijet imao sličan problem pa se osjećalo zajedništvo.

“Krize su neizbježne, stoga treba izvući maksimum, ne odustajati, biti uporan i prilagoditi se situaciji”.

Širenje Farus Travel agencije

U muci se poznaju junaci pa se tako u ovoj situaciji snalaze samo hrabri, snalažljivi i prilagodljivi poput Nikoline koja je uslijed pandemije uvela nautički segment poslovanja kao novitet u Farus Travel agenciji, a uz konstantnu ponudu za 2021. godinu, planira proširiti djelatnost i na kontinentalnu Hrvatsku i njezina ruralna područja.

“Stvaranjem autentične ponude ostvaruje se prepoznatljivost na turističkom tržištu.”

Sukladno trenutnoj situaciji u čitavom svijetu, i turizam je promjenjiv, pa tako onaj ruralni postaje sve atraktivniji.


Pročitajte više: Očekuje li se u turističkoj sezoni 2021. “postepidemijski boom”?


Gosti žele prisni kontakt s prirodom, sudjelovanje u vanjskim aktivnostima, spajanje s tradicijom, upoznavanje života lokalnog stanovništva i destinacije, degustaciju domaćih autohtonih proizvoda, čisti zrak i tome slično.


Pročitajte više: Zašto ove godine trebate posjetiti Jahorinu?


“Uz potporu EU fondova u realizaciji smo jednog malo drugačijeg projekta na ruralnom području koji bi trebao biti gotov do početka iduće godine”, otkrila nam je Nikolina koja se nada da će ova godina svima donijeti više profita, ostvarenih projekata, puno osmijeha na licima klijenata i vlasnika agencija.

Tanka granica između poslovnog i privatnog

Tanka je granica između poslovnog i privatnog kod mama poduzetnica koje vlastiti posao žive 24 sata na dan, baš kao i majčinstvo.

“Ja imam jedno dijete i zaista se divim majkama poduzetnicama s više djece, divim se tim ženama”.

Sve je stvar organizacije, kažu mnogi. Iako Nikolina smatra da nije od onih koje se dobro organiziraju i usklađuju i iako joj je vremena uvijek nedostajalo, već je navikla na svoje normalno.

“Kad me netko pita koliko sati dnevno radim, to ne mogu precizirati s obzirom na to da je moj radni dan – čitav dan i dok spremam ručak ili večeru, vozim bicikl, odgovaram na telefonski poziv ili e-mail. Kad imaš vlastiti posao nema tog slobodnog vremena koje imaju osobe koje rade za nekog.

Mog posla ima po cijeloj mojoj kući – od registratora, papira, prospekata i mene na telefonu koja svako malo ušutkavam ukućane zbog poziva klijenata.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -