Jesu li automatizirani dućani bez blagajnika budućnost? Evo što kažu stručnjakinje

Sensei je predstavio Dojonajveću europsku potpuno automatiziranu trgovinu otvorenu u Portugalu (Lisabonu), u suradnji s tvrtkom Hewlett Packard Enterprise (HPE). Zahvaljujući AI-u, računalnom vidu i senzorima, Dojo može komunicirati s kupcima i pratiti proizvode, što trgovcima omogućava i uvid u zalihe.

„Ovako će izgledati svi supermarketi u budućnosti“, predviđaju iz Senseija, smatrajući da je automatizacija kupnje veliki korak u transformaciji maloprodaje, piše Food Ingredients First.

Još izraženije personalizirano iskustvo

Daria Nemchonok, suosnivačica i voditeljica LeverUP Consultinga, kaže da je ovo odličan primjer spajanja dva svijeta za koja smo donedavno mislili da su nespojiva, ili barem vrlo teško spojiva – online i offline. Objašnjava da je nabava namirnica onaj dio kupovine koji je teško prebaciti prvenstveno online jer želimo točno vidjeti ono što biramo. Želimo se uvjeriti u svježinu i kvalitetu namirnice. Stoga je pokušavanje kreiranja u potpunosti automatiziranog supermarketa sasvim logičan korak i služi kao odlična poveznica fizičkog i digitalnog svijeta.

Prisjeća se da je još prije tri godine, kao Salesforce Marketing Cloud architect, sudjelovala u jednom projektu u kojemu je jedna međunarodna korporacija spajanje ova dva svijeta nazvala phygitization. Međutim, tada se to odnosilo na veoma kompleksnu B2B tehnologiju, a danas već vidimo kako se pojavljuje oko nas, u svakodnevnom životu. Vidi prednosti na dvije strane.

„Takva tehnologija odličan je iskorak prema boljem razumijevanju ponašanja i želja kupaca i stoga vodi do onog što je svima nama sada ‘sveta krava’ – visoko personaliziranog korisničkog iskustva. Zamislite tek vođene ‘puteve’ kroz nabavu namirnica i personalizirane ponude na osnovi podataka kao što su analiza vaše košarice, vrijeme koje ste proveli u trgovini, doba dana, vrijeme koliko ste za neke namirnice razmišljati biste li ih uzeli, ali ste ih ipak vratili na policu… Samo je nebo granica u idejama korištenja tih podataka, a tu je i pomoć AI-a kad ljudska kreativnost stane“.

Objašnjava da oni u domeni Salesforcea već implementiraju fascinantne stvari koje dozvoljavaju poznatim brendovima da komuniciraju s kupcima na razini individualno personaliziranih ponuda i poruka, ali takva detaljizacija offline iskustva ipak donekle ostaje „u mraku“.


Pročitajte više: Konferencija Žene u trgovini – “Ne smijemo se bojati biti žene”


Hoće li zanimanje prodavača nestati?

Kada je riječ o kupcima, važno je pobijediti konflikt između težnje kupca da ga brend dobro poznaje i nudi mu ono što je njemu potrebno s jedne strane, i čuvanja privatnosti s druge.

Personalization VS Privacy paradoks je dobro poznat u našoj struci i nema tu zaobilaska. Jedino rješenje je da brend kreira i održava jako visok stupanj povjerenja od strane svojih korisnika, da bi dobio suglasnost kupca ne samo za detaljno praćenje svojih aktivnosti, nego i za korištenje podataka o istima. Smatram da će uspjeh takvih projekata skoro pa u potpunosti ovisiti o tome kako će kompanija stvoriti i održavati povjerenje svojih korisnika“.

Ivana Balić iz Eduplusco ističe da je potpuno automatizirane trgovine bez blagajnika još 2018. predstavio Amazon još sa svojim projektom Amazon GO, koji danas broji preko 25 trgovina u SAD-u, u cijelosti bez osoblja. Naglašava da je Dojo samo još jedan od dokaza da će s vremenom pojedina radna mjesta, u ovom slučaju blagajnika, jednostavno nestati. U konačnici, kako kaže, do prije nekoliko godina nismo mogli zamisliti da će postojati radno mjesto influencera, no danas je to sasvim normalno, dok su neka druga radna mjesta, poput daktilografa, gotovo u cijelosti nestala.

„Svijet evoluira, a samim time i načini na koje današnji potrošač želi obaviti kupovinu namirnica i maloprodajna industrija će se morati tome prilagoditi. S druge strane, ne mislim da su projekti poput ovog istinska opasnost za radna mjesta prodavača. Kupci će i dalje rado ići u fizičke prodavaonice i zatražiti savjet prodavača jer vjerujemo njihovoj stručnosti. Da će se prodavači morati potruditi da ostanu relevantni i da opravdaju povjerenje kupaca, to ne sumnjam“, zaključuje.


Pročitajte više: Mračna strana online shoppinga – stvari vraćene u trgovine gomilaju se na odlagalištima smeća


Automatizacija kupnje štedi vrijeme?

Nina Mimica, članica Uprave za inovacije Studenca naglašava kako je svjesna da je digitalizacija i inovacija već odavno prisutna u svijetu retaila, a da se na njoj temelji budućnost maloprodajnog poslovanja. To dokazuje i njihov Centar izvrsnosti – Studenac Digital, pokrenut u listopadu 2022.

„Naš ekspertni tim data znanstvenika i inženjera te projektnih menadžera ne samo da prati svjetske trendove optimizacije, inovacija i automatizacije kupnje već postavlja i nove, osobito na našem, hrvatskom tržištu. Potpuna automatizacija kupnje, koja je već prisutna na nekim europskim tržištima, zanimljiva je i korisna inovacija koja prati potrebe suvremenog kupca štedeći mu vrijeme pri kupnji i optimizirajući cijeli proces kupovine“, pojasnila je Mimica.

Studenac razvija više projekata u kojima koriste analizu podataka da bi optimizirali poslovanje kompanije te se ujedno približili kupcima prateći njihove potrebe i navike. Javnosti su predstavili projekt pronalaženja optimalnih lokacija za otvaranje novih trgovina uz pomoć pametne obrade dostupnih podataka, što je ključno za daljnji rast i strategiju širenja Studenca, koji danas broji najviše prodavaonica u Hrvatskoj, njih preko 1100. Također, kako bi se što bolje prilagodili potrebama i zahtjevima kupaca, provode projekt optimizacije odabira artikla i ponuda kupcu kod organiziranja akcija.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...
- Advertisment -