Kako tražiti novi posao putem društvenih mreža, a da poslodavac za to ne sazna?

Društvene mreže odličan su alat za stvaranje novih poznanstava, kontakata, ali i za potragu za poslom. Ako ste nezaposleni, onda nije problem čak i direktno napisati da tražite novi posao. No, što ako još uvijek radite, ali želite promijeniti posao? I tu vam mogu pomoći društvene mreže, naročito LinkedIn, ali u svojoj potrazi morate biti oprezni kako se ne bi suočili s neugodnim pitanjima šefa ako sazna da želite promijeniti radno mjesto.

Kako suptilno tražiti posao?

Heather Finn, novinarka portala Levo pomoć je potražila od Jill Jacinto, stručnjakinje za razvoj karijere, koja je savjetovala 3 načina kojima suptilno možete razglasiti da tražite novi posao.

1. Optimizirajte ključne riječi

Na društvenim mrežama sigurno imate napisanu poziciju na kojoj radite, kao i tvrtku za koju radite. Kada ste počeli raditi na tom radnom mjestu u toj ili nekoj drugoj tvrtki, vjerojatno vam nije palo na pamet da budete specifični u svom opisu. Ali sada kada tražite novi posao, morate se istaknuti. Mnogi poslodavci traže kandidate za određeno radno mjesto, odnosno pretražuju po određenim ključnim riječima. Ako na svom profilu napišete samo „menadžer“, vaš će ime biti izgubljeno u „moru“ drugih menadžera.

Budite specifični u opisu svog radnog mjesta. Ako niste sigurno što napisati, googlajte i pogledajte što poznata imena u vašoj industriji imaju napisano na svom profilu.

2. Definirajte koji su vam dugoročni profesionalni ciljevi

Definiranje dugoročnih ciljeva je odličan način da pošaljete poruku da ste spremni za nove izazove na nekom drugom radnom mjestu, a da vaši kolege i šef to ni ne primijete. U jednoj ili dvije rečenice napišite npr, gdje se vidite za 10 godina ili koji su vam ciljevi u karijeri i što biste htjeli postići.

Uostalom, definiranje dugoročnih ciljeva pokazuje vašim potencijalnim poslodavcima da ste ambiciozni i ozbiljni u želji da izgradite svoju karijeru. Samo pazite da budete realni u svojim ciljevima. Ako ste primjerice sada na mjestu pripravnika, ne možete očekivati da ćete za 5 godina biti vlasnik ili direktor milijunske tvrtke. Naravno, ne znači da to nije u potpunosti nemoguće. Samo su šanse da se to dogodi dosta male.

3. Otvoreno zatražite da vas poslodavci kontaktiraju

Ne, pod ovim ne mislim da slobodno otvoreno napišete da tražite posao. Ispod svojih definiranih dugoročnih ciljeva možete napisati da ste uvijek spremni za nove izazove i ostavite kontakt. Primjerice, Jacinto savjetuje da napišete nešto poput: „Uvijek sam zainteresirana za nove poslovne prilike u mom području. Slobodno me kontaktirajte putem e-mail adrese“.

Kao i kod definiranja dugoročnih profesionalnih ciljeva, ovim pokazujete da ste ambiciozni, spremni na učenje i profesionalni razvoj, ali opet ne govori baš direktno da tražite novi posao. Tko zna, ako vaš šef na vašem profilu vidi da imate ambicije i ciljeve, možda vam napokon ponudi napredovanje koje toliko dugo čekate ili bolju plaću koju ste zaslužile, pa ni nećete morati mijenjati posao.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...